Leren is leuk, maar leren is ook wel eens lastig. Soms is het vervelend en lastig leuk te maken. Hoe ouder ze worden, hoe moeilijker het me soms lijkt om ze nog enthousiast te krijgen om te leren. En hoe maak je een kind vertrouwd met de eindtoets-vraagstelling? Als ze ouder worden, wordt de druk ook groter immers. Hoe meer ze moeten en hoe meer er getest wordt. Hoe ouder ze worden, hoe minder het ook spelend mag. En daar wordt het nog minder leuk van.
Nu hoop ik dat dit bij ons mee gaat vallen, maar ik ga er maar niet van uit. Buitenspelen met vriendjes is vaak interessanter dan iets (moeten) leren. Iets moeten haalt meestal de lol er al af.Hoe leergierig en creatief Muppet ook is, zelfs nu is met de Ipad of televisie kijken soms al leuker dan spelen met al het speelgoed dat er staat. Ondanks de regels, blijven de schermen aantrekkingskracht houden.
Balans en afweging
We leven nu eenmaal in een digitale wereld en ook daar vind ik niets mis mee. Het gaat allemaal om balans en afweging. Compromissen soms ook.
Een compromis sluiten met kinderen is niet verkeerd, onderhandelen is niet fout. Het gaat niet altijd om het recht van de sterkste of in dit geval de ouder. Grenzen moeten duidelijk zijn, maar in een grijze wereld, mag je ook leren hoe je elkaar tegemoet kunt komen. Daarnaast juich ik alles wat leren leuker maakt met heel mijn hart heel hard toe. Dit mag wat mij betreft dus ook best digitaal. Gelukkig zijn daar tegenwoordig steeds meer mogelijkheden voor. Het nuttige met het aangename combineren zal altijd een winsituatie opleveren. Voor jou en je kind!
Hoe maak je een kind vertrouwd met de eindtoets-vraagstelling
Hoe het leren ook gaat, het toetsen van de kennis is altijd een beetje spannend voor de één, tot bloedstollend voor de ander. Je moet presteren op het moment en daar hangt ook nog eens je toekomst van af. Doe het de kinderen maar eens na. Wat zou het fijn zijn wanneer je ze enigszins voor kunt bereiden, of vertrouwt kunt maken met ‘hoe het gaat’. Maar hoe maak je een kind vertrouwd met de eindtoets-vraagstelling? Helemaal als er in al die jaren zo veel veranderd is, dat je ook niet meer op je eigen ervaring kunt vertrouwen?
TopiaTeam
TopiaTeam ontwikkelt lesmateriaal voor kinderen gebaseerd op serious gaming, met als doel saaie lesstof om te zetten naar uitdagende en educatieve games. In januari lanceren ze hun nieuwe product TopiaTrainer. Hiermee kunnen kinderen uit groep 7 en 8 extra trainen met de lesstof Rekenen en Taal. Ze raken zo op een speelse manier vertrouwd met de eindtoets-vraagstelling (Cito, Iep, Route 8). Je kind kan extra trainen met Rekenen en verschillende eindtoetsen. Later dit jaar zullen ook Taal en Studievaardigheden beschikbaar komen.
De thuistrainer bestaat uit ruim 10.000 oefeningen en toetsvragen en via tips en uitlegvideo’s oefent je kind zich naar een steeds hoger niveau. Omdat je kind tijdens punten spaart waarmee na afloop gave games gespeeld kunnen worden, wordt leren ook echt leuk! Het is de keus van het kind en de ouder of dit tijdens het trainen mag, of bijvoorbeeld op een later tijdstip. Hoe meer een kind traint, hoe meer punten hij of zij verzamelt om te mogen gamen.
Voordelen van TopiaTrainer
Hoe maak je een kind vertrouwd met de eindtoets-vraagstelling met TopiaTrainer? Je kind krijgt na elke vraag direct feedback op het antwoord. Hierdoor is de kans aanzienlijk groter dat hij beter onthoudt wat hij leert.
Er is sprake van extra hulp bij onvoldoende kennis via hints en uitlegvideo’s. Het is ook een manier om zelf inzicht te krijgen, waar je samen met je kind extra kunt oefenen. Elk kind kan leren op eigen niveau en in eigen tempo en kan zelf kiezen op welke onderdelen geoefend wordt. En natuurlijk krijgt je kind extra motivatie om verder te oefenen door beloning met uitdagende games.
Je kunt kiezen voor de reken en taal module apart, maar samen is voordeliger. Daarnaast biedt de combinatiemodule uiteraard de hoogste variatie in trainingen. Alle modules zijn inclusief eindtoetsvragen, zo komt je kind tijdens de eindtoetsen niet voor een verrassing te staan.
Afbeelding klaslokaal via Shutterstock