Wat was Elynn blij dat bleek dat de naaimachine hier nog stond, ze kon niet wachten om te beginnen. En ik eigenlijk ook niet. Dat inspireerde dit artikel met tips om zelf kleding te maken. Als je zelf kleding maakt, heb je de mogelijkheid om precies de kleding te maken die je wilt. Je hoeft niet langer te zoeken naar de perfecte pasvorm, kleur of stijl in de winkels, want je kunt het precies zo maken als je wilt. Bovendien kun je door zelf kleding te maken geld besparen, want kleding in de winkel is vaak erg duur.
Wat mij fantastisch leek is om, zoals Andie in Pretty in Pink overal materiaal vandaan te halen en dan je fantasie de vrije loop te laten voor de mooiste creaties. Wil je zelf jouw kleding maken, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt en hoe je kunt beginnen. Om zelf kleding te maken, heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je natuurlijk stoffen nodig. Je kunt online stof kopen, zodat je in één keer, op één adres een voorraad stoffen kunt inslaan. Vaak scheelt dit ook in de verzendkosten.
Starten met zelf kleding maken
Wanneer je niet weet hoe je moet naaien, is het aan te raden om een beginnerstutorial of een cursus te volgen. Ook heb je patronen nodig om je kledingstukken te maken. Je kunt patronen kopen in de winkel, of je kunt ze online vinden. In naaitijdschriften en magazines als Burda Style, Knip mode en Inspiration kun je ook je hart ophalen. Wil je uiteindelijk zelf patronen maken, is het belangrijk om een goede grafische software te hebben, zoals Adobe Illustrator.
Benodigheden om zelf kleding te maken
Daarnaast heb je een naaimachine nodig, of in ieder geval naald en draad. Verder kun je verschillende speciale naaimachinenaalden aan je boodschappenlijstje toevoegen.
Maar dat is nog niet alles! Hieronder vind je nog een aantal dingen die je als beginnende naaister op je lijstje kunt zetten:
♥ spelden en eventueel veiligheidsspelden
♥ meetlint
♥ tornmesje
♥ strijkijzer en strijkplank
♥ kleermakerskrijt
♥ speciale schaar voor stof
Tips om zelf kleding te maken
Als je zelf kleding wilt maken, heb je dus een aantal zaken nodig, daarna is het belangrijk om te weten hoe je moet beginnen.
Ten eerste maak je een ontwerp. Dit doe je door een sketch te maken, of door een ontwerp te maken in een programma zoals het eerder genoemde Adobe Illustrator. Als je een ontwerp klaar hebt, maak je een patroon. Dit doe je door de onderdelen die je nodig hebt voor het ontwerp over te trekken op papier en de afzonderlijke delen uit te knippen.
De delen van het patroon leg je vervolgens op de stof. Daarna kun je de stof uitknippen volgens het patroon en kun je de stof naaien met de naaimachine. Let erop dat je soms een marge over moet houden voor de zoom en neem alle tekens over. De tekens die aangeven waar de delen op elkaar komen te liggen, de draaipunten, figuurnaden en eventuele knoopsgaten. Om het patroon bij het uitknippen op zijn plaats te houden, kun je gebruik maken van gewichtjes of spelden.
Daarna kun je beginnen met het naaien van de onderdelen. Heb je (zoals ik van plan ben) een beginnerspatroon inclusief handleiding uitgezocht kun je de instructies volgen. Werk je via tutorials dan kun je die volgen en sommige tijdschriften zullen je ook stap voor stap uitleggen hoe je de afzonderlijke delen aan elkaar zet.
❥ En vergeet niet, al doende leert men en je kunt eerst met eenvoudige projecten beginnen en zo stap voor stap de moeilijkheidsgraad verhogen. Ik kan niet wachten om met Elynn aan de slag te gaan!
Photo by pina messina | Marília Castelli and Mojor Zhu on Unsplash