Een gezin wordt meestal gezien als groot, wanneer er vier of meer kinderen zijn. Wij vallen dus niet onder een groot gezin. Als je naar de boodschappen en de was kijkt, ben ik het daar niet helemaal mee eens. Qua ruimte zou een grote horeca koelkast niet misstaan en een de grootte van mijn nieuwe wasmachine werd zeker beïnvloed door de enorme hoeveelheid was.
Met een pubermeisje verwacht ik nog veel meer was in de toekomst. En met die jongens van mij kan ik mij voorstellen dat we nog meer koelkastruimte én bergruimte nodig hebben! Wanneer die drie met aanhang thuis komen, zijn we in één klap met z’n achten. Daarbij zou ik graag de moeder willen zijn waar iedereen aanschuift. Daarvoor zijn een aantal zaken echte musthaves met een groot gezin. Vandaag een lijstje uit mijn persoonlijke ervaring. En natuurlijk kun je ook best zonder, maar het zou het grote gezinsleven een stuk makkelijker maken.
Musthaves met een groot gezin – Badkamer
Niet elk huis is een huis dat bij grote gezinnen past. Toch kun je daar nog een beetje mee spelen. Het is er altijd een drukte van jewelste in de ochtend én de avond. Vaak moeten meerdere personen zo’n beetje op dezelfde tijd tandenpoetsen of douchen. In de badkamer kun je met beperkte ruimte, toch met een aantal personen tegelijkertijd bezig zijn.
Eén van de echte musthaves met een groot gezin is een functionele badkamer. Natuurlijk is het afhankelijk van jouw gezin en de ruimte, maar in een bad kun je meerdere kindjes tegelijk wassen. Dat scheelt veel tijd. Plaats je een langere smalle wastafel, kunnen er drie personen naast elkaar tandenpoetsen. Een extra wc in je badkamer, kan ontzettend veel irritatie en ergernis wegnemen.
Bergruimte voor voorraad en spullen
Hoe meer kinderen, hoe meer monden te voeden, hoe minder tijd om uitgebreid boodschappen te doen. Behalve die grote koelkast en ruime diepvries is begruimte voor voorraad en spullen ook vrij onmisbaar. Ook hier moet je roeien met de riemen die je hebt uiteraard, maar op een leeg stukje muur kan heel goed een extra kast.
Deel je kasten praktisch in. Klapkratten kun je stapelen, zowel de grote als de kleine, Hierdoor kun je veel meer kwijt in dezelfde ruimte, omdat je de hoogte optimaal gebruikt. Ook kun je een kast voor het hele gezin op maat laten maken, zodat het echt past bij de wensen van iedereen. Maak de televisie kast langer dan “normaal” voor extra ruimte. Met een beetje creativiteit maak je er ook nog een stukje zitruimte op voor extra zitplaatsen.
Een goede planning
Ter voorkoming van chaos en gedoe is een goede planning ook een belangrijke op de musthaves met een groot gezin. Wanneer heb je welke boodschappen nodig en wie wordt wanneer, waar verwacht. Dat begint met een gedeelde agenda. In ons huis een digitale én een papieren planning.
Op de papieren planning staat elk gezinslid op één pagina, zodat het overzichtelijk is wie, wat, wanneer te doen heeft. Kijk, je hoeft echt geen strak geregistreerd regime, tenzij je dat prettig vindt natuurlijk.
Toch kun je bij je eigen werk, vergaderingen, het huishouden, tijd voor jezelf en sociale verplichtingen, niet om de afspraken en buitenschoolse activiteiten van je kinderen heen. Omdat ik erg oldskool ben, gebruik ik het liefst pen en papier. Alleen als de rest daar geen gebruik van maakt en degene die altijd om alles denken alleen papa en mama zijn, dan werkt het niet. Daarom is de gedeelde agenda op onze telefoon zo fijn. Alles van iedereen staat erin. Zelfs de wekelijks terugkerende afspraken, zoals turnen, zwemles en theater. We weten het wel, maar toch is het fijn dat ze te zien zijn.
Notitielijst op je telefoon
Ik maak ook steeds meer gebruik van de notities op mijn telefoon. Ondanks dat hier verbeterpunten zijn qua rommeligheid en structuur, werkt het kunnen zetten van vinkjes erg goed. En of ik nou wil of niet, mijn telefoon heb ik dagelijks meerdere keren in mijn handen.
Weekmenu maken
Gouden tip voor het runnen van een groot gezin is het maken van een weekmenu. Niet alleen omdat een weekmenu ervoor zorgt dat je gezonder en gevarieerder eet. Je weet ook zeker dat je koelkast gevuld is, zodat je niet misgrijpt.
Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je maaltijd overeenkomt met de afspraken die er voor die dag zijn. Je verspilt minder eten én je bespaart. Tegenwoordig zijn er makkelijke apps waarmee je een weekmenu kunt samenstellen. Als iedereen mee mag helpen het menu maken, kunnen ze niet meer zeuren over wat je op tafel zet. Wanneer je voordat je het menu maakt, kijkt wat je nog in de kast hebt staan en daarmee werkt, scheelt dat in de kosten en verspilling. Ook kun je de producten waarvan je weet dat je er iets van overhoudt, meteen meenemen in het weekmenu voor een recept op een andere dag.
Vervoer voor iedereen
Behalve een grote koelkast, veel bergruimte, een weekmenu en een goede organisatie, is een goede auto onmisbaar. Ook al zijn er mensen die zich prima redden met een bakfiets natuurlijk.
Als je samen een dagje weg wilt of op vakantie wilt, is het openbaar vervoer of een bakfiets niet ideaal. Een goede ruime auto mag daarom op het lijstje musthaves met een groot gezin eigenlijk niet ontbreken. Het kan best een uitdaging zijn om een familieauto te vinden die aan alle wensen voldoet.
De allerbeste tip die ik je kan geven? Zorg dat je zo precies mogelijk weet wat je nodig hebt. Maak een lijst met alle eisen, dat maakt de zoektocht een stuk makkelijker. Omdat de wensen nogal uiteen kunnen lopen, is het verstandig om ook alvast samen te kijken waar je concessies zou willen doen. Zitplaatsen, veiligheid en bagageruimte zijn belangrijke punten.
❥ Er zijn vast nog meer musthaves met een groot gezin. Heb jij zelf een groot gezin, dan lees ik graag waar jij tegenaan liep en hoe jij het hebt opgelost in de reacties!
Photo’s by Jessica Rockowitz and Marissa Grootes on Unsplash