Het is niet alleen verstandig om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap, je kunt zelfs beter stoppen met roken voor de zwangerschap. Iedereen wil toch gezond zwanger worden? Stoppen met roken is niet voor iedereen gemakkelijk. Lukt het jou niet om zomaar je pakje sigaretten weg te gooien, kun je eerst overstappen van sigaretten naar E-sigaretten. De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken. Met een E-sigaret verdamp je E liquid [E-sigaret vloeistof] waarvan je zelf het nicotine gehalte bepaalt en kunt afbouwen.
Stress van het [tijdelijk] stoppen met roken is geen excuus om door te roken tijdens de zwangerschap, want stress is niet schadelijker voor de baby, dan alles in een sigaret. Er zijn filmpjes van een baby in een baarmoeder terwijl er een teug nicotine wordt genomen, die zijn niet fraai. Voor het zwanger worden van Thomas, gingen we uiteindelijk voor een behandeling naar het ziekenhuis, op dat moment ben ik daadwerkelijk helemaal gestopt, daarvoor was ik al een heel stuk minder gaan roken. Ik vind het nog steeds jammer dat ik dat niet eerder heb gedaan. Vlak na de geboorte van Thomas ben ik door persoonlijke omstandigheden weer gaan roken. Hierdoor rookte ik helaas ook toen ik achter de spontane zwangerschap van Elynn kwam. Toen was het wel meteen klaar.
Stoppen met roken vóór de zwangerschap
Het is niet aan te raden om meteen e -liquids zonder nicotine te kiezen, wanneer je speciaal met roken wilt stoppen omdat je zwanger wilt worden. De vraag van je lichaam wordt dan waarschijnlijk alleen maar groter. De kans dat je dan van je E-sigaret teruggaat naar een gewone sigaret is groot. Dan ben je weer terug bij af. Als je weet dat je graag kindjes zou willen, begin dan op tijd met stoppen.
De daadwerkelijke nicotine verslaving is in mijn persoonlijke ervaring ook minder erg dan de verslaving aan de handeling van het roken. Ik vond het fijn om te roken, terwijl ik op de bus stond te wachten. Dan wachtte ik niet, dan rookte ik een sigaret. Ook tijdens het werken was het af en toe fijn om een rookpauze te nemen. Helemaal wanneer een gesprek met een klant niet helemaal prettig verliep. Ook dat heeft tijd nodig om af te bouwen. Minder niet alleen nicotine, minder ook de hoeveelheid rookmomenten.
Gezond zwanger worden en zijn
Behalve zorgen dat je niet meer rookt wanneer je zwanger wilt worden, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden qua gezondheid als je zwanger wilt worden of zwanger bent.
Jouw lichaam is de basis voor de allereerste negen maanden, vanaf het prilste begin. Het is geen garantie dat je [eerder] zwanger wordt en het ook blijft, maar goed voor jezelf zorgen is in dit geval letterlijk goed voor een ander zorgen. Op advies van verloskundigen is het aan te raden minimaal een half jaar voor de bevruchting over te stappen naar een gezonde levensstijl. Nu is dat niet altijd mogelijk natuurlijk, maar begin in ieder geval wanneer je kinderwens zich daadwerkelijk aandient [en je de mogelijkheid hebt hier gehoor aan te geven].
Het belangrijkste advies voor een goede start? Hij ligt voor de hand. Combineer gezonde voeding met voldoende beweging. Dat is sowieso goed voor je, maar wanneer je zwanger wilt worden nog meer. Het voedingscentrum adviseert je om er voor te zorgen dat je met goede voeding alle voedingsstoffen binnen krijgt, een goede start voor jou én de baby. Wist jij dat je door ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg ijzer krijgt, je bloedarmoede in de zwangerschap kunt voorkomen? Ook kun je voor de bevruchting al beginnen met het slikken van foliumzuur. Stop met roken en het gebruik van alcohol en eventueel medicijnen. Overleg over dat laatste met je huisarts.
❥ En jij? Zou jij binnenkort mama willen worden en houd je daar nu al rekening mee? Nog een kleine tip: heb je een kinderwens en wil je meer informatie over gezond zwanger worden, kun je daarvoor ook bij een verloskundige terecht.
‘NIX is de afspraak, hoe je ‘m ook maakt’ – NIX18 – niet roken, niet drinken onder de 18 – dit artikel is informatief, het gebruik van e-sigaretten is voor je eigen risico, lees en houd je aan de instructies/handleiding. Een E-sigaret moet je qua gezondheid echt zien als een alternatief voor roken. De elektrische sigaret is geen geneesmiddel, maar kan dienen ter ondersteuning.
Foto rokende vrouw door Vlad Bagacian | Foto gezond zwanger door freestocks.org via Pexels