Rennen, vliegen, vallen, dansen, duiken en weer opstaan! Kinderen blijven kinderen en wat maken ze flink gebruik van hun voeten. Het dus heel belangrijk dat deze goed beschermd zijn én zich goed kunnen ontwikkelen. Maar hoe zorg je daar dan voor? Ik moet eerlijk bekennen dat ik me eigenlijk niet eerder goed verdiept heb in kinderschoenen en waar je op moet letten. Toch is het belangrijk om dit te weten en niet alleen voor mooi te gaan.
Gelukkig blijkt nu dat we altijd al op de goede dingen hadden gelet. Praktisch en degelijk zijn immers ook belangrijke voorwaarden. Gelukkig heeft de schoenmode zich verder ontwikkeld en gaan die drie aspecten prima samen. In dit artikel deel ik meer over de aanschaf van kinderschoenen en waar je op moet letten. Het is niet per definitie zo dat alleen dure kinderschoenen goed zijn bijvoorbeeld. Tegenwoordig gaan ook voordelig en verantwoord goed samen. Sommige dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van kinderschoenen liggen voor de hand. Met name nummer één van de lijst, toch is dat echt aan de ouders om dit te regelen. Een kind zal namelijk niet snel zeggen dat zijn schoenen te klein zijn, of zeer doen.
Kinderschoenen en waar je op moet letten
Vanaf dat je kind gaat lopen is het belangrijk om eisen aan schoenen stellen. Uiteraard moeten kinderschoenen goed passen. Zo simpel is dat echter nog niet. Dit betekent namelijk niet dat ze volledig aaneengesloten moeten zijn. De voet moet zich immers nog ontwikkelen. Ook daar moet ruimte voor zijn. Ze moeten er goed mee kunnen bewegen:
Het advies is ongeveer één centimeter extra ruimte voor de ontwikkeling van de voet. Te grote schoenen zijn niet goed, koop dus geen schoenen ‘op de groei’, tenzij je ze zolang in de kast zet. Met te grote schoenen zal je kind namelijk sneller struikelen of zijn enkel verzwikken bijvoorbeeld. Het is altijd raadzaam om de voeten, na het dragen van de schoenen, te controleren op roodheid en irritatie. Zelfs wanneer je kind de schoenen al langer heeft.
Demping en stevigheid
Eigenlijk dacht ik dat demping alleen voor hardloopschoenen belangrijk was. Wat vaak vergeten wordt is dat in Nederland het meest gerend wordt op de stoep en op verharde ondergrond. Schoenen met teveel demping, zorgen er voor dat de voet zijn ondergrond niet goed ervaart en zich hier niet op aanpast. Enige demping vangt wel de schokken op die het lichaam krijgt bij het landen. Ook voor kinderschoenen is een goede demping belangrijk. Stevige schoenen zijn natuurlijk iets veiliger voor wat betreft het stoten of bescherming. Maar je kunt beter kiezen voor soepel in verband met de natuurlijke ontwikkeling van de voet. Wanneer de schoen een flexibele zool heeft, kan je kind zijn voet optimaal afwikkelen. Dit is belangrijk voor het looppatroon van je kind.
Matriaal
Om zweetvoeten te voorkomen is het belangrijk dat het materiaal van de schoen ademend is. Ook is het belangrijk dat het materiaal zich naar de voetjes kan vormen. Leer is hierdoor een uitstekende keuze. De aanpassing aan de vorm van de voetjes is zo belangrijk, omdat ze dan in hun natuurlijke stand blijven staan en zich zo verder ontwikkelen. Kinderen hebben ook een eigen mening en daarnaast telt ook de mening van klasgenoten mee. Je kind zal niet altijd uit zichzelf kiezen voor het verstandige exemplaar wat jij uitgekozen hebt. Dat hoeft geen probleem te zijn.
Zorg dat je in ieder geval twee goede exemplaren hebt, een schoen heeft een etmaal nodig om het vocht kwijt te raken. Die schoenen kun je dan met deze reden afwisselen. Wil jij je kind tegemoet komen en ook een paar voor de leuk laten dragen of bijvoorbeeld slippers? Zoals gezegd, dat hoeft geen probleem te zijn, wanneer je ze én niet te lang er op laat lopen én ze afwisselt met stevige schoenen voor balans.
Veters versus klitteband
Voor het gemak van het kind gaan veel ouders voor schoenen met klittenband. Veters verdelen de druk echter beter over de voet. Is de reden dat het kind nog geen veters kan strikken, is het niet af te raden, maar blijf je er aan tegemoetkomen dan leert je kind het ook niet. Er is immers geen noodzaak. Dit heeft invloed op de zelfredzaamheid van je kind. Wanneer het klittenband erg vervuilt raakt (wat bij kinderen niet lang zal duren) verliest het nog meer grip en stevigheid. Wel iets waar je op moet letten. Maar slecht voor de voeten is het echt niet.
Maat bepalen met maattabel
De grijze Nikes van Elynn zijn ademend dankzij een mix van mesh en leer en de zool is van rubber en heeft een grof profiel. Het profiel geeft grip en het rubber maakt de zool flexibel. Haar maat hebben we opgemeten. We hebben de lengte van haar voet vergeleken met de maattabel op de site. Het meten van de voet zelf was lastig. De oplossing was om haar op een vel papier te laten staan. We hebben een streep gezet bij haar grote teen en bij haar hiel. Hier telden we 13 mm bij op en zo herleidden we in de tabel haar maat.
Nog een kleine tip: koop schoenen in de middag, dan zijn de voeten dikker dan in de ochtend. Wist jij dat dit soort zaken zo belangrijk zijn bij de aanschaf van kinderschoenen en houd jij hier altijd rekening mee? Wat zijn de lievelingsschoenen van jouw kinderen en heb je zelf een favoriet merk ♥
Waarom 13mm?
Het heeft twee redenen: er moet voldoende ruimte zijn voor een goede afwikkeling van de voet tijdens het lopen en er is ruimte nodig voor de voet om te groeien, anders kan dit ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de voet.