Als niet Indo vind ik het altijd best lastig om Indonesische recepten te delen. Indonesië staat voor mij toch bekend om het heerlijke en de hoeveelheid eten en gezelligheid. Voor mij voelt dit daarom als Oer-Hollandse kost, met mijn witte afkomst en met wat Oosterse ingrediënten. Helemaal als de ingrediënten net zo goed Chinees kunnen zijn. Laat ik het dus maar op een fusion tussen de Oosterse en Hollandse keuken houden. Mijn Indonesische pastei met gehakt. Geïnspireerd door de Great Australian Bake Off seizoen 1 van 2015 wat we op NLZIET kijken.
Het is geen last-minute gerecht. Plan wel wat tijd in, het deeg moet een kwartier voor je gaat koken uit de koelkast en je pastei moet zo’n veertig minuten in de oven. Het voorbereiden zelf gaat redelijk snel. De meeste tijd zit in het rul bakken van het gehakt. Intussen doen een steelpannetje (voor de eieren) en je keukenmachine het werk. Oh, en je moet een beetje snijden. Dat wel.
The Great Australian Bake Off
Kneuterigheid op zondagavond. Waar we eerst heel veel Netflix keken, zijn we wat afgehaakt. The 100 trekt niet meer zo, veel hebben we al gezien óf vinden we niet allebei leuk. We volgen dankzij NLZIET sowieso Masterchef en op vrijdag kijken we The Voice. Op zaterdag proberen we NCIS terug te kijken van de zondag er voor. Zolang de echte zondagse truttigheid van Boer zoekt Vrouw nog niet terug is, kijken we op de zondag heerlijk naar Australische baksels en Matt Moran een hoop kale schattigheid. Door de Pastei aflevering kwam ik op mijn eigen versie.
Ingrediënten Indonesische pastei met gehakt
Het recept is mijn eigen idee, zo goed mogelijk uitgevoerd door het Googlen op Oosterse pastei. Als ik een recept in mijn hoofd heb, check ik graag even of er nog handigheidjes voor zijn. Niet te missen was de opmerking: “In een echte Indonesische pastei zit een ei. Als er geen ei in zit, dan is het geen echte. Dan stuur je hem terug. Ook als je hem gratis hebt gekregen. Je klaagt”. Iets in die strekking. Ik weet niet meer waar, maar ik durfde hem niet meer zonder te maken.
De bloem heb ik deze keer niet gedaan, maar moet wel om de bodem droger te houden. Ik had de tip wel ergens gelezen maar was eigenwijs. Daarom staat hij wel in de ingrediënten lijst.
– Twee pakjes Tante Fanny taart en quiche deeg
– Een klein beetje bloem
– Gehakt (500 gram)
– Sesamzaadjes
– Gehaktkruiden
– Kerrie
– Paprikapoeder
– Gemberpoeder
Mengsel
– Wortels (zak geraspt)
– Prei (middelgroot)
– Rode ui (2 stuks)
– Knoflook
– Gembersiroop
– Oestersaus
– Sambal Brandal
– Ketjap Manis
Verder in de pan
– Rest wortels
– Rest prei
– Doperwten diepvries
– Ei (4 hardgekookte)
Tips voor de Pastei met gehakt
Reminder: de verpakking heb je een kwartier voor de start uit de koelkast gehaald. Verwarm de oven voor op 190 of 170 graden (op de verpakking staat welke voor welke oven).
Voor het hartje heb ik een koekjesuitsteker in het deeg gedrukt voor de pie de oven in ging. De rand is met een vork gemaakt.
De ovenschaal is een vierkant brownie cake blik. Ik heb gezorgd dat het bakblik kleiner was dan het ronde deeg, zodat ik van het onderste ronde deeg een opstaande rand kon maken.
Bereidingswijze Indonesische Pastei met gehakt
– leg het deeg met bakpapier in de vorm en zet de randjes recht op. Zet aan de kant.
– zet water aan in de waterkoker, doe het als het klaar is in een steelpan om de eitjes intussen in te koken. Doe het gehakt in de pan en bak het rul.
– snijd ondertussen de uien in vieren en doe ze samen met de knoflook, een groot deel van de wortels en een stuk prei van zo’n 7 á 8 cm. in de keukenmachine en maal dat zeer fijn tot bijna een soort pasta.
– voeg de gembersiroop, ketjap, oestersaus en sambal toe en meng nogmaals.
– snijd de overgebleven wortelen en prei in grovere stukjes.
– de sesamzaadjes en gedroogde kruiden gaan bij het gehakt tijdens het rul bakken.
– is het gehakt bijna rul, voeg je het mengsel uit de keukenmachine toe en meng het goed.
– doperwten en gesneden groente kunnen dan door het gehaktmengsel in de pan.
– pel de eieren en snijd ze in stukjes, dit kan meteen voorzichtig door het gehakt.
Nu is je mengsel klaar en kun je het verdelen over je bakblik. Druk het stevig aan tot je een klein stukje rand over hebt. Deze leg je over je mengsel. Van het tweede ronde Tante Fanny taartdeeg maak je een dekseltje. Snijd de ronde zijkanten er af, wanneer je net als ik een vierkant bakblik hebt.
❥ Ik verdeelde de bereidingstijd voor de Indonesische pastei met gehakt. Eerst dertig minuten in het midden van de oven om gaar te worden en toen nog even een minuut of zeven onder de grill voor een iets bruiner kleurtje. Eet smakelijk! Met dank aan de Great Australian Bake Off.