Als nieuwe ouder kan het opvoeden van een baby overweldigend lijken. Er is veel te leren en te doen, en het kan soms moeilijk zijn om te weten wat het beste is voor je kind. In dat eerste jaar van een baby gebeurt er zoveel. Daarom in dit artikel een paar tips en adviezen om je te helpen het beste uit het ouderschap te halen, zodat je optimaal kunt zorgen voor de ontwikkeling van je baby.
Het belangrijkste is een stabiele en liefdevolle relatie met je kind, want dat draagt bij aan een goede hechting. Dit betekent dat je tijd moet besteden aan het opbouwen van een band met je kind en het bieden van een veilige en positieve omgeving. Probeer geduldig en begripvol te zijn. Het opvoeden van een kind is niet altijd gemakkelijk, maar het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en zijn eigen ontwikkelingsstadium heeft.
Zorg ook heel voor jezelf en je partner en neem de tijd om te ontspannen. Als ouder ben je het beste in staat om voor je kind te zorgen als je zelf in goede conditie bent.
Probeer een vast slaapschema in te stellen
De drie R-en van vroeger zijn zo gek nog niet. Rust, reinheid en vooral regelmaat zijn erg belangrijk bij het zorgen voor de ontwikkeling van je baby.
Natuurlijk is het volgen van je baby’s behoeften belangrijk. Het instellen van een vast slaapschema en bedtijdritueel is wel handig voor het welzijn van je baby. En daarbij ook voor je eigen gezondheid en gemoedsrust. Probeer je baby op vaste tijden naar bed te brengen en op te laten staan, en zorg ervoor dat hij overdag voldoende dutjes doet. Houd er wel rekening mee dat de slaapbehoeften van je baby veranderen naarmate hij ouder wordt, dus pas je schema indien nodig aan.
Met een ouder kindje die naar school gaat kan het lastig zijn een schema aan te houden, wat past bij de schooltijden. Een uitkomst kan zijn om je kindje in de kinderwagen te laten slapen, zodat je zo de deur uit kunt. Ook een draagdoek kan in dit geval uitkomst bieden. Overweeg om hiervoor een draagconsult te boeken.
Leer de hongersignalen van je baby herkennen
In de eerste maanden van het leven van je baby zal hij waarschijnlijk om de paar uur voeding nodig hebben. Leer de signalen van uw baby te herkennen, zoals smakken, zoeken met de mond en zuigen op de vingers. Door deze signalen op te merken en te reageren op de behoeften van je baby, kun je een goede voedingsroutine opbouwen die hem tevreden en gezond houdt.
Introduceer vaste voeding op de juiste leeftijd
Het is belangrijk om te wachten met het introduceren van vaste voeding totdat je baby er klaar voor is, meestal tussen de 4 en 6 maanden oud.
Hoe leuk het ook lijkt om er eerder mee te starten, de darmen van je baby moeten het aan kunnen. Begin met kleine porties en geef je baby de tijd om te wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Houd er rekening mee dat vaste voeding geen vervanging is voor borstvoeding of flesvoeding en dat het belangrijk is om de voedingsbehoeften van je baby in de gaten te houden.
Zorgen voor de ontwikkeling van je baby door praten en voorlezen
Baby’s vinden het heerlijk om naar de stemmen van hun ouders te luisteren en te worden voorgelezen. Door veel met je baby te praten en hem voor te lezen, stimuleer je zijn taalontwikkeling. En je versterkt tegelijk de band tussen jullie. Probeer dagelijks tijd vrij te maken om met je baby te praten. Het makkelijkst is bijvoorbeeld tijdens het verschonen. Benoem wat je doet, zing een liedje voor je de luier afdoet en/of maak een praatje over de dag.
Geef je kindje van kleins af aan regelmatig positieve aandacht en complimenten. Kinderen hebben bevestiging nodig en positieve feedback helpt hun zelfvertrouwen op te bouwen. Onthoud dat opvoeden van kinderen een continu proces is en dat er geen vaste regels zijn. De tips in dit artikel zijn een handvat, niet leidend.
❥ Het belangrijkste is dat je van je kind houdt, en ze ondersteunt en begeleidt. Dit terwijl ze groeien en zich ontwikkelen met onvoorwaardelijke liefde.
Photo’s by Kelly Sikkema | Jonathan Borba on Unsplash