Afgelopen avond was het weer zo ver. Toen ik op bed ging zat de deur bij Thomas potdicht. De ramen doen we meestal niet open vanwege de rook van de buren en het lawaai in de buurt. Het ventileren van je slaapkamer is juist heel belangrijk voor je nachtrust en je gezondheid. Daarom zit ik er wel eens over na te denken om een CO2 meting uitvoeren. Zo kun je gericht de luchtkwaliteit in huis verbeteren.
Buiten wordt het kouder en de deuren en ramen gaan dicht. De meeste huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en de verse lucht verdwijnt. Wist jij wel dat bijna de helft van alle woningen tabaksrook bevat en in veel huizen binnen meer fijnstof is dan buiten. De TU Eindhoven heeft zelfs aangetoond dat (ultra) fijnstof zelfs binnendringt door de muren heen. Ventilatie kan dus altijd beter. Ook om bijvoorbeeld schimmel te voorkomen.Een CO2 meting zal zorgen voor bewustwording en gedragsverandering. Door een CO2 meter, kun je bewust ventileren. Voldoende voor iedereen! Wil je de luchtkwaliteit in huis verbeteren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
Verschil koolmonoxide en kooldioxide
Het verschil tussen koolmonoxide en kooldioxide is niet voor iedereen duidelijk. Koolstofmonoxide is een gas dat levensgevaarlijk is en ontstaat bij een onvolledige verbranding. Denk aan het verbranden van benzine, gas of hout. Het is niet te zien of te ruiken en daardoor een echte sluipmoordenaar.
Zo stom, onze brandmelder is ook een koolstofmonoxide melder. Een tijdje terug ging hij onverklaarbaar af en wij gingen er maar vanuit dat het loosalarm was. Later bedacht René zich ineens dat het dus ook een koolmonoxidemelder is, dat ad een stuk minder goed af kunnen lopen. Daarom hebben we er nu toch voor gekozen om een aparte koolmonoxide melder bij de ketel gehangen. CO2 (koolstofdioxide) is onder anderen uitgeademde lucht en daarom door het lichaam afgegeven verontreinigingen en ziektekiemen. Wanneer er onvoldoende wordt geventileerd, wordt de luchtkwaliteit slechter doordat ongewenste stoffen zich ophopen.
Tips luchtkwaliteit in huis verbeteren
Gebrek aan frisse lucht kan verschillende gevolgen hebben. Van concentratieproblemen tot gezondheidsklachten. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën en luchtwegproblemen. Door bewust te ventileren kun je zelfs bezuinigen op je energiekosten! Met de volgende tips help ik je een beetje op weg.
Open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters, dit zorgt voor een voortdurende aanvoer van frisse lucht. Het is ook fijn dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.
Wanneer je kookt, doucht en/of klust in huis, en als er veel mensen ventileer je extra. Als je de was buiten droogt, kookt met de deksel op de pan en vloeren droogt na het dweilen, verminder je het vochtgehalte in huis.
Rook vooral niet in huis. Kies voor luchtzuiverende planten als de lepelplant en krulvaren. Ook kun je zelf de luchtkwaliteit in huis verbeteren door het plaatsen van een luchtreiniger
Heb jij wel eens nagedacht over een co2 meting? Hoe zorg jij dat het thuis aangenaam en gezond blijft?
Photo livingroom by Patrick Perkins | Photo plants by Sonnie Hiles on Unsplash