wasbare luiers en zwemluiers
Budget en besparen Inspiratie Ouderschap

Wasbare luiers en zwemluiers – hoe werkt het

Zodra je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, verandert er zoveel. Bij het krijgen van een baby komen er veel vragen én zijn er nog meer keuzes die je moet maken. Bij een baby horen ook luiers. Veel luiers. Heel veel luiers. Je kunt kiezen voor wegwerpluiers en voor wasbare luiers en wasbare zwemluiers, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen van wasbare luiers. 

Wat had ik zelf graag meer willen weten over wegwerpluiers versus wasbare luiers. Niet persé omdat ik dan voor wasbare luiers gekozen zou hebben, maar wel omdat ik dan tenminste bewust een keuze had gemaakt. Wanneer je niet goed te weet wat de mogelijkheden zijn kies je misschien te laat voor de goede dingen. De draagdoeken zijn hiervan een goed voorbeeld. Als ik meer geweten had en minder uit was gegaan van mijn eigen vooroordelen omtrent het dragen van je baby, had ik mijn eerste kindje al in de draagdoek of draagzak willen dragen.

Voordelen van wasbare luiers

Laten we voorop stellen dat uitwasbare luiers niet zo vies zijn als je denkt. Ze zijn vooral goedkoper en milieuvriendelijker! Wist jij dat wegwerpluiers voor een ton afval per kind zorgt, tel daarbij op de CO2 en het land dat nodig is om ze te produceren en de gekapte bomen plus de ruwe olie die verwerkt wordt bij de productie. Dat alleen is al reden om te kiezen voor luiers die je kunt wassen.

Het enige nadeel is misschien dat je in één keer een groter investering moet doen bij wasbare luiers en dat de kosten bij wegwerpluiers verspreid worden. Dit weegt alleen bijna niet op tegen de besparing. Die is gemiddeld zo’n €500,- per kind. Hoeveel wasbare luiers je nodig hebt, zal verschillen per kind en hangt af van hoeveel je wilt wassen. Ga ongeveer uit van 24 luiers.

Voordelen van wasbare luiers

Wasbare luiers – hoe werkt het op het welzijn van je baby

Wasbare luiers sluiten veelal veel beter aan dan wegwerp, waardoor de kans op spuitluiers kleiner zal zijn. Kinderen die wegwerpluiers dragen hebben veel minder last van luieruitslag, dus wasbare luiers zijn een stuk vriendelijker voor de babybillen. Het absorberende vermogen van de wegwerpluiers drogen ook de billen van je baby uit. Hierdoor is de huid veel gevoeliger voor infecties. Wanneer het milieu-aspect van de luiers nog niet voldoende is, dan toch wel het welzijn van je kindje. Eerlijk, dit vind ik zelf echt een eyeopener wat betreft het gebruiken van wasbaar versus wegwerp.

Wasbare luiers – hoe werkt het op de ontwikkeling van je baby

Wat ik ook bijzonder vind is dat de luier invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kindje. Juist in positieve zin voor de wasbare luier. Bij het dragen hebben we het vaak over de M-houding of de kikkerhouding die we willen voor een goede ergonomie. De wasbare luier is breder tussen de beentjes, waardoor de beentjes automatisch enigszins richting de kikkerhouding geduwd, waardoor de heupjes juist goed ontwikkelen. De heupkop ligt al goed in de heupkom zeg maar.

Wasbare luiers en zwemluiers – hoe werkt het

Mijn grootste vooroordeel wat betreft wasbare luiers was dat ik bang was voor veel gedoe én het wassen van de luiers. Ik ben nogal van het gemakkelijke en ik had niet het idee dat wasbare luiers het hele mama-gebeuren makkelijker te maken. Alleen het gebruiken van wasbare luiers lijkt het eigenlijk niet heel veel lastiger te maken. Het is gewoon een kwestie van eerst weten wat je doet en dan van wennen.

Verschillende wasbare luiers

Een wasbare luiers bestaat uit twee delen; een absorberende binnenkant van stof en een waterdichte buitenkant. Soms zit alles aan elkaar vast in een all in one systeem. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een wegwerpluier, de luier is één geheel. Nadeel is dat dit eendelig systeem lekgevoeliger is en niet uit elkaar gehaald kan worden voor het wassen.

