Door Jeanet – Opvang van je kind bij een gastouder is kleinschaliger dan een kinderdagverblijf. Je hebt elke dag een vast gezicht, er is vaak meer persoonlijke aandacht en het voelt vaak huiselijker aan dan een kinderdagverblijf. Elke gastouder werkt op haar eigen manier. De een ziet het als makkelijk oppasbaantje en de ander ziet het echt als baan en is actief met de kinderen bezig.
Het is daarom erg handig om een aantal dingen te weten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een gastouder. In deze blog schreef ik een aantal tips voor je op. De tips zijn geschreven vanuit mijn eigen ervaring als werkende gastouder maar ook als moeder op zoek naar opvang voor haar eigen kind. Ben je op zoek naar een kinderdagverblijf? Dan kan je deze punten ook zeker gebruiken en waar gastouder staat dan vervangen door kinderdagverblijf.
Opvang bij een gastouder
Handig is het natuurlijk ook om te weten of de gastouder nog plek heeft of dat er een wachtlijst is. Hoeveel kinderen heeft de gastouder op dit moment, van welke leeftijden en op welke dagen? Voor je kind is het wel fijn dat er ook een kindje is van ongeveer dezelfde leeftijd.
Wat zou je fijn vinden bij opvang bij een gastouder
Ga eerst bij jezelf als ouder na wat je graag zou willen. Niet dat alles mogelijk is, maar het is wel handig om van te voren te weten wat je graag zou willen. Wat vind je belangrijk bij de opvoeding van je kind (of wat denk je belangrijk te gaan vinden), het is handig dat je daar wel met de opvang hetzelfde over denkt.
Wat doet de gastouder als je kindje moet huilen? Draagt de gastouder ook en gebeurt dat met een ergonomische drager? Gebruik je wasbare luiers, wil de gastouder dat dan ook? Is de gastouder altijd in huis of gaat ze er ook met de kinderen op uit? Maakt de gastouder gebruik van babygebaren? Krijgen de jonge kinderen vers gepureerd fruit of uit een potje? Hoeveel fruit krijgen de kinderen? Is het brood van de bakker of van de supermarkt? Wordt er nagedacht over producten met/zonder suiker? Wordt er voor het eten in gebed gegaan? Is er houten speelgoed of is alles van plastic?
En zo zijn er nog wel veel meer dingen die je als ouder belangrijk kan vinden, maar waar de gastouder anders over denkt. Het is belangrijk om er vooraf al over na te denken, zodat je gemakkelijker een keuze kan maken of de gastouder past bij jullie manier van opvoeden.
Welke activiteiten onderneemt de gastouder?
Zelf doe ik altijd met veel plezier activiteiten met de kinderen. En nu ik zelf buitenshuis werk, merk ik dat ik, als ik alleen met mijn zoontje ben, minder activiteiten doe. Wel jammer, maar het huishouden moet ook gedaan worden en met meerdere kinderen doe ik het toch gemakkelijker dan met één kind. We doen nog wel activiteiten hoor, maar wel minder en anders. Nu merk ik pas hoe belangrijk en leuk het voor de opvangkinderen is/was om samen met andere kinderen activiteiten te doen. De kinderen leren van elkaar en zijn samen actief bezig.
Een aantal activiteiten die ik met de kinderen veel deed waren verven, liedjes zingen, boekjes lezen, knutselen, kleien en met ze er op uit. Maar er was uiteraard ook ruimte voor vrij spel. Werkt de gastouder bijvoorbeeld met thema’s of sluit ze aan bij de interesse van de kinderen op dat moment. Of doet de gastouder geen activiteiten met de kinderen en laat ze de kinderen zichzelf vermaken.
Vraag tijdens het kennismakingsgesprek hoe de dagindeling er vaak uit ziet, hierdoor krijg je al wel een indruk wat de gastouder doet met de kinderen. Maar wat vind je hierin zelf belangrijk als ouder? Wil je graag een actieve gastouder of maakt het je niet uit, zolang je kind maar eten, drinken en een schone luier krijgt?
Speelgoed en andere materialen.
Wat voor speelgoed heeft de gastouder? Is er speelgoed aanwezig voor jou kind of moet je deze zelf meegeven?
Heeft de gastouder een kinderwagen of moet je deze mee brengen? Als de gastouder uitjes maakt, waar wordt dan mee gedaan met een wandelwagen, bolderwagen, bakfiets of auto? En is deze veilig voor de kinderen, vraag eventueel of je deze mag bekijken om zelf hierover een oordeel te hebben.
Wat zit er bij de prijs in begrepen?
