Afgelopen donderdag had ik het tien minuten- gesprek met de juffen van Thomas en Elynn. Met de juf van Elynn raakte ik nog even aan de praat over de verlegenheid van Elynn in de kring. Juf merkte op dat dit al een stuk minder werd. Ze gaf ook aan dat Elynn heel veel weet en dat steeds meer durft uit te dragen. Eigenlijk maakte me dat nog meer trots dan al het andere. Hierdoor kregen we het ook over Hoeveel bomen?
Ik vertelde haar dat ik speciaal voor Elynn een exemplaar van het boek had aangevraagd. Juist vanwege het vorige tien minuten- gesprek. De verlegenheid waar juf het over had gehad, zag ik ook wel eens terug wanneer ik haar naar school bracht en ze een plekje mocht zoeken in de kring. Als er veel keuze is, dan vind ze het niet zo vervelend, maar is er weinig plek dan zie je dat ze veel twijfelt. Ook trekt ze zich dan terug, een beetje in haar schulpje zo lijkt het. Niet dat ik het idee heb dat ze het kaas van het brood laat eten, maar dan moet het er wel op aan komen. Dat idee. Juf noteerde meteen de titel, omdat ik zo enthousiast ben.
Hoeveel bomen
In Hoeveel bomen? komen de dieren er maar niet uit hoeveel bomen er nodig zijn om een bos te maken. Alle dieren denken dat ze het antwoord weten, maar ze worden het maar niet met elkaar eens. Dan klinkt er een stemmetje vanuit de struiken. Kan het kleine, verlegen stemmetje misschien het juiste antwoord hebben?
Dit charmante verhaal wordt verteld in de onnavolgbare stijl van Barroux en beschikt over een groot aantal dieren waar kinderen dol op zullen zijn. Het verhaal, ondersteund door prachtige illustraties, daagt kinderen uit na te denken over de kracht van kleine stemmen en het verschil tussen gelijk hebben en je gelijk behalen.
Boekenwurmpjes
De postbode had het boek nog maar net gebracht of Elynn had het al te pakken. Ze nestelde zich op de bank en bleef lezen terwijl ik het brood voor de lunch smeerde. Volgens mij baalde ze zelfs dat het brood klaar was en dat ze daarna weer naar school moest. Ze was erg onder de indruk van de illustraties, met name door de glanzende stukjes in de afbeeldingen.
’s Avonds moest het boek natuurlijk voorgelezen worden, zelfs Thomas van bijna acht kon niet wachten. Volgens mij was hij voornamelijk nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag. Later tijdens ons ‘voor het slapen gaan’- praatje heb ik nog even met haar over het verhaaltje en hoe het ging gehad. Dat zijn zulke waardevolle gesprekken, heerlijk dat een boek daar zo bij kan helpen. Het wordt niet alleen onder woorden gebracht, de illustraties versterken het verhaal altijd. Dát is meteen de kracht van een echt goed prentenboek.
Boek met een boodschap
Voor mij is trouwens het antwoord op de vraag nog wel een mooiere eyeopener dan hoe het kleine stemmetje uit eindelijk voor zichzelf opkomt en zorgt dat het gehoord wordt. Iets met een betere wereld begint bij één die het verschil maakt. Hoeveel bomen? is voor mij een waardevolle aanvulling op elke boekenkast. Het maakt verschillen bespreekbaar, op een makkelijke toegankelijke manier. De dieren in het boek zijn verschillend, de motivatie voor hun antwoord op de vraag “Hoeveel bomen zijn er nodig voor een bos” is verschillend.
Natuurlijk hebben we ook met dit boek weer tel- zoek- en rekenspelletjes gedaan. Ook een groot voordeel van prentenboeken. Op veel fronten educatief. De kinderen verzinnen inmiddels zelf ook al spelletjes, dus ze worden ook nog eens creatief uitgedaagd!
Hoeveel bomen? is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en vanaf vandaag verkrijgbaar voor € 12,99. Wil je zelf kans maken op een exemplaar van dit leerzaam en lief prentenboek van Barroux, check dan snel de Facebookpagina van Mar-JoYa ♥