Lifestyle Ouderschap

Zwangerschapsverlof: zo keer je goed voorbereid terug naar je werk

Terugkeren naar het werk na je zwangerschapsverlof is niet makkelijk. Want je moet je kindje voor de eerste keer verlaten. Bovendien weet je niet wat je te wachten staat. Met de tips die we samen met de experts van Jooble voor je opgesteld hebben, verloopt de terugkeer heel wat vlotter!

Wil je een onwennige eerste werkdag vermijden? Spring tijdens het verlof dan eens binnen op je werkplek. Praat bij over de afgelopen periode. Is er iets grappigs gebeurd? Heeft er iemand belangrijk nieuws? Door met je medewerkers een gesprek aan te gaan, raken zij opnieuw aan je gewend. En jij voelt je rustiger, want je weet wat je kan verwachten.

Zwangerschapsverlof: zo keer je goed voorbereid terug naar je werk

Bekijk ondertussen of alles goed op je is afgestemd. Staat er een comfortabele stoel voor je klaar? Is er een koelkast voor je borstvoeding? Probeer op voorhand zoveel mogelijk te organiseren. Dan heb je al een zorg minder wanneer je terug bent!

terug aan het werk na je bevalling

Praat met je leidinggevende

Een baby verandert niet alleen je privéleven. Ook op je werkplaats moeten er aanpassingen gebeuren. Zo zal je af en toe moeten kolven als je borstvoeding geeft. Door de slapeloze nachten zal je ook vaak vermoeid op het werk aankomen. Bespreek deze zaken op voorhand met je leidinggevende. Dan kan hij of zij daar rekening mee houden. 

Neem het werk rustig weer op 

Hoewel je je helemaal niet schuldig hoeft te voelen over je lange afwezigheid, is dit vaak iets wat erbij hoort. Dit kan ertoe leiden dat je in de eerste weken te veel werk probeert te doen met een, burn-out als gevolg. 

Het is belangrijk om het wat rustiger aan te doen. Je verantwoordelijke heeft hier vast begrip voor. Zeker als je voordien een goed gesprek met hem of haar aangaat. 

Informeer je 

Ben jij op de hoogte van je rechten als kersverse ouder? Als dat niet zo is, informeer je er het best naar bij je werkgever. Dit zijn alvast enkele zaken waar je recht op hebt: 

  • Een kwartier om te kolven tot je kindje 9 maanden oud is
  • Recht op zorgverlof of calamiteitenverlof als je baby ziek is
  • Ouderschapsverlof tot je kind 8 jaar oud is

Maak een planning

Er komt veel op je af wanneer je na je zwangerschapsverlof net weer aan het werk bent. Je krijgt opnieuw te maken met afspraken, meetings en deadlines. Daarnaast is er de zorg voor je baby. Om stress te vermijden, plan je je tijd op het werk en in je privéleven het best zo goed mogelijk.

Werken na je zwangerschapsverlof? Dit zijn de voordelen

Na het lezen van onze tips ben je goed voorbereid op de terugkeer naar je werk. Voel jij je er toch nog niet helemaal klaar voor? Ontdek hieronder dan de voordelen van werken na het zwangerschapsverlof. Ze geven je de boost die je nodig hebt!

  • Je sluit nieuwe vriendschappen met collega’s die ook ouders zijn
  • Je wordt in de watten gelegd
  • Je kan die schattige babyfoto’s aan iedereen tonen 
  • Werken gaat vlotter dankzij je nieuwe management skills die je te danken hebt aan het ouderschap
  • Het biedt afwisseling 

Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof. Moet jij binnenkort opnieuw gaan werken na je zwangerschapsverlof? Dat is uiteraard even wennen. Hopelijk heb je iets aan deze tips om je de terugkeer vlotter laat verlopen! 

 

Photo by Icons8 Team & Marissa Grootes on Unsplash

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.