Op mijn blog deel ik een aantal recepten van ons thuis van vroeger. Om te beginnen onze Nasi met frikandel.Het zijn misschien geen hoogdravende 5-sterren maaltijden, ze passen waarschijnlijk in geen enkel dieet want: koolhydraten, sausjes en soms boter, maar ze zijn ook niet vreselijk ongezond en wel “gewoon lekker!” Ach……en zo is eten uiteindelijk ook bedoeld toch, gewoon genieten, maar met mate.
Toen ik moest kiezen met welke ik zou beginnen, kwam als eerste de “Nasi met frikandel” in me op. Snel daarna gevolgd door “Surinaamse Kip” (waarvan ik me afvraag hoe Surinaams het is) én “Rode Spaghetti”. Ook “Bak-Macaroni” deel ik in deze serie. Het is een recept van mijn schoonmoeder, maar ik ben al vanaf mijn negentiende bij mijn man en dat mag ik ook nog tot jeugd rekenen toch? Anders is het jeugdsentiment van mijn kids, aangezien mijn zoon de naam bedacht heeft en wij het regelmatig eten 😉 en dan staan er vast nog wel een aantal lekkere dingen van vroeger in één van mijn receptenverzamelingen, dus zo’n zes delen moet lukken.
Nasi met frikandel
Let op! Ik kook altijd op gevoel, ik geef geen indicatie van de hoeveelheid kruiden, de één houdt van scherp, de ander van mild, experimenteer hier zelf mee…voel het een beetje aan.
Gehakt ~ Kerriepoeder ~ Uien ~ Paprikapoeder ~ Prei ~ Knoflook (vers of poeder) ~ Dikke plak ham (van een ons ongeveer) ~ Laos ~ Zakje nasikruiden van Inproba ~ Maggi ~ Eén of twee frikandellen bevroren ~ Strooiaroma ~ Rijst ~ Ketjap ~ Augurken ~ Gehaktkruiden ~ Kroepoek ~ Gemberpoeder ~ Eieren (om te bakken als bijgerecht) ~
Pindasaus (zelfgemaakt, uit een pakje, wat je wilt)
Hoe maak je Nasi met frikadel
Eerst laat je de kruiden van Inproba wellen (deel van het zakje). Je bakt het gehakt rul bakken en ondertussen kun je de uien en ham in stukjes snijden. Wanneer het gehakt gaar is, kun je de ham en uien er door roeren. Dan moet je de kruiden toevoegen, alles op gevoel, niet te veel niet te weinig. Voeg nadat je de losse kruiden goed door het mengsel hebt geroerd, de kruiden uit het Inproba zakje toe.
Zet het mengsel op zacht en leg de bevroren frikandel(len) er boven op, deze hebben mooi even tijd om te ontdooien en warm te worden. Snijd ondertussen de prei klein en kook de rijst. Als de frikandel(len) redelijk ontdooit en warm genoeg is (zijn) om te snijden, snijd ze dan in stukjes en roer ze door het kruiden/gehakt mengsel. Voeg de prei naar wens toe (bewaar de rest voor op tafel) en roer goed door. Je kunt nu de rijst er door roeren. Nog even de kruiden in de rijst laten trekken en serveren.
Lekker als bijgerecht: de augurkjes, kroepoek, pindasaus en gebakken eitjes en en bakje met de rest van de prei om er rauw over heen te doen (niet vergeten, extra lekker!).
• E N J O Y •
Afbeelding kroepoek via Shutterstock
[…] het gras leuk. En vooral heel lekker trouwens, daar hebben ze het beste in gegeten. In weekmenu 3 nasi met frikadel en blote billetjes begonnen we op zondag met […]
[…] begonnen we nog met onze ouderwetse nasi met frikandel. Daarvoor deed René de zaterdag zelf snel de boodschappen. Zondag werden dus de weekboodschappen […]
[…] Ook interessant : Van ons thuis vroeger […]
[…] ik hier al schreef is het de bedoeling om in de serie Food | Jeugdsentiment recepten van vroeger met […]
JAMMIE 😀