Door Marjon – Ik zal mij eerst voorstellen. Ik ben Marjon, gelukkig getrouwd en moeder van een dochter van 9 en een zoon van 4. Hoe kan het ook anders, maar mijn eerste blog gaat over eten. Ik mag graag (lekker) eten, ik praat graag over eten en nu ga ik er ook over schrijven. De bedoeling is dat ik jullie meeneem in mijn (lees ons) weekmenu. Een weekmenu met een koemelk intolerantie. Vorig jaar is bij mij namelijk koemelk intolerantie geconstateerd. Dus helaas geen kaas van de koe en geen zuivelproducten meer. Daarnaast zit er in veel producten iets van melk ‘verstopt’.
Vanaf het moment dat ik het nieuws te horen kreeg van de intolerantie voor koemelk, lees ik alle etiketten. Ik zal jullie in dit weekmenu vertellen welke producten ik door mijn koemelk intolerantie vervang en welke producten ik daarvoor in de plaats neem. Wij thuis werken met een weekmenu. Op onze keukendeur schrijf ik elke week op wat wij per dag gaan eten. Het is er mee begonnen doordat onze oudste dagelijks, zo niet paar keer per dag vroeg, “mama, wat gaan wij eten?”.
Eerst naar de keukendeur
Ik was er wel klaar mee en ben daarom begonnen met een weekmenu. Dit werkt voor ons prima. Het is nu wel zo dat ze, wanneer ze thuiskomt uit school, eerst naar de keukendeur loopt voordat ze mij ziet….
Het is natuurlijk niet zo dat wij aan het weekmenu vastzitten. Mochten we bijvoorbeeld ineens zin hebben om te gaan barbecueën, dan doen we dat. En worden we uitgenodigd door vrienden om daar te gaan eten, dan zeggen wij uiteraard geen nee.
Nieuwe recepten voor het weekmenu
Wekelijks probeer ik ongeveer twee recepten uit. De recepten vind ik vooral uit de gratis boekjes die in de supermarkten liggen. Denk bijvoorbeeld aan de AllerHande van Albert Hein of Boodschappen van Coop.
Onze dochter is makkelijk qua eten. Lust heel veel en probeert alles. Ideaal. Onze jongste daarentegen is veel moeilijker met eten. Wil bijna nooit wat proberen en lust veel dingen niet. Het houdt me daarin niet tegen om recepten te proberen. Ik ben misschien nog wel van de ouderwetse stempel ‘eten wat de pot schaft’. Ik maak voor hem dan ook niet iets anders, hooguit zet ik een bakje met komkommer of paprika erbij. Dit eet hij namelijk wel en krijgt hij op die manier toch zijn groentjes binnen.
Kapucijnerschotel
Wij lusten alle vier graag kapucijners. Al lust de ene graag het graag op ‘die ene’ manier en de andere op ‘de andere’ manier. Er zijn natuurlijk vele recepten hiervan.
Vandaag dus dit recept voor een kapucijnerschotel van Coop. Voor het eerst gemaakt. Dit viel bij drie van ons goed in de smaak. Bij de jongste niet, die at alleen de kapucijners en het overige liet hij op zijn bord liggen. Het is een recept die erg makkelijk te maken is, al heb je er wel veel kruiden voor nodig. Ik kan me voorstellen dat je niet alles in huis hebt en dat dat een reden is om het recept niet te maken.
Kaasfondue
Ja, kaasfondue en dat bij een koemelk intolerantie. Ik hou mij keurig aan de regels omtrent de mijn intolerantie voor koemelk. Maar zo heel af en toe overtreed ik ze. Ik heb al tijden geen spoor van koemelk gehad en vond dat ik nu wel kaasfondue kon eten. Daarna ga ik weer een hele tijd ‘streng op dieet’. Alle vier vinden we kaasfondue heerlijk.
