Het liefst leer ik mijn kinderen spelenderwijs. Dit heeft verschillende voordelen. Het is, vind ik, vooral belangrijk dat kinderen plezier blijven houden in leren. Zonder gevoel van educatief bezig moeten zijn. Mogen leren is zo veel leuker. En spelend leren hoeft niet lastig zijn. Spelend leren met een dreumes is net zo makkelijk als Spelend leren voor kinderen die ouder zijn, als voor een baby. Van zandbak speelgoed tot dobbelstenen, je kunt er van alles voor gebruiken.
De voordelen van spelend leren neem ik later met je door. Voor een volwassene lijkt spelend leren soms moeilijk. Maar overal zitten leermomenten en spelelementen in. Je moet er niet te veel over nadenken en je moet ze zien. Met veel hedendaagse dingen of op veel momenten kun je de kinderen meenemen op een leerzame reis. Gelukkig is er ook steeds meer speelgoed wat je kinderen (en jou) hierbij ondersteunt. En wanneer je de verkiezing voor speelgoed van het jaar in de gaten houdt, bied je ze speelgoed gericht op leeftijd en ontwikkeling. Dat hoeft niet altijd hun eigen leeftijd te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om ze iets aan te bieden boven hun leeftijd, gewoon om uit te proberen.
Voordelen spelend leren voor kinderen
Behalve leren en spelen met plezier, zijn er meer voordelen. Wanneer je kind spelend leert, combineert hij dit leermoment aan een positieve ervaring. Hierdoor is de kans groot dat het geleerde beter blijft hangen. Kinderen die hun spel worden uitgedaagd, hebben een groter kans hun leven lang leergierig te blijven. Bij spel maak je gebruik van verschillende zintuigen, deze ontwikkelen zich daardoor. Leerstof wordt tastbaar. Door te spelen sta je het meeste in het nu en kun je helemaal op gaan in dingen. Hoe mindful is dat!
Er zit geen moeten achter, is vrijblijvend, waardoor er meer wordt bereikt. Dat maakt het makkelijker om door te zetten. Als iets niet lekker gaat, houd je er snel weer mee op. Genoeg spelen als kind, maakt ze slimmer op elke leeftijd, het vormt hun brein. Door te spelen gaan ze op ontdekkingsreis, ze moeten hun fantasie gebruiken. Spelenderwijs leren is ook spelenderwijs fouten maken en…..je raad het al, van fouten maken leer je. Iets wat de curlingouders nog moeten leren 😉 Wanneer je het samen doet, is het ook nog een les in samenwerking, iets waar ze later alleen maar profijt van kunnen hebben.
Hoe kun je kinderen spelend laten leren
Ik deel kleine voorbeelden uit de praktijk om je te inspireren en om te laten zien hoe breed educatief spelen is. Om terug te komen op het zandbak speelgoed, je kunt “gewoon” met je kinderen in de zandbak spelen. Samen een beetje zitten, of van een afstandje toekijken. Wat op zich ook prima is, dan is het hun eigen ontdekkingstijd.
Je kunt er ook voor kiezen om hun woordenschat vergroten door te benoemen wat het speelgoed is en wat je er mee kunt. Verder kun je begrippen als: er op, er in, er naast, er boven, omhoog en naar beneden leren. Door het bouwen van een zandkasteel kun je aan de slag met ruimtelijk inzicht. Gaat er iets mis, leren ze om gaan met teleurstellingen. Telspelletjes, vormen benoemen en liedjes zingen maken de zandbak met speelgoed nog leerzamer.
Samen een wandeling maken
Wanneer je een stukje wandelt, leer je jouw kinderen sowieso goed kennen. Voor elke leeftijd is het nog educatiever te maken. Je kunt leren over afstand, door je stappen te tellen, wat zijn kilometers en wat meters.
Met de allerkleinsten benoem je wat je ziet, waardoor hun woordenschat groter wordt. Wat Finn nu heel leuk vindt, is de begrippen groot en klein. Als we Thomas en Elynn naar school hebben gebracht en hij zit niet in de draagdoek, dan nemen we kleine kabouterstapjes en hele groooote reuzenstappen. We hebben het over de dieren die we tegenkomen en ik leer hem over de natuur. Zo zie je maar, er zit in iets heel kleins, verschillende leuke leermomenten. Spelend leren werkt het best, wanneer je meegaat in het spel van het kind. Niet sturend spreken, maar de bal bij hem leggen. Het spel van groot en klein begon met Finn zelf, hij maakte een reuzenstap, vandaar uit gingen we verder. Hij wijst dingen aan: “Die’die”. Dan benoem ik wat het is. Hij gaat dan enthousiast verder.
Tafels leren
Het is voor de kracht van het rekenen belangrijk dat kinderen tafels kunnen automatiseren. Dit kun je ze leren door simpelweg te stampen. Het is handig voor later als ze aan breuken beginnen bijvoorbeeld.
Je kunt ook heel educatief een A4 maken met daarop verschillende uitkomsten van een som. Kleed het eventueel een beetje op een leuke manier aan, of nog beter, laat het ze zelf versieren. Dan pak je twee dobbelstenen. Ieder heeft een vel voor zich en je gooit omstebeurt. Kun je met de twee cijfers een uitkomst van de keer som van de twee cijfers wegstrepen, dan doe je dat. Wie als eerste alle velletjes op zijn velletje papier heeft weggestreept, heeft gewonnen. Helemaal leuk is het om breuken te leren, door daadwerkelijk een taart te kopen!
♥ Dit is maar een kleine greep uit tal van mogelijkheden om educatief te spelen uiteraard. Vind jij het ook zo leuk om op dit soort makkelijke momenten met je kinderen te spelen en ze dingen te leren? Heb je nog aanvullingen op het artikel? Laat het dan weten in de reacties!
• P I N I T ! •
Stock Photo spelend kind door oliveromg | Stock Photo samenwerkende kinderen Door Emese
[…] van allerlei strikjes. De strikjes varieren van vakanties of beauty & fashion. Ik blog over spelend leren en (prenten)boeken. Van gadgets voor jou of de kinderen, tot alles wat het leven als mama […]
[…] VTech speelgoed hebben we hier in huis wel altijd gehad, dit met name door de kwaliteit en het spelend leren […]