Duurzaam wonen is niet alleen een trend, maar lijkt ook steeds meer een noodzaak. Van aardgasvrij wonen, tot meer of überhaupt isolatie of het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Ik ben benieuwd welke keuzes jij allemaal wel of niet gemaakt hebt. Heb je al zonnepanelen op je dak en wil je weten of ze goed functioneren en of je zonnepanelen opbrengen wat ze op zouden moeten brengen? Via het adviesplatform voor zonnepanelen kun je een zonnepanelen prestatie check uitvoeren. Altijd handig!
De definitie van duurzaam wonen is het aanpassen van je woning, waardoor deze energiezuiniger wordt. Bij nieuw bouw word al rekening gehouden met duurzaam bouwen. Oudere woningen kunnen duurzaam worden gemaakt. Je woning duurzaam maken doe je voor jezelf, omdat je met een goede duurzame woning kunt besparen. Met duurzaam wonen woon je hierdoor tegelijkertijd milieubewust. Het verduurzamen van je woning is dus goed voor het klimaat en je portemonnee! Er zijn zelfs mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor het duurzaam maken van bestaande woningen. In dit artikel ga ik voor Mar-JoYa dieper in op het plaatsen van zonnepanelen op je dak.
Inhoudsopgave
Zonnepanelen op je dak
Of je het nou voor jezelf doet, voor het klimaat of allebei, het plaatsen van zonnepanelen is steeds meer in opmars. De bescherming van de aarde is steeds belangrijker en iedereen kan op zijn eigen manier een groot of klein steentje bijdragen.
Uit de persoonlijke ervaringen blijkt in ieder geval dat mensen in mijn omgeving geen spijt hebben van het plaatsen van de zonnepanelen. De grootste reden is uiteraard de besparing op nutsvoorzieningen die zonnepanelen opleveren. Vaste lasten van deze voorzieningen worden steeds hoger.
Waarom zonnepanelen ; persoonlijke ervaringen
Eén van mijn vrienden geeft aan dat zij onder anderen voor zonnepanelen kozen, omdat een jaren dertig huis beperkingen op leverde met betrekking tot isolatie. Veel isolatie zou later problemen opleveren zoals schimmel, vocht en/of uiteenzettende muren in dat soort huizen. Zonnepanelen en een pellet kachel (in verband met gasreductie) milieuvriendelijker en financieel aantrekkelijker. Ze kozen voor het nieuwste model met de meeste opbrengst, waarvan de kosten wel iets hoger liggen. Beter dat, dan verouderde exemplaren. Qua ligging hebben ze gekozen voor het platte dak van de aanbouw en de garage, met een ligging op het zuiden.
Overgebleven stroom naar elektrische auto
In de zomer leveren ze meer dan ze verbruiken. “Wanneer het goedkoper wordt willen we een elektrische auto, deze panelen zijn daar al toereikend voor. In de toekomst gaat de overgebleven stroom naar de auto”. Handig om daar rekening mee te houden wanneer jij voor zonnepanelen op je dak kiest.
Zelfvoorzienend leven
Een andere reden die genoemd werd om te kiezen voor zonnepanelen, behalve het verlagen van de energienota, is meer zelfvoorzienend willen zijn en verduurzamen daar waar je dat zelf kunt. Een mooie insteek. Het is fijn om een gedeelte van je elektra gebruik zelf op te wekken met je eigen installatie. Het nadeel is dat je wel eerst zelf moet investeren. Iets wat je gelukkig zelf vooraf goed kunt uitzoeken. Een beter milieu begint natuurlijk nog steeds bij jezelf.
Afname gebruik stroom en gas
In mijn inbox kwam ook een mooi voorbeeld van de afname van gebruik stroom en gas een jaar na het plaatsen van de zonnepanelen. Sinds de zonnepanelen wordt bijgestookt met elektrische radiatoren, want er is ook in dit geval sprake van een overcapaciteit qua stroomopwekking.
In 2020 hebben we voor minder dan €5,00 aan stroom hebben verbruikt. Ook ons gasverbruik is met 20% afgenomen ten opzichte van 2019.
Een nadeel bij in deze situatie was dat de groepenkast van de woning een update moest hebben voor ongeveer €1200. Gelukkig is dit het wel waard geweest. Ook hier absoluut geen spijt van zonnepanelen. Het dak is erg gunstig gelegen op het zuidwesten en geen bomen die in de weg staan. Daarbij liggen de panelen op dit huis aan de achterkant dus ze zijn nauwelijks te zien.
Terug leveren versus gebruik zonnepanelen
Het is natuurlijk prima dat je zonnepanelen aanschaft alleen om kosten te reduceren. Met een groot gezin helemaal. Klimaat is dan een goede bijzaak! Wanneer je 5900kw wekt, daarvan jouw deel gebruikt en de rest terug levert is het misschien ook niet zo belangrijk wat je voor het terugleveren krijgt. Hoe meer, hoe meer meegenomen, zeg maar. Voor het vorige jaar werd in deze situatie 136 per maand betaald. Aan het eind van het jaar werd er geld terug gegeven en het voorschot verlaagd. En dat bij een vrijstaande woning, waar alleen al de was voor zes personen wordt gedraaid en de televisie en/of computers hele dagen aanstaan!
Algemeen advies aanschaf zonnepanelen
Het algemene advies is om je goed in te lezen. Er zijn bijvoorbeeld wat betreft omvormers verschillende soorten. Kies je voor goedkoper met de kans dat je eerder een nieuwe nodig hebt, of investeer je iets meer om er langer mee te doen. Dat zijn belangrijke afwegingen.
❥ Heb jij zonnepanelen? Waarom heb jij ervoor gekozen; wat zijn voor jou de voor- en nadelen van zonnepanelen en heb je spijt of juist niet? Laat het weten in de reactie’s ook en vooral wanneer je zelf tips hebt!
Afbeelding zonnepanelen van MinkS via Pixabay | Afbeelding duurzaam aarde van Gerd Altmann via Pixabay | Afbeelding milieuactivist door Markus Spiske via Pexels