’s Avonds kan ik ineens zin hebben in iets lekkers. Niet dat ik dan meteen op een eten zet, maar het geeft vaak wel inspiratie. Voor lekkere bladerdeeg hapjes voor zondags bij een spelletje, of als snacks voor op een verjaardag bijvoorbeeld. Ik kan eten proeven, zonder dat ik het eet. Met mijn ogen dicht, kan ik me voorstellen hoe dingen smaken en meestal heb ik gelijk. Het is ook heel fijn om met eten te experimenteren.
Vroeger op de middelbare maakte ik vaak met vriendinnen gebakken ei voor de lunch. Lekker op een broodje. Dan deden we het ei in een mok en gooiden we daar allerlei kruiden in uit het keukenkastje die lekker roken. Daarna keken we in de koelkast om te zien wat daar in stond. Zo werden de eitjes uitgebreid met kaas, ham én stukjes augurk. Heerlijk. Nog steeds hele warme herinneringen aan. Als uitgangspunt voor deze hartige hapjes, heb ik het rooster van Tupperware gebruikt. Natuurlijk kun je er zelf heel goed kleine driekhoekjes-bladerdeeghapjes van maken, als je het rooster niet hebt.
Hartige hapjes voor de borrel
De basis voor alle hartige bladerdeeg hapjes is:
– oven voorverwarmen op 180°C
– 6 vellen bladerdeeg per rooster, licht laten ontdooien
tot ze plooibaar zijn. Snij 2 vellen door de helft.
– bebloem het rooster en leg er 2 vellen bladerdeeg op en gebruik 2 halfjes om de overgebleven gaten op te vullen.
– strooi wat bloem over het bladerdeeg en rol met een deegroller tot je de randen kan zien en bestrijk deze randen met losgeklopt ei
– verdeel de vulling die je hebt gemaakt over de kuiltjes. Dek alles af met de overgebleven vellen bladerdeeg. Bestrooi weer met bloem en rol tot de randen weer zichtbaar zijn. Haal de hartige hapjes met behulp van het lepeltj van het rooster af en leg ze op bakpapier. Bestrijk de pakketjes met losgeklopt ei voor een mooie glans. Bak in de oven gedurende 15 minuten op 180°C.
Vullingen hartige bladerdeeg hapjes:
Voor een hapje met spinazie | feta | knoflook | zout | peper was je de spinazie, dan ga je de knoflook fruiten, en doet de spinazie bij de knoflook. Voeg wat zout en peper (vier seizoenen) toe. Feta verkuimelen en in elk kuiltje feta met daarop wat van het spinazie/knoflook mengsel.
gehakt | zongedroogde tomaatjes | pesto | pijnboompitten | ketchup | uien
Gehakt rul bakken, zongedroogde tomaatjes klein snijden, ui fruiten en allebei door het gehakt roeren. Scheut ketchup en lepeltje pesto er door. In elk kuiltje wat pijnboompitjes en het mengsel doen.
geraspte kaas | ham | salami | uien | eieren | peper | zout | bruchetta kruiden Xenos
Breek de eieren in een kom (twee stuks of zo, het moet echt niet te veel ei zijn, dit is meer om het te binden) en snijd de salami, ham en uien in kleine stukjes. Roer deze ingredienten samen met hetpeper en zout en de bruchetta kruiden door het ei en vul de kuiltjes met het mengsel.
Variatie’s op het ei recept: voeg bijvoorbeeld prei, verse bieslook en/of wortel en paprika toe.
kip | chilisaus | doperwten | wortel | uien | mais | eventueel wat Mexicaanse kruiden | peper | zout
Snijd de kip heel fijn en doe de uien en wortel even kort in de keukenmachine of ga ze zelf heel fijn snijden. Daarna de kip bakken in boter met wat peper en zout. Voeg de groenten en eventueel de Mexicaanse kruiden toe. Roer de sweet chilli-saus er door en vul de kuiltjes met dit mengsel.
gehakt | doperwten | mais | ketjap | sweet chilisaus | kerrie | paprikapoeder | gember
Gehakt rul bakken en kruiden en chilisaus toevoegen. Doperwten en mais er bij doen en dit mengsel over de kuiltjes verdelen.
♥ Laat je weten welke bladerdeeghapjes je het lekkers vond? Eet smakelijk!
Zo grappig! Ik heb heel lang voor Tupperware gewerkt, dat ding ligt dus nog steeds in de lade maar ik heb het al jaren niet meer gebruikt…
Nu heb ik weer wat lekkere receptjes.
Dankjewel! Ik haal het weer van onder het stof 😉
xx
Jammie ga ik proberen!