Bereidingswijze Albigondas
In de keuken

Gehaktballen in tomatensaus met maïskolven

Afgelopen weekend aten we voor het eerst van het weekmenu. Het begon zondag, toen heeft René alle boodschappen gehaald. We aten voor het eerst wat er voor die dag op een briefje stond. Gehaktballen in tomatensaus met maïskolven. Met een tikje Spaanse invloeden. Makkelijk, want de oven (maïskolf) en de hapjespan (gehakballen) doen het werk. En niet te zwaar, dus fijn voor een zondag waarop al het één en ander is gesnoept. Koolhydraat arm als je het brood skipt én met verborgen groente.

Best gek, hoe lekker het eigenlijk voelt als je in een ritme zit. Na de vakantie heeft het even geduurd en nu ben ik hem alweer kwijt. René is met zijn opleidingstraject begonnen voor zijn nieuwe baan. Hierdoor heeft hij tijdelijk andere werktijden en werkt hij een volledige week. Dat is ook de reden dat ik de komende weken wil werken met een weekmenu. Niet elke dag hoeven nadenken, of achter de feiten aanlopen. Kijken op het briefje en ingrediënten zo hoppa uit de koelkast of voorraadkast halen.

Gehaktballen in tomatensaus met maïskolven

Dit avondeten bestaat uit vier onderdelen: de maïskolven en het afbakbrood gaan in de oven. De saus met gehaktballen gaat in de hapjespan. Het brood hoeft verder geen voorbereiding of uitleg. De andere drie wel. Per gerecht begin in met de ingrediënten, dan volgt de bereiding. Het is het handigst om met de maïskolven te beginnen. Die kunnen in de oven terwijl jij de saus en tapasballetjes maakt.

Maïskolven

Hiervoor heb je niet veel nodig. Behalve per kolf een stuk aluminiumfolie, heb je het volgende nodig:

1 maïskolf per persoon
Boter
Peterselie
Knoflook
Peper & zout

Bereiding maïskolf met peterselieboter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Knip in een schaaltje wat peterselie naar wens klein met een schaar. Voeg daar voor 4 maïskolven ongeveer anderhalf eetlepel boter aan toe. Strooi er wat peper en zout door. Snijd een halve grote of klein teentje knoflook klein en voeg dit ook toe. Roer dit goed door elkaar.

maïskolf met peterselieboterLeg de stukken folie klaar en smeer met de achterkant van een lepel wat van de peterselieboter op de folie. Leg daarop een maïskolf en smeer ook wat boter op de maïskolf. Maak van elke maïskolf een pakketje.

Zet de maïskolven in de voorverwarmde oven. Een half uurtje op 200 graden moet voldoende zijn.

Ingrediënten tomatensaus

Voor de saus zet je de volgende ingrediënten klaar:

1 blik Tomatenblokjes
Zak worteltjes
Peterselie
Oregano
Peper en zout
2 uien (een kleine en een wat grotere)
Basterdsuiker
Knoflook
Keukenmachine

Zoete tomatensaus voor de gehaktballen

Let op! De grotere ui en basterdsuiker zijn ingrediënten van de saus, maar vermeld ik bij de bereiding van de gehaktballetjes.

Gehaktballen in tomatensaus met maïskolven, tapas, Spaanse keuken

Doe voor de saus de kleine ui, het teentje knoflook, een aantal wortels (helft van het zakje ongeveer), een aantal takjes peterselie en de inhoud van het blik tomaten in de keukenmachine. Zet even aan, zodat het een mooie (voor zover mogelijk met de wortel) egale saus ontstaat.

Laat even staan en snijd de grotere ui in stukjes.

Tapasballetjes

500 gram Gehakt
Mosterd
Ketchup
Chilisaus
Gehaktkruiden
Paprikapoeder
Paneermeel
1 ei
Olijfolie

Bereidingswijze Albondigas

Doe wat olijfolie in de hapjespan om de ballen in te bakken. Als het warm is voeg je de gesnipperde ui toe en twee eetlepels basterdsuiker. Laat op een laag pitje staan en roer af en toe door.

Doe intussen het gehakt in een kom waarin je het goed kunt kneden. Strooi er de gehaktkruiden en doe er één eetlepel mosterd en twee eetlepels ketchup over. Als laatste voeg je een flinke scheut sweet chilisaus toe. Doe de paneermeel en het ei er bij. Kneed alles goed door elkaar en draai er gehaktballetjes van.

Voeg de albondigas toe aan het mengsel van olijfolie, basterdsuiker en uien in de hapjespan. Bak ze rondom lekker bruin en laat ze even garen.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Wanneer de gehaktballetjes lekker bruin en alvast wat gegaard zijn, schenk dan de zoete tomatensaus uit de keukenmachine in de pan. Niet roeren, anders vallen de balletjes uit elkaar. Doe de deksel op de hapjespan en laat de spaanse gehaktballetjes helemaal gaar worden.

Bereidingswijze Albigondas, Gehaktballen in tomatensaus met maïskolven, Spaanse keuken


Misschien vind je dit ook lekker:
Mexicaanse gehakballetjes met Turks brood


Wanneer de gehaktballetjes te roeren zijn, strooi je de oregano, paprikapoeder en nog wat zout en peper over de saus en roer je dit door. Laat de smaken nog even lekker trekken.

Wanneer de maiskolven uit de oven kunnen is de saus als het goed is bijna klaar. De mais kun je indien nodig nog even de folie laten stomen.

SERVEREN

Schenk de albondigas met de saus in een schaal. Strooi er eventueel nog wat peterselie over. Haal de maïskolven uit de aluminiumfolie en leg ze op een groot bord. Sprenkel er de achtergebleven boter uit de folie overheen.

❥ Serveren de gehaktballen in tomatensaus met maïskolven mét een volkoren afbakbroodje om in de saus te dippen en partjes cherrytomaat, omdat dit het gewoon extra lekker maakt! Eet smakelijk!

 


 

KokenKoken

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. […] dat hij graag weer de maiskolven wilde eten. Daar wilde ik wel in mee gaan. Maar niet met de gehaktballen in tomatensaus. Wel in de gehaktballen, maar dan met een jus of […]

  2. […] wilde ik makkelijk en snel, daarom stonden er gehaktballen met tomatensaus en maïskolven op het menu. Een gerecht voor het weekend! Comfortfood en makkelijk kaar te maken. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.