De eerste keer dat onze jongste dit ging eten, trok hij uiteraard een vies gezicht. Maar toen we vertelden dat het gesmolten smeerkaas was, was hij om. “Heerlijk”, riep hij met volle overtuiging. Dit keer komt het gewoon uit een pakje van de supermarkt. Daarbij hadden we uiteraard stokbrood, maar ook salami, gehaktballetjes, ananas, bloemkool, broccoli, komkommer, paprika en gekookte krieltjes. En dan met elkaar om het pannetje zitten en lekker stippen met je vorkje in de pan. En iedereen is aan het smullen. Hoe gezellig wil je het hebben aan tafel.
Quiche met prei en rode biet
Een quiche valt hier meestal goed in de smaak. Helaas, deze quiche naar recept van Jumbo niet……. Onze dochter en ik waren de enigen die het lekker vonden.
Een recept die in de papiercontainer is beland. De ricotta had ik vervangen door geitenkaas van President Rondelé. Geitenkaas mag ik wel hebben en is dus een goede vervanger voor ricotta wanneer je een koemelk intolerantie hebt.
Lekker Hollands
Maandag aten we verse sperzieboontjes met aardappeltjes uit de oven en een schnitzel. Lekker Hollands! De aardappeltjes (roodschillers) had ik in partjes gesneden en op een bakplaat gelegd. Daaroverheen olijfolie met fijngesneden teentje knoflook. En als laatste een rookspek in stukjes gesneden en dat erbij gedaan. Een half uurtje in de oven en klaar…… Heerlijk! Ook de kinderen vinden de aardappels op deze manier bereid heerlijk.
Lekker Hollands II
Op dinsdag werd het spinazie (uit een potje) met gekookte aardappels, een gekookt eitje en een gehaktbal. Ook weer lekker Hollands! En spinazie uit een potje?? Euh ja….. Ook ik ga zo nu en dan voor groenten uit een potje en dan gaat het eigenlijk om twee soorten groenten, en dat is rode kool en spinazie. De spinazie uit een potje vinden we gewoon lekker, niks mis mee.
En dan die gehaktbal…… Mensen uit mijn omgeving weten dat dat echt niet mijn ding is. Ik hou hier helemaal niet van. Zolang ik op mijzelf woon, heb ik denk ik vijf keer gehaktballen gemaakt en dat doe ik niet voor mezelf maar voor mijn man. Want de liefde van de man…… Ik heb maar wat extra spinazie gegeten. Woensdag werd het Italiaans met een lekkere lasagne. Eén van onze favoriete lasagne gerechten. Hier ga ik verder ook niet veel over vertellen, alleen dat het heerlijk is en dat je het gewoon moet proberen.
Donderdag: afhaaldag
Sinds kort hebben we besloten om op donderdag eten te bestellen bij de plaatselijke ondernemer, met de gedachte #steundelokaleondernemer. Vorige week hebben we eten besteld bij Van Beresteyn. Een aanrader en niet duur. Daarnaast denken ze mee bij koemelk intolerantie.
Dit keer hebben we gekozen voor Eetcafé Burgers. Zij hebben heerlijke broodjes hamburgers e.d. te koop. Zeker een aanrader. Bij hen heb ik gekozen voor de Barbecue-Chickenburger en mijn man de Griekse Kip-Kapsolon Burger. Daarbij serveren ze heerlijke patat die nog in de schil zit. Onze jongste heeft gekozen voor een kindermenu, die bestond uit patat, mayonaise, kroket, een pakje Fristi, een speelgoedje en Smarties.
❥ Onze oudste is niet van de kindermenu’s. “Het is altijd frikandel of kroket en nooit iets wat anders”, aldus onze oudste. Zij koos dan ook iets van de ‘grote mensen menukaart’ en ging voor de Cheese Burger. Wij alle vier hebben heerlijk gegeten.
Het volgende weekmenu van Marjon lees je hier – Risotto, DIY broodje knakworst en Witlofschotel
Afbeelding planner Emma Matthews Digital Content Production via Unsplash
Leuke blog Marjon. Met plezier gelezen en ben alweer benieuwd naar de volgende