Een pocketluier heeft een opening voor het plaatsen van een booster (een lap die zorgt voor meer absorptie).  De booster kan ook los in de luier en hoeft voor het wassen niet uit de luier gehaald te worden. Boosters zijn er in verschillende soorten. Bamboe bijvoorbeeld heeft een hoog absorptie vermogen én is relatief dun.

Een tweedelig systeem bestaat uit een  absorberende basisluier en een waterdicht overbroekje die op verschillende manieren (afhankelijk van het merk) aan elkaar gemaakt kunnen worden. Voor het binnenste deel heb je twee keuzes; vouwbaar (hydrofiele luier, prefold en strikluier) of een voorgevormde luier. Een voorgevormde luier sluit met klittenband of drukknoopjes.

Maten wasbare luiers

Bij wasbare luiers kun je kiezen uit drie maten, maat 1, 2 en 3 of S. M en L. Wanneer je uitgaat van leeftijd kun je maat 1 gebruiken tot ongeveer 9 maanden. Maat 2 gaat uit van een kindje tot 1,5 á 2 jaar en maat 3 voor de nacht en ouder dan twee jaar.

Het wassen van wasbare luiers

Het wassen van wasbare luiers is wel een dingetje. Schud de ontlasting boven het toilet uit de luier en spoel de luier even af onder kraan. Hiermee voorkom je ontlasting in de wasmachine.

Als je de wasbare luiers echt goed schoon wilt wassen dan was je eerst minimaal 30 minuten op een koud programma van maximaal 30 graden. Hiermee was je de menselijke eiwitten uit de luier. Bij een warmere temperatuur stollen de eiwitten en was je er niets uit. Daarna was je de luiers op 60 graden om alle bacterien en schimmels te doden (we hebben allemaal schimmels op onze huid). Voor de duurzaamheid wat betreft wassen is het het beste om ze hangend te laten drogen.

Sidenotes bij het gebruiken van wasbare luiers

Voor baby’s zijn strikluiers en prefolds echt de bom (om met de woorden van lieve vriendin Kristel te spreken, die me geweldig geholpen heeft met dit artikel). Die passen het mooist om het lijfje. Vanaf maat 62/68 past een voorgevormde luier meestal mooi.

Bij normale wasbare luiers is een tweedelig systeem het meest lekproof. Een all in one lekt sneller door omdat de natte stof direct tegen de buitenste laag aan zit en de randjes bij de benen zijn negen van de tien keer niet helemaal naar binnen met de pul (anti lek laag) gemaakt.

In de inleggers voor ontlasting heb je veel verschillen. Je kunt fleece gebruiken, dan kun je de ontlasting in de wc gooien en de inlegger wassen, maar je kunt ook kiezen voor papier en bamboe. Die twee kunnen met de poep bij het groene afval.

Wasbare zwemluiers gebruiken

Wasbare zwemluiers gebruiken is ook niet zo lastig als ik dacht. Wegwerp zwemluiers zijn immers gemaakt van niet-absorberend materiaal,  zwemluiers houden alleen de ontlasting tegen, zodat het niet in het zwembad komt.

Wasbare luiers en zwemluiers - hoe werkt hetEen wasbare zwemluier houdt ook alleen die ontlastingsongelukjes tegen, want in tegenstelling tot een wasbare luier gebruik je voor een zwemluier in principe geen inlegdoekjes om de ontlasting op te vangen.

Een wasbare zwemluier is herbruikbaar en je kunt ze voor meer kindjes na elkaar gebruiken. Ze drogen snel, dus je hebt er niet veel nodig. Een ongelukje tijdens het zwemmen, spoel je er zo uit. Een tweede voor de zekerheid is altijd handig, maar niet noodzakelijk. De wasbare zwemluiers hebben leuke printjes dus er hoeft geen zwempakje of zwembroek overheen.

Waar ik altijd dacht dat je een wasbare luier met ontlasting wel leeg kon gooien, maar altijd met poep weer mee naar huis moest nemen, heb ik nu geleerd dat je de booster met ontlasting gewoon weggooit. Er zou voor mij dus geen enkele reden zijn meer zijn om niet voor wasbare luiers en zwemluiers te kiezen.

❥  Heb jij wegwerpluiers of wasbare luiers gebruikt? Had je bij wegwerpluiers met de kennis van nu andere keuzes gemaakt?

 


Veilig door het eerste jaar

Memorybooks by Pauline Oud

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.