Al jaren hebben we dezelfde gordijnen in de woonkamer. Inbetweens om precies te zijn, nieuwerwetse vitrage. We hadden ze al in ons eerste koophuis en inmiddels wonen we hier ook al heel wat jaren. Al een tijdje wil ik iets anders. Voordeel van inbetweens zijn dat het lichtdoorlatende gordijnen zijn, nadeel is dat de gordijnen geen privacy geven. Verduisterende gordijnen zijn weer te donker en zelf op maat gordijnen bestellen, lijkt me een beetje eng. Toch zijn er een aantal tips voor het bestellen van gordijnen op maat.
Alles begint wel met weten wat voor gordijnen je wilt. Welke gordijnstof; er zijn gordijnen in verschillende materialen en dit materiaal bepaald de look and feel. Niet alleen van het gordijn, maar ook die van je woonkamer, slaapkamer of kinderkamer. Velours gordijnen hebben een hele andere uitstraling dan luxe linnen gordijnen. Het materiaal bepaalt ook voor een groot deel de prijs van de gordijnen. Iets om rekening mee te houden. Bepaal dus eerst je budget, dat is veilig voor je portemonnee! Verdiep je daarna in materialen, de plaats waar ze komen en wat je daar verwacht van je gordijnen. Moeten ze praktisch zijn, of zijn ze alleen voor de sfeer? Hoeveel invloed wil je hebben op de lichtinval?
Gordijnen op maat bestellen; waar op letten
Omdat ik zelf niet handig ben, zal ik er altijd voor kiezen om een gordijn op maat te laten maken. Het enige wat ik dan hoef te doen is zorgen dat de roede hangt en de gordijnen op te hangen! Waar moet je op letten wanneer je gordijnen op maat besteld? Nadat je jouw budget hebt bepaald en het soort gordijnen die je wilt, moet je nog vijf belangrijke beslissingen nemen, voordat je jouw gordijnen op maat kunt bestellen.
- tot waar moeten de gordijnen komen. Wil je jouw gordijnen tot op de grond [nou ja, net erboven] of op de vensterbank?
- hangen je gordijnen links en rechts van het raam, in twee stukken, of aan één kant, in één geheel?
- wil je een zoom onder en/of bovenaan de gordijnen?
- voor welke plooi kies je? Enkel, dubbel of triplooi
- hang je ze op een roede of aan ringen?
Meten is weten! Meet driedubbel of je goed gemeten hebt. Gebruik een rolmaat in verband met stevigheid en het in één keer kunnen uitschuiven. Het berekenen van de breedte voor gordijnen op een rail is simpel: meet de breedte van de rail [of [de breedte tussen de muren] en tel daarbij 10 cm extra op. Meet dit voor de zekerheid op twee verschillende plekken.
Bij een roede neem je de breedte van de roede en tel je er 20 centimeter bij op. De hoogte bepaal je door vanaf de bovenzijde van de roede tot aan de vloer te meten en er 1,5 centimeter bij op te tellen. Het gordijn komt 1,5 centimeter boven de vloer te hangen en boven de roede komt 3 centimeter.
Tip: Wil je gordijnen tot op de grond, haal dan van de lengte van de gordijnen 1 cm. af, zodat de gordijnen mooi boven de vloer of vensterbank zweven. Tel bij beide zijkanten juist altijd 2,5 centimeter op, op deze manier vullen de gordijnen het raam goed! Houd rekening met een eventuele vloer die nog geplaatst moet worden.
Soorten raambekleding
Eén van de keuzes die je moet maken bij het bestellen van raambekleding is het soort raambekleding waar je voor gaat. Weet jij welke soorten gordijnen er allemaal zijn? Er zijn namelijk zoveel verschillende! We hadden het net al even over inbetweens en verduisterende gordijnen, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Helemaal wanneer je durft te combineren…
Het voordeel van overgordijnen is dat ze minder tot niet lichtdoorlatend zijn dan inbetweens of vitrages. Ze hebben van zichzelf al een warme uitstraling en deze gordijnen houden de kou lekker buiten! Het verschil tussen vitrages [transparante gordijnen] en inbetweens is wat je erdoorheen ziet. Inbetweens zijn dunner, maar geven meer privacy, want bij vitrage zie je ’s avonds nog schaduwen. Combineer je overgordijnen met vitrage of inbetweens, dan heb je elke dag de keuze tussen lichtinval én privacy.
Soorten raambekleding
Voor een speels effect kun je kiezen voor paneelgordijnen, brede banen stof die aan de boven- en onderkant op een roede worden geschoven. Ze zijn heel geschikt voor grote ramen, schuifpuien en openslaande deuren. Om het extra bijzonder te maken kun je verschillende materialen of kleuren gebruiken.
Lamellen en Luminette
Naast deze soorten, kennen we nog een aantal gordijnen, soorten raambekleding die horizontaal opengaan. Te denken aan lamellen en luminette gordijnen, paneelgordijnen . Bij lamellen hebben we het over verticale stroken die uitgevoerd kunnen worden in verschillende materialen [stof, kunststof of aluminium]. Ze zijn heel ook heel handig bij een schuifpui of schuine ramen. Luminette gordijnen zijn ook lamellen maar deze zijn verwerkt in een transparante stof. Door de lamellen lijkt deze raambekleding, die op vitrage lijkt, een stuk strakker.
Raambekleding van boven naar beneden
Overgordijnen, vitrage en inbetweens sluit je van links naar rechts. Er is ook raambekleding die van boven naar beneden, of zelfs van beneden naar boven sluit. Rolgordijnen zijn van zichzelf helemaal gesloten en gaan altijd van boven naar beneden. Voordeel is dat ze weinig ruimte in beslag nemen.
Jaloezieën, iedereen noemt ze bijna luxaflex en we weten allemaal wat er bedoeld wordt. De naam komt trouwens gewoon van de fabrikant die ze als eerste uitgebracht. Tegenwoordig zijn er verschillende producenten die horizontale jaloezieën maken van pvc, aluminium of hout. Voordeel van jaloezieën is dat je de lichtinval er zelf goed mee regelen kunt.
Er zijn ook horizontale jaloezieën met een transparante stof. Silhouettes. Plissé gordijnen zijn rolgordijnen met plooien, hierdoor kun je spelen met de lichtinval. Ook als die van boven of beneden komt. Met dubbele plissés zorg je voor een voller uiterlijk én geef je het plissé gordijn een isolerende werking.
❥ Ben jij tevreden met je raambekleding en waar heb jij voor gekozen? Wilde je juist lichtinval of ging je voor verduisterende gordijnen? Welke kleur hangt er voor jouw ramen?
Foto koperen gordijnen door Maria Gloss via Pexels | foto witte gordijnen door Steinar Engeland via Unsplash | foto jaloezien door Darren Richardson via Unsplash