Met de kennis van nu is het antwoord op de vraag; “Waarom een draagconsult?”, simpel. Is een draagconsult nodig? Ja, ik vind het nodig. Doordat ik de cursus draagconsulent heb gedaan, heb ik gezien hoe belangrijk het is om knopen en dragen niet via Youtube aan te leren. Niet omdat ik je als klant wil. Ik weet namelijk helemaal niet of ik consulten ga geven. Dat was niet de insteek van het volgen van de opleiding.
De belangrijkste reden dat ik de basiscursus tot draagconsulent bij Liefdevol Dragen ben gaan doen is, omdat ik onderbouwde blogs wil schrijven over dragen. Zelf meer kennis wilde en meer wilde weten over de achtergrond en herkomst van het dragen. Zoals ik in een eerder blog over het verspreiden van de draagliefde al schreef, wil ik daarnaast graag dat iedereen dragen een kans geeft. Met die reden wilde ik nog meer weten waar ik het over had, zodat ik behalve uit persoonlijke ervaring vertellen, ook de achterliggende kennis kan delen. Niet om een evangelie te prediken, maar wel om advies te kunnen geven. Niet om de draagmaffia te versterken, wel om te inspireren en mee te kunnen denken. Of uit te kunnen leggen bij ‘waarom’ vragen. De achtergrond en geschiedenis is veel groter dan je denkt en veel mooier en interessanter dan ik ooit geweten heb!
Waarom een draagconsult
Dat je hebt besloten te gaan dragen, vind ik natuurlijk al fantastisch. Helemaal nu ik weet wat voor een rol dragen en daadwerkelijk de doek bij de hechting en ontwikkeling spelen. Daarnaast is het praktisch. Non stop knuffels, je handen vrij wanneer je baby met reflux niet kan liggen en bij de zorg voor meerdere kindjes bijvoorbeeld. Eén van de redenen waarom ik vind dat je een consult moet volgen als wilt gaan dragen, is omdat je anders misschien afhaakt. Het dragen niet de kansen krijgt die het zou moeten hebben.
Mijn dochter heb ik twee keer gedragen. Ik droeg haar niet in een ergonomische drager en na die twee keer was het klaar. Met wat ik nu weet, zie ik dat hij te groot is. Een ergonomische drager is ergonomisch voor ouder en kind. De term ergonomisch is niet beschermt en daar zit hem de crux. Het was niet alleen dat mijn kind verzoop in de drager, het leek ook alsof ze me beide benen bungelend aan één kant op een bagagedrager zat. Dat kan niet fijn of goed zijn. Daarnaast zat hij bij mij ook niet lekker. Dus: “Als dit dragen is, dan is het niets”. Drager aan de wilgen en in de kinderwagen met mijn baby. Kans verkeken.
Draagfilmpjes v.s. draagconsulent
Op draagfilmpjes zie je niet alles. Een draagdoek is alleen ergonomisch, wanneer hij goed geknoopt wordt. Je kunt met een filmpje niet samen oefenen hoe het spannen van een doek voelt. Je leert uit een filmpje niet de fijne kneepjes. Het filmpje houdt geen rekening met jouw motoriek, jouw interpretatie van de handelingen in een filmpje. Helemaal wanneer je met een newborn knoopt, is het van belang om juist op de kleine dingen te letten. Om je knoop zo veel mogelijk te finetunen. Of even iets te laten zien, wat ze veel ziet, maar wat soms niet verstandig is, of juist wel.
Sommige dingen moet je weten omdat het je knoop nog veiliger maakt. De consulent kan met je meekijken en je al doende feedback geven. Je leert alles over kusjeshoogte. Een consult is fijn als je nog een wat zoekende houding hebt en twijfelt of het helemaal goed zit. En ook niet ongebelangrijk; op internet wordt er niet altijd even duidelijk bijgezegd wat een knoop onveilig maakt. Er worden zelfs knopen getoond die onveilig zijn.
Bij één van mijn doeken zat een boekje waarin getoond werd hoe je je baby in de kommahouding kunt dragen. Bij die manier van dragen kan de kin van je kindje op de borst komen te liggen. Heb jij zo wel eens adem gehaald? Ik bedoel maar. Terwijl ik me voor kan stellen, dat je er van uit gaat dat het geen probleem is, omdat het in de beschrijving van een gerenommeerd draagmerk staat. Mocht er een probleem zijn met dragen (een beperking, een rolstoel), kan een consulent meedenken in mogelijkheden.
Door de draagdoeken de schering niet meer zien
Let op! Bij dit punt is er een verschil in consulenten, wat prima is. Er zijn consulenten met een stash (draagdoeken voorraad) om je de belangrijkste knoop te leren met een geweven of rekbare doek. Sommige draagconsulenten hebben er een drager bij, om je het gevoel te laten ervaren. Er zijn ook draagconsulenten waar je naar hartenlust verschillende dragers en doeken kunt proberen. Stem die verwachting van te voren goed af.
Kies je voor een doek of een drager, ga je voor een geweven draagdoek of een rekbare doek? Welke doek is geschikt voor een newborn en welke voor een peuter (lightbulb: alles staat of valt in veel gevallen met je knopen, minder met de doek an sich). Er kan veel op je af komen als Alice in draagdoekenland. Ook is het handig om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van je eerste doek. Welke maat, wel of geen blend (mix van materiaal). Een consult is er in de meeste gevallen niet op ingericht om je met ANWB bordjes en een zaklamp door de jungle van merken, doeken, afkortingen en blends te helpen. Maar heb je een concrete doek op het oog, wil de consulent vast met je meekijken of deze geschikt is voor jouw situatie bijvoorbeeld.
❥ Het dragen van je baby in een draagdoek, kent heel veel voordelen. Dat is iets waar ik later zeker op terug kom. Het heeft ook veel vooroordelen. Vergeet alsjeblieft de geitenwollensokken hippies, de verplichte borstvoeding en wasbare luiers, als dat is wat je tegenhoudt. Prima als het bij je past, maar het staat los van het dragen en de hechting van je baby met hulp van een draagdoek! Ik sta niet in voor je nieuwe verslaving na een consult trouwens.
Afbeelding kommahouding baby in draagdoek door Petr Bonek
Afbeelding moeder met draagdoek door Andrey Kozachenko