Waar moet je om denken als je gaat samenwonen
Inspiratie Persoonlijke verhalen

Waar moet je om denken als je gaat samenwonen

Heel lang geleden, maar dan ook echt heel lang geleden, gingen René en ik voor het eerst samenwonen. Op zolder bij mijn ouders had ik al langzaam maar zeker een uitzet aangelegd. Van toiletset tot snijplankje er was van alles aanwezig, maar ook heel veel niet. Wat hebben wij een boodschappen gedaan. Je koopt niet ‘voor als het ooit gebeurt’ alvast kruiden immers. Ik weet nog dat er best veel op me afkwam.  Volwassen dingen regelen is niet mijn sterkste punt. Gelukkig was ik niet alleen. Het ging daarbij ook nog eens allemaal heel snel. Waar moet je om denken als je gaat samenwonen had ik niet eens over nagedacht. 

We hadden het niet eens over samenwonen. Mijn ouders gingen verhuizen, ik was negentien en negen maanden samen met René. Ik vond het wel praktisch om dan op mezelf te gaan wonen. Ik weet nog dat we bij mijn ouders bij de achtertafel zaten en ik dat aankaartte. Heel lief vroeg hij: “Mag ik dan met je mee?”.

Waar moet je om denken als je gaat samenwonen
Rechtsboven de bewuste achtertafel bij mijn ouders en ik maakte toen al graag lijstjes 😉

Dat vond ik wel een goed idee! We schreven ons in én het eerste huisje werd het ook meteen. Een heel….overzichtelijk huis. Drie stappen van de woonkamer naar de keuken. Daarnaast één slaapkamer. Een doucheruimte met toilet en een bijkeuken(TJE). Verder nog een heel schattig achtertuintje. Maar waar moet je om denken als je gaat samenwonen? In dit artikel een hele kleine (persoonlijke) greep.

Praktisch

Of je nou op jezelf gaat wonen of gaat samenwonen, er zijn wat praktische dingen te regelen. Ik ga in dit blog voor het gemak van mijn eigen situatie uit: vanuit huis samenwonen. Ook al gaat het vandaag de dag misschien niet meer zo ouderwets als dat. Toch spelen alle zaken wel een rol wanneer je het huis uitgaat, verhuist of gaat samenwonen nadat je op jezelf woonde.

Verzekeringen

Als je op jezelf gaat wonen, moeten er de nodige verzekeringen worden afgesloten. Een aantal verzekeringen is zelfs verplicht. In dit eerste huisje heb ik bijna, via een kaarsenstandaard met brandende kaarsen, de bank in brand gestoken. Dat had allemaal heel anders af kunnen lopen. Een brandverzekering is een must. Ook moet je kijken naar een opstal- WA- en eventueel rechtsbijstandverzekering.

Ergens in de loop van die tijd kregen we ook onze eerste auto, ook die moet verzekerd worden. Je kunt je online goed voor laten lichten en heel makkelijk verzekeraars vergelijken en pakketten afsluiten. Als je dit goed doet, kun je hier op besparen en dit geld kun je goed gebruiken voor de rest!

Wanneer je al alleen woonde en dan gaat samenwonen, kijk dan goed welke verzekeringen omgezet moet worden naar jullie situatie. Je kunt voor verschillende opties kiezen. Neem je de verzekering van jou of je partner mee, of sluiten jullie nieuwe verzekeringen af? Denk er ook om dat het kan zijn dat je eventuele wijzigingen in je situatie door moet geven aan je huidige verzekeraar.

Nieuw adres

Heel, heel soms komt je adreswijziging automatisch door via de wijziging in de gemeentelijke basisadministratie. Ga er maar vanuit dat dit meestal niet zo is. In de meeste gevallen komt bij het voor het eerst samenwonen je post nog op je ouderlijk huis als je geen wijziging doorgeeft. Zoals je snapt, bij mij niet. Mijn ouders gingen immers ook verhuizen.

