Glasvezel internet is een van de snelste vormen van internet die beschikbaar is voor thuisgebruikers. Maar waarom wil je een glasvezel internet abonnement? In tegenstelling tot traditionele internetverbindingen, die gebruikmaken van koperen telefoonlijnen of kabels, biedt glasvezel internet snelheden tot wel 1 Gbps (gigabit per seconde) en hoger.
Hierdoor is het de perfecte keuze voor iedereen die grote hoeveelheden data willen downloaden en uploaden, online gamen of videostreamen. Steeds meer mensen werkten al vanuit huis. Daarnaast kan er ook steeds meer online gewerkt worden. En aangezien hybride werken dankzij Corona normaal gebleven is, is de snelheid van je internet ook thuis dus steeds belangrijker!
Sneller, minder storingsgevoelig en dus stabieler internet. Voor ons was de keuze dus eenvoudig. En het werd op ons adres ook nog eens gratis aangelegd. Daarom in dit artikel meer over glasvezel internet, hoe het werkt en waarom jij het wilt.
Hoe werkt glasvezel internet
Glasvezel internet werkt door middel van glasvezelkabels die gemaakt zijn van zeer dunne, flexibele glasdraden. Deze draden worden gebruikt om lichtsignalen te verzenden en ontvangen die de data overdragen van de ene naar de andere locatie. Deze signalen worden in staat gesteld om duizenden kilometers te reizen zonder de signaalkwaliteit te verliezen, waardoor glasvezel internet zeer snel en betrouwbaar is. Wist jij dat Nuenen in 2004 als eerste gemeente in Nederland werd aangesloten op glasvezel?
Waarom is glasvezel internet de beste keuze voor thuis
Er zijn verschillende redenen waarom glasvezel internet de beste keuze is voor thuis. Naast de snelheid die hiervoor al genoemd is uiteraard.
Betrouwbaarheid
Glasvezel internet is zeer betrouwbaar omdat het minder gevoelig is voor storingen dan traditionele internetverbindingen. Dit komt omdat de glasvezelkabels bestand zijn tegen weersinvloeden en elektromagnetische interferentie, wat betekent dat ze minder snel beschadigd raken of storingen veroorzaken.
Toekomstbestendig
Daarnaast is glasvezel toekomstbestendig omdat het in staat is om toekomstige upgrades en technologische ontwikkelingen te ondersteunen. In vergelijking met kabelinternet en DSL, biedt glasvezel internet veel hogere bandbreedte- en datasnelheden. Hierdoor is het veel makkelijker om grotere hoeveelheden gegevens te verwerken en te versturen.
Capaciteit
Verder heeft glasvezel internet ook een veel grotere capaciteit dan traditionele internetverbindingen. Dit betekent dat het meer gegevens tegelijkertijd kan verwerken en een groter aantal verbindingen kan ondersteunen. Dit is van cruciaal belang, vooral in huishoudens waar meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding maken met internet.
Onderhoud
Bovendien is het belangrijk op te merken dat glasvezelkabels relatief weinig onderhoud nodig hebben en een lange levensduur hebben. Dus investering in glasvezel minder onderhoudskosten heeft, waardoor de kosten op de lange termijn daardoor lager zijn dan bij traditionele internetverbindingen.
Hoe krijg je glasvezel op jouw adres
Om glasvezel op jouw adres te krijgen, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Om te beginnen moet je checken of er glasvezel al beschikbaar is op jouw adres. Dit kun je doen door contact op te nemen met een internetprovider of glasvezelaanbieder en jouw adres door te geven. Zij kunnen dan controleren of er al een glasvezelaansluiting op jouw adres aanwezig is. Natuurlijk kun je de beschikbaarheid van glasvezel ook heel makkelijk online checken.
Is glasvezel nog niet beschikbaar op jouw adres kun je contact opnemen met een glasvezelaanbieder en vragen of er plannen zijn om glasvezel in jouw buurt aan te leggen. Je kunt ook de websites van verschillende providers bekijken om te zien welke gebieden al glasvezeldekking hebben en welke plannen er zijn voor toekomstige uitbreidingen. Zijn er inderdaad plannen om glasvezel aan te leggen, kun je je aanmelden voor een glasvezelabonnement bij een internetprovider. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden, kosten en installatieprocedure.
Voor de glasvezelaansluiting moet er een kabel vanuit de straat naar jouw huis worden getrokken. Ook moeten er binnen in jouw woning ook aanpassingen worden gedaan om de glasvezelaansluiting mogelijk te maken. Dit gebeurt in overleg met de internetprovider en de installateur. Glasvezel wordt tot in de meterkast gelegd, om ervoor te zorgen dat je overal in huis snel internet hebt, moet je zelf nog even aan de slag.
❥ Het proces om glasvezel op jouw adres te krijgen kan trouwens per regio en provider verschillen. Het is dus het altijd verstandig om contact op te nemen met de betreffende partijen om de mogelijkheden te bespreken.
Photo by Howard Bouchevereau | Umberto on Unsplash