Zakelijk

Trommelvliesbuisjes

Trommelvliesbuisjes

Zoals hier te lezen is, is er na een bezoek aan de KNO-arts gebleken dat mijn zoontje buisjes in zijn oren krijgt. Naar aanleiding hiervan ben ik eens op onderzoek uit gegaan. Ik vind het namelijk een beetje een “vies” idee. Mijn beeld van oren met buisjes is vieze oortjes met een waterval van oorsmeer. Helaas kan dat dus het geval zijn, in een van zijn oortjes zag de huisarts al meer oorsmeer dan normaal, dus dat zal er wel uit moeten, toch?

Wist jij dat er wereldwijd bijna 1,1 miljoen procedures voor het plaatsen van buisjes worden uitgevoerd? De meeste kinderen zijn dan tussen één en drie jaar oud. Bij het grootste deel van deze kinderen worden er voor het eerst buisjes geplaatst (900.000). Daarnaast worden er ook buisjes geplaatst voor de tweede keer in combinatie met het verwijderen van de neusamandelen (200.000) en in sommige gevallen worden er voor de derde keer buisjes geplaatst (40.000).

Waarom?
De buis van Eustachius verbindt de oren met de achterkant van de neus. De gehele buis van Eustachius is aan de binnenzijde bekleedt met gespecialiseerde cellen die slijm en vocht af kunnen voeren. Als je moet gapen, hoesten slikken en/of kauwen opent de buis van Eustachius zich waardoor de druk in het middenoor gelijk blijft aan de druk in de neus-keelholte. Hierdoor is de luchtdruk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk. Geluidstrillingen kunnen goed worden verwerkt en via de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd worden.

Wanneer de buis van Eustachius niet goed genoeg open gaat of verstopt is door een verkoudheid of een allergie, leidt dit tot een ophoping van vocht in het middenoor. Door dit vocht vermindert het gehoor. Als de buis langdurig dicht zit, dan zijn de trommelvliesbuisjes een oplossing. Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met de grootte van een “halve luciferkop”. Het buisje heeft als doel om het sneetje wat de KNO-arts in het trommelvlies maakt, zodat het vocht afgevoerd kan worden, langer open te houden.

Bij het plaatsen van het trommelvliesbuisje wordt het vocht uit het middenoor weggezogen. Het plaatsen van buisjes en het verwijderen van neusamandelen zijn poliklinische ingrepen. Als alles gewoon verloopt kan je kindje meteen dezelfde dag weer naar huis.

Gevolgen waar je kind last van krijgen als hij met zijn klachten door blijft lopen (en waar je misschien niet zo snel aan denkt) zijn: leer- , spraak- , school- en gedragsproblemen als gevolg van een tijdelijke slechthorendheid. Daarnaast kunnen blijvende trommelvlies- en middenoorbeschadigingen optreden. Reden genoeg om er voor te gaan dus.

Zwemmen?
De reden waarom ik hoopte dat buisjes niet nodig zouden zijn is voornamelijk het zwemmen. Als de buisjes geplaatst worden op de leeftijd dat ook zwemles om de hoek komt kijken, leek me dat een enorme belemmering. In mijn herinnering mochten de kinderen die buisjes hadden niet zwemmen en dat deze ingreep er voor zou zorgen dat zwemles uitgesteld moet worden, leek mij niet handig.

Dat het de eerste tien dagen niet mag, oké, dan moeten de buisjes nog vast gaan zitten. Gelukkig is het daarna tegenwoordig heel goed mogelijk om te zwemmen met buisjes, maar wordt nog steeds afgeraden om onder water te gaan. Vertel dat maar eens aan een echte waterrat. Gelukkig is het tegenwoordig dankzij speciale oordopjes ook mogelijk om onder water te zwemmen. Deze op maat gemaakte oordopjes sluiten de gehoorgang goed af en zijn verkrijgbaar bij de audicien.

Tijdelijk?
Gelukkig hoeven buisjes niet voor altijd. Het is toch iets waar je om moet denken. Je kan niet zomaar zorgeloos het water in springen, je moet eerst om je doppen denken bijvoorbeeld.

Als de buisjes eenmaal vastzitten, blijven ze in de meeste gevallen ongeveer 9 maanden tot een jaar zitten. Op den duur vallen ze er door de groei van het trommelvlies vanzelf uit, daar zijn ze ook op gemaakt. Meestal komen daarna de klachten niet meer terug, maar soms moeten toch nieuwe buisjes geplaatst worden. Bij de meeste kinderen is er na hun zevende jaar geen sprake meer van de klachten. Waarschijnlijk omdat de functie van de buis van Eustachius dan verbeterd is.

♥MJ

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. Miranda zegt:

    Mijn zoontje is nu 4 jaar en heeft al drie keer de neusamandel operatie gehad inclusief nieuwe buisjes. Zodra wij 1x zonder dopjes onder de douche gaan is het misse boel. Wij wachten nog een jaartje met zwemles omdat het sinds de laatste operatie beter lijkt te gaan.
    Miranda onlangs geplaatst…Tag| De merk fan tag.My Profile

    1. Dank je wel voor het delen van jouw ervaring, ik zal het zeker in overweging nemen en in de gaten houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.