Het is niets nieuws dat een goede houding niet overbodig is. Toch staan we er meestal niet goed bij stil (pun intended). Ik kreeg bijvoorbeeld bij het hardlopen last van mijn knie. De pijn werd alleen niet veroorzaakt in die knie. Het kwam door een afwijkende houding, waardoor mijn ene been het andere been corrigeerde. Dit veroorzaakte spanning in de spieren en een doffe pijn. Het mooie is dat er verschillende oefeningen voor een betere houding en ter voorkoming van hoge spierspanning zijn.
Wist je dat een goede houding zelfs invloed heeft op de werking van je darmen of je ademhaling! Een gezonde lichaamshouding draagt dus op veel vlakken bij aan je gezondheid. Door een verkeerde houding kun je last hebben van een hoge spierspanning. Door de te hoge spierspanning of verkeerde belasting voorkom je een goede doorbloeding en kun je zuurstofgebrek krijgen. Een goede houding geeft je zelfvertrouwen en straalt dit ook uit. Het resulteert in zelfs in minder stress, alerter zijn en beter na kunnen denken.
Inhoudsopgave
Fysiotherapie
Let op! Ik heb geen medische achtergrond. Raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut als je echt klachten ervaart of klachten blijven aanhouden. Een fysiotherapeut kan je specialistische zorg geven. De kosten van een bezoek aan de fysiotherapeut hoeven je hierbij niet tegen te houden. De FBTO zorgverzekering bijvoorbeeld heeft een aanvullende module waarbij je fysiotherapie gewoon kunt meeverzekeren.
Meditatie
Stress en spanning is een grote veroorzaker van hoge spierspanning. Kenmerken van hoge spierspanning zijn trekkende en doffe pijnen. Meditatie kan je helpen ontspannen.
Als je gestresst of gespannen bent adem je meestal oppervlakkig. Adem je structureel te oppervlakkig kun je problemen krijgen met je spijsvertering en/of zelfs hartritmestoornissen ontwikkelen. Een buikademhaling is (behalve bij sporten) de beste ademhaling. Mediteren hoeft niet altijd in de kenmerkende houding. Probeer de volgende maar eens:
Neem een moment voor jezelf en trek makkelijke kleding aan. Ga nu met je rug op de grond liggen. Leg kussens onder je knieën en houd je benen iets gespreid. Als het goed is voel je nu meteen al wat ontspanning. Leg je handen op je middenrif (vlak onder je ribbenkast). Ogen dicht en concentreren maar. Bij het inademen zet je buikwand uit en bij het uitademen zakt je buikwand weer in. Focus je echt alleen op je ademhaling, tel eventueel tijdens het in en uit ademen, wanneer dat helpt. Misschien is het mogelijk om iets eerder op te staan en elke dag zo te beginnen.
3 oefeningen voor een betere houding
Een betere houding, begint met het bewust zijn van je houding. Je kunt oefeningen doen tot je een ons weegt, maar als je zittend nog steeds een verkeerde houding aanneemt, dan schiet het niet op. Bij alle oefeningen moet je ontspannen doorademen. Dus let ook dan op je ademhaling.
Plat op je buik
Ga op je buik liggen, je handen langs je bovenlichaam. Kijk naar de ondergrond. Nu kun je je bovenlijf optillen. Zorg dat je borst, schouderbladen borst en armen 10 centimeter van de grond zijn. Je handen kun je op je billen leggen. Zorg dat je een lange nek hebt, trek daarvoor je schouderbladen goed richting je onderrug. Doe dit zo’n 30 seconden en herhaal dit aan aantal keer.
Een afwisseling op deze oefening maak je door de schouderbladen weer iets terug te laten vallen, wanneer je alles opgetild hebt. Dan trek je de schouderbladen weer omhoog en laat ze weer los. Doe dit naar voren laten vallen en naar achteren trekken tien keer. Herhaal dit twee keer. Je armen gaan automatisch iets mee, maar je bovenlijf blijft stil. Met deze oefening kun je proberen een kromme rug te corrigeren.
Met je rug tegen de muur
Een andere thuisoefening voor een betere houding is met je rug tegen de muur. Je kunt zo ook checken hoe het met je houding gesteld is. Je voeten zijn iets van de muur af en staan uit elkaar. Zorg ervoor dat je knieën niet overstrekt zijn. Behalve je rug, leunen ook je hoofd en billen tegen de muur. Je armen doe je omhoog langs je oren en je handen raken de muur aan, dit doe je 10 seconden. Je onderrug mag niet holler worden als je deze oefening doet. Kun jij met je handen de muur raken? Deze oefening kun je ook doen als je op de grond ligt. Denk er om dat je bij een holle rug, je rug naar de grond duwt. Kantel daarbij je bekken iets. Bij een vlakke rug mag je hem juist iets holler laten worden. Door deze oefening en de volgende regelmatig te doen kun een mooi gestrekte rug krijgen of houden.
Een goede houding
Het begin van een goede houding start met je staande houding. Kijk eens kritisch naar hoe je staat. Bij een goede houding sta je op twee benen. Het gewicht rust op de bal van je voet, niet op je hiel. Houd je knieën recht, maar overstrek ze niet. Zet je voeten recht en op heup of schouderbreedte. Zorgt dat je hoofd recht rust op je ruggengraat. Je schouders staan wijd en je armen hangen natuurlijk naast je lichaam. Loop alsof je een boek op je hoofd hebt of stel je eens voor dat iemand ijskoud water langs je rug sijpelt. Focus op je kuiten, laat hen het werk doen en span je buikspieren aan. Wil je structureel iets doen dat goed is voor je houding en niet alleen maar thuis trainen? Denk dan aan yoga, pilates of zwemmen. Zoals hierboven genoemd kan je ook gaan trainen met een fysio. Hij kan specifieke oefeningen voorschrijven om jouw houding te verbeteren.
❥ Hoe is het met jouw houding gesteld? Ben jij je bewust van je houding? Wist jij dat het zoveel voor je kon doen als je zorgt dat je houding goed is?
Afbeelding meditatie door Gergely Zsolnai, afbeelding warming up door sanneberg via Shutterstock
Bedankt voor het delen van deze oefeningen om een betere houding te krijgen. Ik zou ze graag verdeeld over de dag willen doen nu ik meer thuis zit en vanuit huis werk. Daarnaast probeer ik ook meer te wandelen om voldoende beweging te krijgen.