Op zich durf ik best te zeggen dat ik best een potje klaar maken kan. Koken wil ik het niet noemen. Bij koken denk ik aan een kok. Ik maak het eten klaar. Het liefst simpel en snel, met een lekker smaakje. Zoiets als deze heerlijke gehaktballetjes in zoetzure saus.
Gewoon dat je lekker eet, dat. Wat ik ook graag doe is recepten aan passen. Niet omdat de ander er niets van kan, maar omdat ik het vaak net anders, net lekkerder vind. Gehaktballetjes in zoetzure saus is een recept dat ik lang geleden vond op Snelklaar.nl, als ‘Australische balletjes’.
Een site waar ik vroeger vaak keek, maar wat niet meer is wat het geweest is, jammer.
Gehaktballetjes in zoetzure saus
Dit recept heb ik meer een heel klein beetje aangepast en het is één van de lievelingsgerechten van mijn man! Het is een gerecht waar je op zich niet heel veel voor nodig hebt. De meeste dingen heb ik zelfs vaak al in huis!
Ingrediënten
>> drie personen <<
Worcestershire sauce 5 eetlepels
Azijn 1 eetlepel
Honig uiensoep 3/4 zakje
Rundergehakt 500 gram
Tomatenketchup 4 flinke scheuten
Water 4 eetlepels
Bruine basterdsuiker, donker 5 eetlepels
Rode ui 2 stuks
Paprikapoeder snufje
Paneermeel 2 1/2 eetlepel
Eigeel van één ei
Bakboter
Bereiding Australische balletjes
Wanneer je het gerecht met rijs serveert, kook dan eerst de rijst. Serveer je het met brood, vergeet dan niet de oven voor te verwarmen als het afbakbrood is! Wil je afgekoeld brood, dan kan het mooi afkoelen, terwijl de zoetzure saus indikt.
- Daarna maak je de gehaktballen. In een schaal kneed je het gehakt met zo’n 3/4 van het zakje uiensoep, het eigeel en de paneermeel. Draai er gehaktballetjes van, golfballetjes of kleiner. Verhit wat boter in een pan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin. Leg dan een deksel op de pan en laat ze zo goed gaar worden.
- Voor de zoetzure saus snipper je de rode uien en verhit in een sauspan wat boter. Fruit daarin de uien tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de 5 eetlepels basterdsuiker toe. Laat de suiker smelten en zorg dat de uien en suiker karameliseren. Hierna kun je het vocht toevoegen (water, azijn en Worcestershire sauce).
- Roer de vochtige ingrediënten goed door het uien en suikermengsel. Voeg daarna de ketchup toe. Eventueel kan er nog een beetje water bij, doe dit op gevoel.
- Laat al roerend de gehaktballen gaar worden én de saus een beetje indikken. Serveer de saus en de balletjes op een bord met saus er over of er naast. Gewoon zoals het je lekker lijkt. Eet je het met rijst, dan eet je het gewoon zoals mijn man: rijst op het bord, ballen er op en saus er over heen. En een bord vol!
Het eindresultaat
Het is wel duidelijk dat ik qua het fotograferen van eten nog veel te leren heb. Ervaring leert sowieso dat sommige dingen er misschien minder uitzien, terwijl de smaak heerlijk is. Laten we het er maar op houden dat het voor dit gerecht ook geldt.
♥ Laat je het weten als je de gehaktballetjes in zoetzure saus hebt gemaakt en ik hoor natuurlijk ook graag wat je er van vond. Voor een beetje groente serveren we er lekker fris komkommer of een salade bij. Genoten? Maak dan ook eens deze Mexicaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
[…] de gehaktballetjes lekker bruin en alvast wat gegaard zijn, schenk dan de zoete tomatensaus uit de keukenmachine in de […]
Gisteren je recept uitgeprobeerd. En ik moet zeggen het was een heel lekker gerecht.
Manlief vond het ook lekker. dus dit gaan we zeker vaker maken. Jammie jammie.
Lijkt me een lekker gerecht! Ben al een tijd op zoek naar een lekkere en vooral makkelijke zoet zure saus.
Jonna@burgertrutjesNL onlangs geplaatst…Saoto soep zonder pakjes en zakjes – RECEPT