Op de één of andere manier heb ik nog altijd in mijn hoofd dat een waterontharder hier in het noorden niet nodig is. Waar ik dat heb gehoord of geleerd, ik heb geen idee. Het water in deze omgeving zou niet hard zijn, weinig kalk bevatten en dus is een ontharder voor het water overbodig. Wanneer ik naar de kalkaanslag op de douchekraan, in de regendouche kop of aan de douchecabine kijk ben ik het daar niet helemaal mee eens en zie ik steeds meer in waarom het uitzoeken van de kosten-waterontharder.nl slim is.
Natuurlijk wil ik behalve de kosten, wel eerst meer weten over de voordelen waterontharder en waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterontharder. Daarbij, als wat ik heb geleerd over de hardheid van het water waar is, hoeft dat nu niet meer zo te zijn. Het is terechte of onterechte kennis die ik jaren geleden heb opgedaan. Alles verandert wel eens toch? Stel dat het meevalt, maar dat alsnog mijn apparaten en sanitair langer mee zouden gaan met een waterontharder. Dan is dat alleen maar goed. Ik vond wel dat mijn wasmachine de afgelopen keer zo snel kapot ging. Dat gooide ik meer op ‘de tijd van tegenwoordig’. Alles lijkt korter mee te gaan dan in de tijd van mijn grootouders.
Waarom een waterontharder
Hoe kom je erachter of je een waterontharder nodig hebt? Waarom zou je een waterontharder aanschaffen? Het antwoord op dat eerste is makkelijk; je meet de hardheid van je water. Wat blijkt? Ook met zacht water is een waterontharder een optie, wanneer je te maken hebt met redelijk wat kalkaanslag.
Doordat je de kalkaanslag voorkomt, is het makkelijker om de badkamer en het toilet schoon te maken en heb je minder schoonmaakmiddel nodig. Ook een schonere en zachtere was zou het resultaat zijn van een waterontharder. Wat dacht je overigens van de vaat in de vaatwasser. Dit zal veel meer glanzen wanneer je water zachter is.
Verder heeft kalk invloed op de conditie van je huid en je haar. De magnesium- en calciumdeeltjes verhogen pH-waarde van je huid en hierdoor droogt de huid (nog meer) uit. Zacht water is beter voor de gezondheid van je haar. Zacht water ontspant meer dan hard water. Allemaal goede redenen waarom een waterontharder een goed idee is.
Hoe werkt een waterontharder
De waterhardheid wordt gemeten aan de hand van hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Het leidingwater bevat kalk en in sommige gebieden ook veel. Zodra de kalkdeeltjes opdrogen wordt het een vaste stof en hecht het zich aan je sanitair enzovoort. Op de website van het waterbedrijf kun je terugvinden hoe hard het water in jouw omgeving is. Ook kun je met een test de hardheid van je water achterhalen.
Een magneetontharder verandert de samenstelling van het water tijdelijk. Door de magneet wordt de structuur van het water veranderd, waardoor calciumdeeltjes zicht niet meer hechten. De kalk wordt dus niet verwijderd. Met een waterontharder die werkt volgens het principe van ionenuitwisseling pak je het probleem bij de kern aan. Meteen bij binnenkomst (bij plaatsing van de ontharder daar waar het drinkwater de woning binnenkomt) wordt het kalk uit het water gehaald. Een mini-zuiveringsinstallatie. Het kraanwater wordt namelijk door een cilinder met bolletjes kunsthars geleid. De kalk wordt meteen afgevoerd, omdat het hieraan blijft kleven.
Onderhoud waterontharder
Om te zorgen dat je waterontharder goed blijft werken, is er natuurlijk onderhoud nodig. Vaak gaat dit om een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dit kun je elk jaar door een installateur of onderhoudsbedrijf laten doen. Deze onderhoudsbeurt van je waterontharder bestaat meestal uit de volgende stappen; het checken of de hardheid verandert is, het nakijken en testen van alle onderdelen en het bijstellen van de ontharder. Verder zorg je zelf voor voldoende regeneratiezout voor het regeneren van de harsbolletjes in de ontharder. De hoeveelheid hangt af van de ontharder.
❥ Heb jij een waterontharder en hoe bevalt dat? Of denk je erover na en waar twijfel je dan nog over?