Vandaag was een ‘het loopt even niet zo lekker’ – dag. Heb je soms, maar omdat elke dag er één is om te vieren, gingen we een citroentaart 🍋 maken. Het bakken van een citroentaart stond hoog op ons ‘wat willen we in de vakantie doen’ – lijstje. This was a better day than any. En ik dacht dat recept voor Citroentaart deel ik dan ook meteen vandaag maar met jullie!
Het begin van een taart bakken met mijn kindjes is wel een dingetje. Het liefst roep ik dat we gaan beginnen wanneer alles klaar staat. Zij willen er bij betrokken worden, maar hebben moeite met wachten…Ik probeer ze dan maar wat taken te geven die ze wel kunnen, zij willen logischerwijs ál het andere. Ook vandaag ging het zo. Het ging bijna zover dat ik er nog voor we begonnen waren, al weer klaar mee was. Gelukkig ging het net op tijd goed en kon de citroentaart toch van onze to-do-list worden afgestreept…Misschien dat het officieel meer een cake is dan een taart, maar yummie is hij zeker!
Recept voor Citroentaart
Met dit recept had ik mezelf helemaal iets op de hals gehaald, want het is een mengelmoes van een recept via de site van Koopmans, iets uit een recept voor Citroentaart van Heel Holland Bakt, een stukje uit een recept op Allerhande en een beetje van mezelf. In plaats van uit te schrijven wat ik wilde combineren tot één recept, voor we begonnen, deed ik het via mijn telefoon en uit mijn hoofd. Vanaf nu staat hij, onder anderen daarom, als geheel op mijn blog en kan ik deze taart hopelijk vaker maken, zonder dat er van alles uitgezocht moet worden. Door de grootte van de springvorm is de laag topping niet zo hoog, daardoor vond ik hem minder zwaar, maar wil je het hoger, dan moet je een kleinere springvorm gebruiken.
Ingrediënten
Voor de bodem
• 3 eieren
• 125 gr. suiker
• 1 eetl. citroensap
• 2 theel. vanille-essence
• 100 gr. bloem
• 100 gr. boter
Voor de ’topping’
• 4 eieren
• 125 ml. slagroom
• sap van 4 citroenen
• poedersuiker om te bestrooien
& verder:
springvorm rond (Ø 26 cm) • vork • spatel • mengkom • garde of keukenmachine (mijn machine heeft een speciaal hulpmiddel om eieren en slagroom te kloppen) of mixer
Bereidingswijze Citroentaart bodem
- Verwarm de oven voor op 250 graden
- Suiker, citroensap, vanille-essence en eieren mengen/roeren tot het een dikke massa is
- Wanneer je bovenstaand in de keukenmachine deed, doe je het mengsel in een mengkom, had je het al in een mengkom, kun je deze stap overslaan
- Roer met de vork de bloem door de massa
- Verwarm de boter in een pan of de magnetron tot het gesmolten is en roer het dan door je beslag
- Doe het beslag in de springvorm en zet het 12 minuten in een oven op 250 graden. Begin ondertussen vast met de topping. Draai de oven terug naar 200 graden wanneer de bodem klaar is en prik met de steel van je vork gaten in de bodem.
Bereidingswijze Citroentaart topping
- Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los of doe dit met je keukenmachine, hiervoor voegde ik het speciale hulpmiddel toe, die de eieren mooi luchtig klopt
- Voeg de slagroom en het sap van de citroenen toe, eventueel kun je nog wat citroenrasp toevoegen, maar daar houd ik zelf minder van
- Schenk de topping over de bodem, door de gaatjes sijpelt er ook wat topping door de bodem. Schrik er niet van hoe dun het is, uiteindelijk stolt dit mooi in de oven en de binnenkant mag nog wat lobbig zijn
- Bak de taart 30-35 minuten
- Laat de taart afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Laat je het weten wanneer je dit recept voor Citroentaart gebruikt hebt en wat je er van vond. Hij doet mij een beetje denken aan een spongecake met heerlijke frisse citroensmaak 🍋
Ik houd intens van citroentaart!! Dit recept ga ik onthouden, thanks for sharing!
jonna@burgertrutjes onlangs geplaatst…Rösti van zoete aardappel – RECEPT
Graag gedaan! Benieuwd of hij je smaakt 😉