Het barbecue seizoen is weer begonnen. Het liefst barbecue ik op een houtskool bbq voor de authentieke smaak die het aan je gerechten geeft. Ook het aanmaken en de mannelijke frustratie eromheen heeft zo zijn charme. Daarom zou ik bijna een nieuwe houtskool bbq kopen voor erbij. Onze barbecue taakverdeling is heerlijk traditioneel en ik houd ervan. Er zijn wat handige houtskool BBQ tips, maar ook inspiratie voor houtskool bbq bijgerechten zijn altijd welkom, voor wat variatie. In dit artikel lees je beide. Een aantal tips en één heerlijk fris bijgerecht als extraatje.
Frisse bijgerechten zorgen voor een meer gezonde barbecue. Het is voor mij een goede vervanging voor al het stokbrood met kruidenboter. Helemaal omdat ik koolhydraat beperkt eet. Ook vullen deze gerechten minder, zodat je niet tijdens het traditionele wachten op het vlees, al vol zit van alle andere bijgerechten. Voor onze snelle barbecues zijn bijgerechten geen optie, die bestaat uit diepvries hamburgers en frikandellen, wat saté en saus en stokbrood om zelf af te bakken. Als we nog boodschappen moeten doen voor de barbecue, hoeven we niet veel te halen.
Wanneer we uitgebreider barbecueën, vind ik het fijn om er wat meer werk van te maken. Zowel van het vlees om te marineren en grillen, als op de bijgerechten voor bij de barbecue. Pakketjes zalm in aluminiumfolie met de meest fijne kruiden of gepofte aardappel van de bbq, om maar iets te noemen.
Inhoudsopgave
Houtskool BBQ voordelen en aansteken
Voordeel van een houtskool barbecue is vooral de heerlijke smaak die het authentieke vuurtje geeft. Een houtskool barbecue wordt ook een stuk heter. Ook het aansteken van de barbecue is voor veel mannen een stoere traditie. Belangrijkst tip bij het barbecueën op houtskool is: begin op tijd. Je wilt dat de briketten al minimaal 1 uur branden voor je begint, voor het beste resultaat. Voor houtskool geldt minimaal een half uur. Het verschil tussen houtskool en briketten zijn de snelheid waarmee het warm wordt (houtskool is sneller) en de duur van het branden (briketten for the win).De beste manier om een barbecue aan te steken is: een mooi bergje van de houtskool of briketten maken. Verdeel hiertussen de aanmaakblokjes en steek deze aan. Als het geheel flink gloeit verdeel je briketten/houtskool over de hele barbecue. Dan is het wachten tot het geheel gaat smeulen en kun je af en toe kolen toevoegen.
Uitmaken houtskool bbq
Bij het uitmaken van je houtskool bbq moet je goed rekening houden met het brandgevaar. Gooi in ieder geval de kooltjes nooit te snel in de prullenbak of vuilcontainer. Laat je bbq zoveel mogelijk afkoelen. Meestal tafel je nog gezellig even na, na een bbq. Je kunt ook zand over de briketten of kooltjes strooien, om het afkoelen te bespoedigen. Rooster en attributen kun je alvast schoonmaken, met de bbq zelf wacht je tot je de kooltjes veilig kunt weggooien.
Schoonmaken barbecue
Het schoonmaken na de barbecue is heel belangrijk. Qua hygiëne en voor de levensduur van je barbecue. Een goede voorbereiding is het halve werk. Vet je rooster goed in voor je begint. Vet en groente blijven minder plakken en aanbakken. Je kunt ook een citroen doormidden snijden en over het rooster smeren, ook tussentijds.
Tip van een lakse ervaringsdeskundige; maak hem zo snel mogelijk schoon. Niets is vervelender dan uitstellen, soms komt van uitstel afstel en dan wil je niet weten wat je de volgende keer dat je wilt barbecueën aantreft. Zelfs een dag erna is waarschijnlijk alles aangekoekt en wordt schoonmaken alleen maar erger. Begin met schoonmaken als je rooster nog niet is afgekoeld, etensresten verwijder je zo makkelijker. Vergeet ook de barbecue zelf niet.
Lekker fris bijgerecht voor bij de barbecue
Eén van de lekkerste ingrediënten voor een fris bijgerecht voor bij de barbecue vind ik watermeloen. En de mogelijkheden en combinaties zijn eindeloos! Fris, dorstlessend en een heerlijke eigen smaak. Instant zomer in je mond!
Meestal serveer ik bij de simpele bbq de watermeloen in punten, soms is het fijn om er een lekkere salade van te maken, voor die lekkere uitgebreide zomer barbecue’s [die overigens ook prima op anderhalve meter van elkaar kunnen, met de nodige hygiëne maatregelen].
Salade van watermeloen, gerookte kip en witte kaas
Hoeveelheden zijn naar wens en afhankelijk van je gezelschap, ik gok dat je met deze hoeveelheid genoeg hebt voor ongeveer vier personen als bijgerecht, maar eigenlijk valt het altijd mee en heb je snel teveel 😉
Halve watermeloen [gemiddelde meloen]
Zakje pijnboompitjes
Stukje gerookte kipfilet [ca. 155 g]
Plak witte kaas [150 gram]
Grote zak rucola slamix
Rode ui
Olijf olie [2 eetlepels]
Voor de dressing:
Diepvries frambozen [150 gram]
Citroensap [1 eetlepel]
Munt, vers
(Witte wijn) azijn [1 eetlepel]
Peper en zout [snufje]
Honing [1 eetlepel]
Bereiding watermeloen salade met frambozendressing
Ontdooi de frambozen. Zet een mooie schaal, groot bord of kom klaar. Rooster de pijnboompitjes en snijd de witte kaas in blokjes. Snijd de gerookte kip in reepjes. Snipper de ui. Haal de schil van de meloen en snijd de watermeloen in stukjes.
Meng de ingrediënten met de slamix in de kom. Pureer de ontdooide frambozen met de staafmixer. Duw de puree door een zeef om de zaadjes te verwijderen. Meng hier vervolgens de eetlepels en snufjes doorheen. Knip de munt in kleine stukjes en doe dit er ook doorheen. Sprenkel de dressing over de salade en hussel daarna de watermeloen salade nog een keer. Op zoek naar nog een fijne maaltijdsalade; kies dan voor deze zalige geitenkaassalade met vijgen!
❥ Heb jij een houtskool bbq of een gasbarbecue? Wat is jouw lievelings barbecue bijgerecht? Ik lees het graag in de reacties!
Foto BBQ by Vincent Keiman | woman with watermelon by Caju Gomes on Unsplash
Foto houtskool briketten in bbq door Lukas via Pexels