Houd de regie zelf in de hand. Wanneer je verzekering aanmaningen stuurt en het komt niet aan, kan je verzekering bijvoorbeeld beëindigd worden. Het niet goed doorgeven van je adres, kan dus consequenties hebben. Neem daarom je adreswijzingen serieus en maak eventueel een lijst (ik houd van lijstjes) waar je (online) je adres gegevens moet wijzigen.

Voer bij online bestellingen (zoals die voor de douchekraan ;)) ook je goede adres in. Toen we van onze tweede woning naar onze derde woning gingen, bestond internet inmiddels meer en je wilt niet weten hoe vaak ik per ongeluk nog ons oude adres invoerde. En vergeet ook niet alles op te zeggen wat je niet mee hoeft/wilt na het verhuizen.

Inrichting

Gelukkig had ik dus langzaam maar zeker al van alles, maar je moet wel een heel huis inrichten. Natuurlijk is het zo gek als je het zelf maakt, maar bepaal wel wat je budget is. Dat maakt bijvoorbeeld al het verschil waar je kunt shoppen. Of wat je overhoudt voor de eerste boodschappen. 

Sanitair

Ik had het net bijvoorbeeld over die toiletset, maar je woning is letterlijk leeg. Je moet voor alles en ook je sanitair dus echt vanaf nul beginnen. Een WC-rol houder, toiletborstel, maar ook een douchegordijn bijvoorbeeld.  Niet alle woningen hebben een douchecabine. Houd er rekening mee dat toiletten niet vanzelf schoon worden, maak voordat je gaat verhuizen een boodschappenlijstje!

Waar moet je om denken als je gaat samenwonenLekker retro fotoalbum ook! En de oude douchekraan en kop.

In ons huis was de douchekop niet heel fijn, deze hebben we vervangen en ook de toiletbril hebben we nieuw aangeschaft. Soms is in een woning de douchespiegel zo verweerd, dat deze aan vervanging toe is. Verder hebben we zelf een thermosstaatkraan geplaatst. Bezoek indien mogelijk het huis eens extra en check wat je nodig hebt voor je douche en toilet. Het voordeel van nu is dat je alles voor je douche goedkoop online kunt shoppen bij een sanitair webshop en niet hoeft te zoeken in de winkel.

kitscherig toiletEen hele kleine impressie van het toilet, inclusief nieuwe bril + engeltjes en kaarsjes

We hadden trouwens het meest kitscherige toilet ooit met engeltjes, goud en kaarsen. Ik herinner met nog dat mijn oma er vaak over heeft verteld aan andere mensen. Maar alles moet goed voelen in je woning, ook je sanitair.

Keuken

Veel mensen denken bij de inrichting van hun woning aan grote spullen voor de woonkamer. Een bankstel, een kast of een salontafel. Maar vergeet ook je keuken niet. Denk daarbij niet alleen aan de standaard dingen als een waterkoker, magnetron of koffiezetapparaat.

samenwonen, keukenspullen, op jezelf wonenOns ieniemieniemieniemini keukentje…

Zoals gezegd: je moet schoonmaken, dus zorg voor voldoende schoonmaakmiddel. Voor het eten heb je niet alleen servies en bestek nodig. Je moet het kunnen maken, dus zorg voor pannen. Het eten zelf mag wel lekker zijn, een gevuld kruidenkastje is perfect. Een degelijke kraan is fijn en handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes zijn ook een musthave als je het huis uitgaat. Ook leuk om cadeau te geven aan iemand die op zichzelf gaat wonen trouwens.

❥ Ik had het er toevallig deze week nog over dat we af en toe een paar weken de lege flessen opspaarden om de laatste week van de maand nog te kunnen eten. Je bent jong en niet al je geld wordt verstandig uitgegeven 😉 maar wat was die periode dat we voor het eerst samenwoonden een heerlijke ongedwongen tijd!

 


Afbeelding van Angela Yuriko Smith via Pixabay

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.