Door Wendy – Met de schneider electric merten d life serie monteer je eenvoudig zelf een stopcontact in huis, maar waarom zou je dat willen? Daarbij, hoe sluit je een normaal stopcontact aan? Wanneer je van één ruimte, twee plekken maakt kan het zijn dat je weinig tot geen stopcontacten overhoudt. Creëer je bijvoorbeeld met scheidingswanden een thuiswerkplek op de slaapkamer, is het handig als op beide plekken genoeg stopcontacten zijn. Daarom gingen wij een extra stopcontact monteren.
Een extra stopcontact monteren is nooit weg. Als stopcontacten op de verkeerde plek zitten kómt er een moment dat het irriteert. Ook gebruiken we steeds meer apparaten in huis. Bij ons in de douche hebben we één stopcontact. Bloed irritant als ik mijn haar wil föhnen. De stekker van de elektrische tandenborstel zit er altijd in. Wanneer je op tijd staat geeft dat een extra irritatiefactortje. In de keuken komen ook steeds meer apparaten. Waterkoker, magnetron, elektrische melkopschuimer, airfryer, slowcooker. Heb je lichtschakelaars en/of stopcontacten te weinig (gemak dient de mens) combineer je deze twee gewoon en leg je een stopcontact met lichtschakelaar aan! Tot zover een paar redenen voor het aanleggen van extra stopcontacten.
Veilig werken bijstopcontact monteren
Wil je een extra stopcontact monteren dan zijn er een aantal dingen waar je om moet denken. Uiteraard schakel je altijd de stroom uit in de meterkast voordat je aan de slag gaat. Controleer alsjeblieft ook even met een spanningzoeker of er inderdaad geen stroom meer staat op de bedrading. Een veilig begin is het halve werk.
Zorg ook dat je alle benodigdheden in huis hebt, niets zo vervelend als aan de slag gaan en dan iets missen. Een snel tripje naar de bouwmarkt tussendoor is nu niet mogelijk en je zit er sowieso niet op te wachten.
Check vanaf welk punt je de stroom wilt doortrekken en zoek alvast uit hoe die draden uiteindelijk het beste weg kunt werken. Dat laatste heeft invloed op hoeveel meter draad je nodig hebt (door schade en schande word je wijs zullen we maar zeggen). Soms moet je zelfs door lussen over verschillende stopcontacten, neem ook dit mee in je voorbereidingen.
Stopcontact monteren
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de aanvoer van stroom. De blauwe draad is de nuldraad, deze voert de stroom af. De aardedraad is de geel/groene draad. Zoals de naam al zegt, deze is nodig voor het aarden van een stopcontact. In het geval van kortsluiting of overbelasting zorgt deze draad voor ontlading en de afvoer van de spanning. Heb je alle draden, dan kun je aan de slag. Laat ze voor wat ruimte wel ongeveer 10 centimeter uitsteken.
Wat moet je doen?
Je stript eerst de draden in de inbouwdoos op hooguit 1 centimeter af. Zo heb je voldoende ruimte om de draden op de aangegeven plek in het stopcontact te steken. Bevestig aan één van de contactpunten de bruine fasedraad en aan het andere contactpunt de blauwe nuldraad, de geel/groene aardedraad aan de aardklem bevestig je in het midden. Voor de schakelaar steek je een bruine fasedraad in de aansluitklem aangeduid met L of P en daarna een zwarte schakeldraad in de aansluitklem die hier tegenover ligt.
Nu kun je het stopcontact op de inbouwdoos plaatsen en het afdekplaatje bevestigen. Zet het stroom er weer op en test het stopcontact met een spanningzoeker. Dek het stopcontact eventueel af met beschermplaatjes als er kleintjes in huis rondlopen.
❥ Uiteindelijk is een stopcontact monteren dus voor de één simpel, maar kan het voor iemand anders een enorm lastige klus zijn. Laat bij twijfel de klus uitvoeren door een elektricien of installateur.
Foto door Ksenia Chernaya via Pexels
Bedankt voor de handige gids voor het monteren van een stopcontact! Veiligheid staat altijd voorop, en het is fijn dat je het belang van het uitschakelen van de stroom en het controleren met een spanningzoeker benadrukt. Bedankt dat je veel praktische tips deelt die nuttig zullen zijn voor zowel beginners als ervaren klussers.
Met vriendelijke groet,
Joost