Jeetje! Het is toch stiekem best leuk als je gerecht voor het kerstdiner op school zo gewaardeerd wordt. Helemaal wanneer je hoort van je dochter dat er een rijtje gemaakt moest worden, omdat iedereen er naar toe vloog. Wat nog leuker is, is als een moeder je om het recept vraagt, omdat haar zoon er zo weg van is. Volgend jaar maak ik ze dus weer, die knakworstjes in bladerdeeg.
Het is een super leuk en makkelijk hapje en Elynn heeft het deze keer vrijwel helemaal zelf gemaakt. Iets kleiner kindjes moet je misschien een beetje helpen, maar het is echt simpel. Het is ook een schattig klein hapje. Dat maakt het zo geschikt voor kinderen en het kerstfeest op school. Er is niet veel voor nodig, dus het is ook niet meteen een dure bijdrage. Ook met een klein budget kun je zo iets meegeven.
Wat heb je nodig voor de knakworstjes in bladerdeeg
In elk blikje worstjes van Jumbo zouden er dertig moeten zitten, maar in het eerste blikje dat ik openmaakte zaten er 24. Ik wilde minimaal 25 mini worstenbroodjes maken, dus er gingen twee blikjes open. Uit het bladerdeeg haal je uit tien velletjes in ieder geval vier stukjes bladerdeeg, genoeg voor veertig stuks.
2 Blikjes cocktailworstjes (circa 48 stuks)
1 Pakje bladerdeeg (10 blaadjes)
Curry
Mosterd
Eetlepel water
Kerrie
Theelepel | pizzasnijder of scherp mes | snijplank | bakpapier | kommetje om de saus in te maken
En zo maak je de mini hapjes met knakworst
Zoals ik al zei, heeft Elynn het meeste zelf gedaan. Ik sneed met de pizzasnijder de vierkantjes van bladerdeeg en gaf ze door aan haar. Zij deed de rest.
• Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de vellen bakpapier op de bakplaat of platen. Leg deze binnen bereik, zodat de pakketjes met knakworstjes er meteen op gelegd kunnen worden
• Maak in een kommetje een sausje van een flinke scheut (2 eetlepels ongeveer) curry en een flinke scheut mosterd. Wij hebben een knijpfles met Marne mosterd en ik gok dat er iets meer dan een halve eetlepel in ging
• Snijd met de pizzasnijder de vellen bladerdeeg in vier vierkantjes en haal ze van het velletje
• Smeer met de achterkant van een theelepeltje wat saus op het vierkantje. Leg er diagonaal een worstje op en vouw de twee puntjes één voor één naar het midden
• Leg de mini driehoekjes met knakworst op het bakblik en zet het bakblik in de oven. Volg het advies op de verpakking en zet de wekker op 20 tot 25 minuten. Indien nodig kun je altijd nog 5 minuten toevoegen.
❥ Natuurlijk zijn deze hapjes behalve voor het kerstfeest op school, ook heerlijk voor volwassenen en prima te serveren bij de borrel of bij een Kerstbuffet op het werk. Voeg ter variatie een plakje cheddar cheese toe wat iets kleiner is dan het bladerdeeg vierkantje.
Ik maakte ze heel vaak voor bij verjaardagen. Heerlijk! Bij kinderen heb ik nog niet eerder gedaan eerlijk gezegd. Ik had vanochtend bedacht dat ik volgend jaar een paddestoel wilde maken (naar recept van Felice Veenman): gevuld eitje, half snoeptomaatje of cherrytomaatje erop en met mayonaise stipjes maken.
Daarentegen had ik – voordat ik jouw artikel las – besloten om volgend jaar nasi te maken en kroepoek erbij te doen.