Als mijn oudste ergens fan van is, is het wel Minecraft. Dolgelukkig was hij dan ook dat we het Minecraft bordspel mochten testen. Ondanks dat we gek zijn op spelletjes, spelen we thuis te weinig bordspellen. Een terugkerend patroon is, dat we verzinnen dat het leuk is, op een moment dat er geen tijd voor is. Daarna plannen we het in op een dag dat het wel zal lukken. Op die dag komt er altijd iets tussendoor. Of we vergeten het en gaan iets anders doen. Tijdens het thuisblijven verwachtten we er echt tijd voor te hebben. Die tijd ging op aan thuiswerken of thuisonderwijs.
Toch is er weinig gezelliger dan op zondag met het hele gezin (of in ons geval soms alleen de oudsten, als Finn slaapt), bij de achtertafel te gaan zitten voor een gezelschapsspel. Lekkers en een drankje erbij en samen zijn. Ik word dan ook altijd heel gelukkig wanneer het wel lukt! Bij het ene spel kun je meteen beginnen, het andere vergt wat (meer) voorbereiding. Ook het Minecraft bordspel moet worden voorbereid. Tip: wanneer de één de drankjes en hapjes regelt, zet de ander het bordspel vast klaar. Voordat je aan Minecraft van Ravensburger kunt beginnen, leg je ook eerst een heel speelveld klaar. Maar… dit is bij dit spel echt geen vervelend klusje!
Voorbereidingen Minecraft bordspel
Je vormt met de bouwwerken- en monsterkaarten het gemeenschappelijke speelveld, dat bestaat uit een raster van
4 x 4 stapels, elk met vier kaarten met daartussen wandelruimte voor de speelfiguren.
Daaromheen (de hoeken blijven vrij) liggen zestien neutrale wapentegels. Iedereen krijgt een speler én drie wapenkaarten, deze schud je en leg je omgekeerd bij je. Ook krijgt iedereen een kaartje met de stappen van het spel én de scorekaartjes voor ronde A, B en C.
Doe daarna alle 64 houten blokken in de mal. Klaar? Haal de mal weg en zorg dat er een kubus van gekleurde blokken blijft staan. Tenslotte pak je één van de spelersborden en verdeel je de acht overzichtskaarten. Laat het spel maar beginnen en bouw, net als in het videospel, met zeldzame blokken de meest interessante gebouwen.
Je ontdekt nieuwe werelden en kom bekende Minecraft monsters tegen zoals skeletten en zombies. Het leek best een gek idee, zelf een bord maken van vlakken en daar tussendoor lopen, maar het geeft zoveel mogelijkheden.
Vijf mogelijke acties in één beurt
Wie aan de beurt is, voert precies twee van de vijf mogelijke acties uit. Kortom; denk vooruit en kies uit de volgende acties. Succes met het maken van de juiste keuze!
1) Pak twee blokken van de kubus en leg ze in je persoonlijke voorraad. 2) Onderzoek de bovenwereld waarbij je je speelfiguur 0 – 2 velden mag verplaatsen. 3) Bouw een gebouw. Maar let op! Je moet met je speelfiguur naast de juiste bouwkaart staan én bovendien heb je de goede bouwmaterialen nodig. 4) Vecht tegen monsters. Schud je wapentegels en leg er drie open voor je neer. Heb je minstens evenveel harten als op de monsterkaart, dan versla je het monster. 5) Pak een wapen. Sommige wapens geven je extra mogelijkheden.
Het Minecraft bordspel Review; een spel vol uitdagingen
Dat er veel mogelijkheden zijn om uit te kiezen maakt dat het spel elke keer heel anders is, want wat wijsheid is, hangt af van verschillende factoren. Maar waar kies je voor? Om te bouwen heb je blokken nodig en om te vechten wapens. Lukt het om een monster te verslaan of wordt het aardappel na aardappel zonder ook maar één hartje [HOE DAN??]. Ga je voor strategisch, voor het veel punten scoren of wil je één van je medespelers in de weg zitten? Of kun je er zelfs voor zorgen dat het één het ander niet uitsluit.
Een spel vol uitdagingen. Normaal vind ik dat maar onoverzichtelijk, toen ik René en Thomas zag spelen was ik er van overtuigd dat het aantal keuzes en de puntentelling maar lastig was. Ook dacht ik van tevoren dat het spel alleen leuk was, als je Minecraft speelt of in ieder geval weet hoe het werkt.
Nu ik het zelf met Thomas heb gespeeld ben ik om! Ik dacht dat het heel lang zou duren, maar nu ik het doorheb [in één spelletje!], vind ik het fantastisch. Juist met die lagen in het spel; het blokken torentje, de rijen blokjes die invloed hebben op de duur van het spel, de biomen én de stappen waar je uit kunt kiezen in je beurt. En zelfs de puntentelling is prima te doen. Dankzij de combinatie van een legenda en een slim kind.
Minecraft puntentelling
Er zijn drie puntentellingen. De eerste Minecraft puntentelling vindt plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. In deze ronde kies je een terreinsoort (denk aan bos, woestijn of bergen) en scoor punten voor je grootste groep aangrenzende velden.
De tweede volgt nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is. Kies een bouwmateriaal en scoor met de grootste aaneengesloten groep bouwwerken die je hebt gemaakt van dit materiaal.
De laatste puntentelling van Minecraft volgt nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is weggepakt. Tel dan de grootste aaneengesloten groep van een type (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen) bij elkaar op. De speler met de meeste punten is de winnaar. De puten houd je gemakkelijk bij op het vel met je biomen.
Er is ook een variant voor beginners of voor jongere kinderen. Deze variant kun je ook combineren met het normale spel. Kinderen spelen de eenvoudige regels, terwijl volwassenen de normale regels volgen.
Ga je Minecraft spelen, reken dan op een speelduur van circa 30 – 60 minuten. Ingewikkeld is het niet. Het spelverloop en de puntentelling spreken voor zich zodra je begint te spelen, dat is gebleken! En… je kunt altijd nog even de duidelijke stapsgewijze Nederlandse handleiding erbij pakken. Kijk voor meer informatie op www.ravensburger.nl.
Prijs en verkrijgbaarheid bordspel Minecraft
Minecraft van Ravensburger, voor iedereen van 10 – 99 jaar, speel je met 2 – 4 spelers en is zowel online als bij speelgoedwinkels verkrijgbaar voor een prijs van circa € 34,99.
❥ Uiteraard heeft Ravensburger nog veel meer bordspellen voor peuters, kinderen en volwassenen in het assortiment. Wat is jullie lievelingsspel van dit spellen merk?