Het is wel erg handig om te weten wat er bij de prijs in zit begrepen. Moet je zelf voor luiers, flesvoeding, eten, entree voor uitjes etc. zorgen, of zorgt de gastouder daarvoor. Maar ook het uurtarief én de bijkomende kosten van het gastouderbureau is goed om na te vragen. Door dit vooraf te weten, weet je welke bijkomende kosten er voor jezelf bij kunnen komen.
Huisdieren
Heeft de gastouder ook huisdieren? Hoe wordt er tijdens de opvang gezorgd voor de huisdieren? Zoals de hond, wanneer wordt die uitgelaten en hoe zit dat met regen? Het is belangrijk om te weten hoe de huisdieren met kinderen zijn. Wil je de huisdieren van een ander bij je kinderen of zie het überhaupt niet zitten? Ben je juist groot voorstander van het opgroeien met huisdier, dan is dat ook iets om rekening mee te houden.
Regels
De regels mogen gastouders zelf bepalen, dit kan dus verschillend zijn per gastouder. Het is daarom handig om hier duidelijk naar te vragen én duidelijk het contract te lezen voordat je tekent. Worden er kinderen van en naar school gebracht? Hoe ver van te voren kan je je opvanguren nog wijzigen? Welke uren worden er berekend? Zijn er vaste tijden waarop er gehaald en gebracht kan worden? Wat zijn de openingstijden? Hoe zit het met vakantiedagen en vrije dagen, moet je die doorbetalen?
Hoe heb je het zelf geregeld als je gastouder ziek is of om een andere reden je kindje niet kan opvangen? De gastouder werkt alleen waardoor er geen vervanging is bij ziekte, vrije dagen en vakantie denk hier dus even goed over na.
Gastouder aan huis
Vanaf twee kinderen kan het al uit om een gastouder in je eigen huis te betalen. De gastouder komt dan bij je thuis en je eigen kinderen blijven in hun eigen vertrouwde omgeving. Ook hier zitten weer verschillen in qua gastouders, de een zal het zien als oppassen en de ander echt als werk. Sommige gastouders willen eventueel wel huishoudelijke taken doen, maar dit is natuurlijk niet de hoofdzaak van hun werk.
Ga ook hierbij bij jezelf na wat voor gastouder je wilt, of je het wilt in je eigen huis, wat je verwacht/zoekt van de gastouder. Wil je graag dat je kind ook met andere kinderen speelt als jij aan het werk bent, dan is dit eigenlijk geen optie.
Kijk bij meerdere gastouders
Tegenwoordig hebben steeds meer gastouders een website en/of facebookpagina. Hier kan je vaak al een indruk krijgen van hoe de gastouder werkt of er activiteiten gebeuren en hoe het er uit ziet. Ga bij meerdere gastouders thuis kijken. Vraag alles wat je wilt weten, ervaar de verschillen en volg vooral je gevoel. Vraag andere mensen naar ervaringen, vooral in een dorp kent iedereen elkaar wel en het is toch fijn om te weten hoe de recensies uit het dorp van anderen zijn. Ben je nog maar net nieuw, vraag dan bijvoorbeeld je nieuwe buurvrouw.
Maar loop ook een paar keer langs het huis en bel eventueel aan om aan te geven dat je graag een kennismakingsgesprek wil plannen. Het kan zijn dat je even naar binnen mag komen en op deze manier gelijk een indruk kan krijgen.
Kijk ook bij een kinderdagverblijf
Ook al gaat je voorkeur hier niet naar uit, kijk ook bij een kinderdagverblijf. Zo kan je zelf zien wat de verschillen zijn. De grote verschillen met een kinderdagverblijf zijn vaak grotere groepen, verschillende gezichten en geen vervangende opvang hoeven regelen als de leidster ziek is.
Mooier maken dan het is
Inmiddels heb ik ook gemerkt dat er soms een mooier praatje wordt gemaakt dan het werkelijk is. En voordat je op gesprek komt wordt het huis vaak even netter, opgeruimder en schoner gemaakt dan het anders is. Ga daarom niet alleen je beslissing maken vanuit het kennismakingsgesprek maar neem ook mee wat zag je toen je langs liep, toen je spontaan eens aanbelde, wat hoorde je van anderen, wat voor indruk kreeg je van de website en/of facebookpagina.
Eerder schreef ik al een blog over hoe mijn werkdag als gastouder er uit zag. Maar elke gastouder doet het anders natuurlijk. Bereid je daarom goed voor en stel de juiste vragen, zo maak je de voor jouw beste keuze!