Aangezien ik, als ik naar buiten kijk, een zwaar troosteloos weertje zie, is het wel weer tijd voor een feel-good-comfort-food-blogje ♥.
Het recept wat ik vandaag voor jullie heb is echt weer een recept wat bij onze familie hoort. Bij moeder maakte het vaak als de hele familie bleef eten bij een verjaardag bijvoorbeeld. Als we vroeger thuis een verjaardag hadden aten we altijd “ een pan vol-“ oftewel een lekker makkelijk een-pans gerecht. Ik kan nu nog een enorm warm gevoel krijgen als er thuis of ergens anders een grote pan eten op tafel komt waar iedereen lekker uit op kan scheppen.
Ik ben een mond-eter, een gezelligheidseter, niet een buik-eter die eet omdat ze honger heeft. Komt door mijn oma, maar dat is een ander verhaal 😉 Bij port hoort oude kaas, bij stamppot hoort rookworst en spekjes, genieten en alles dubbelop. Gelukkig vind ik heel veel dingen verrukkelijk, niet alleen vette ongezonde kost, maar een lekkere salade met een glaasje rosé (dat dan weer wel 🙂 ) gaat er ook goed in.
Het recept hieronder valt wel mee geloof ik qua ongezondheid, koolhydraten en vet 😉 In hoeverre het echt Surinaams is? Geen idee. Waar het recept oorspronkelijk vandaag komt? Weet ik ook niet. Verzoeken om het te maken heeft mijn moeder regelmatig gehad, dus lekker? JA! Grootste voordeel, ik ken niet veel recepten die makkelijker te maken zijn.
Surinaamse Kip
Rijst (met of zonder extra smaakje)
Kipfilet (zoveel als gewenst)
Scheutje bakboter
Uien
Peper en zout
Ketchup (een hele fles, bij voorkeur Heinz in verband met volle smaak)
Water (een ketchup fles vol)
Ketjap ( 1 eetlepel per fles ketchup)
Kerriepoeder (1 eetlepel per fles ketchup)
Knoflook (bij voorkeur vers, maar poeder mag ook, allebei naar wens)
Paprikapoeder (1 eetlepel per fles ketchup)
Ananas ( vers of 1 blik per fles ketchup)
& wat moet je doen?
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de ui en de kipfilet in stukjes (je kunt ook de volledige kipfilets in de saus doen natuurlijk, maar met kinderen vind ik het klein snijden wel heel handig).
Smelt de boter in de pan en bak de kipfilet goed bruin aan in de peper en zout. Voeg de uien toe en fruit deze even mee.
Voeg de volledige fles ketchup toe en vul de fles met water. Doe het water bij het kip-ui-ketchup mengsel.
Roer de kruiden door de saus. Laat de saus nog lekker even tijdje pruttelen, het hoeft niet in te dikken, maar het is wel fijn als alle smaken in de saus trekken.
Voor wat betreft de ananas: je kunt hem door de saus roeren voor het serveren, zodat hij nog even mee warmt, maar ik vind het lekker fris om het als bijgerecht te serveren.
Eet smakelijk!
♥MJ