Voor je op jezelf gaat wonen heb je in de meeste gevallen werkelijk geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. Heerlijk. Alles wordt bijna voor je geregeld en de dingen waar je je wel druk om moet maken, zijn klein. Tot je groter wordt. Voordat je een eigen woning koopt, sta je gewoon niet stil bij de verplichten en weet je vaak al helemaal niet waar je op moet letten. Een opstalverzekering en alle andere verzekeringen die je af moet sluiten bij aanschaf van je eigen woning. Je weet het niet. Rechten en plichten als woningbezitter zijn als je thuis woont nog ver van je bed.
Met een beetje mazzel word door je ouders/verzorgers bijgebracht waar je om moet denken, op het moment dat iets op je pad komt. Zo leer jij al doende. Soms is dit niet het geval en moet je het zelf allemaal ontdekken. Als je gaat samenwonen en een woning koopt, wil je het vast goed beschermen, maar wat handige verzekeringen zijn ligt misschien niet altijd voor de hand. Het feit dat bij de aankoop van een woning bepaalde verzekeringen zelfs verplicht zijn is iets waar je het liefst op tijd achter komt, je wilt geen onverwachte financiële verrassingen op de vaste lasten die je berekend had voor je de woning kocht.
Waarom een opstalverzekering verplicht is
De verplichte verzekeringen bij een koophuis zijn de opstalverzekering en de overlijdensrisico verzekering. In dit artikel lees je meer over de opstalverzekering voor een eigen woning.
Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Het verplicht stellen van een opstalverzekering komt vanuit de hypotheekverstrekker. Bij het afsluiten van een hypotheek, wordt deze verzekering namelijk vaak verplicht gesteld.
Je woning is natuurlijk onderpand voor je hypotheek en de opstalverzekering dekt de schade aan de buitenkant van dit onderpand bij oorzaken waar je zelf niets aan kunt doen. Daarbij is vaak ook schade waar je zelf niets aan kunt doen aan zaken die je niet kunt verhuizen verzekerd. Denk hierbij aan de centrale verwarming of het dak. Een bank vindt het fijn dat jij jouw hypotheek nog kunt terugbetalen als er iets met je woning gebeurt, buiten jouw schuld. Uiteindelijk is dit natuurlijk ook een hele goede reden om deze verzekering vanuit jezelf te willen afsluiten als je een huis hebt gekocht.
Inboedelverzekering afsluiten
Op welke verdere verzekeringen verder nodig zijn bij een koopwoning zijn verschillende zaken van invloed. Onder anderen je financiële situatie. Een inboedelverzekering is bijvoorbeeld een belangrijke verzekering om af te sluiten na aankoop van een woning.
Kort gezegd dekt een opstalverzekering de schade aan de opstal, dus aan alles wat echt vast zit aan je huis en wat je niet mee kunt nemen. Met een inboedelverzekering verzeker je alles wat wel mee kunt nemen.
Wanneer je twijfelt of je een inboedelverzekering moet afsluiten, is het handig om de waarde van de spullen in huis op te tellen. Wat moet je betalen als je alles zou moeten vervangen? Stel jezelf dan de vraag of je dat zou kunnen en/of hoe lang je daarover zou doen. Is dat iets wat je niet kunt of wilt? Dan heb je je antwoord op de vraag of een inboedelverzekering afsluiten verstandig is.
Opstal- of inboedelverzekering
Omdat sommige dingen die je kunt verplaatsen onder de opstalverzekering vallen en sommige dingen die je niet meeneemt onder de inboedel verzekering heeft het Verbond van Verzekeraars een lijst opgesteld wat onder je opstal- of je inboedelverzekering valt. Zo zitten alle verzekeraars hiermee op één lijn.
❥ Was jij qua verzekeringen goed voorbereid toen je een huis ging kopen of waren er dingen die van te voren had willen weten? Deel het in de reacties, zo kun je anderen helpen!
Afbeeldingen van Jens Neumann en Toa Heftiba via Pixabay en Unsplash