Wil jij een autobiografie of biografie gaan schrijven? Wij geven je in de artikel een aantal handvatten waarmee jij aan de slag kan. Misschien wil jij jouw levenspad met anderen delen? Of jouw ervaringen op papier zetten voor jouw klein- of achterkleinkinderen? Misschien wil je alles wat je hebt meegemaakt gewoon van je afschrijven voor jezelf.
Wat jouw drive ook is, in een autobiografie kun jij jouw ervaringen vastleggen. Ken je iemand die jou heeft geïnspireerd of een bekend persoon, en wil je zijn of haar verhaal vastleggen? In een biografie kun je alles kwijt over wat juist die persoon zo bijzonder maakt!
Een autobiografie of biografie schrijven
Allereerst het verschil tussen een autobiografie en een biografie. Het verschil is heel simpel. Een autobiografie gaat over jezelf en een biografie over een ander. In beiden vormen is de inhoud gebaseerd op feiten maar kun je ook een stuk fantasie gebruiken om het verhaal aan te vullen.
Een aantal voorbeelden van autobiografieën
Jouw verhaal hoeft niet groots te zijn, of met heel veel pieken en dalen. Zo lang jij de interesse van je lezer vasthoudt zit je goed. We geven je enkele ideeën die je als thema’s kunt gebruiken om jouw biografie of autobiografie aan op te hangen.
- Levensgenieter: schrijf je herinneringen op en laat anderen ervan meegenieten.
- Verwerking: wanneer je een heftig leven hebt gehad, kan van je afschrijven een stuk verwerking zijn. Je kunt zelfs mensen in soortgelijke situaties helpen door jouw ervaringen te delen.
- Carrièrejager: jij bent begonnen als assistent timmerman en hebt nu een goed lopend bouwbedrijf. Deel je ups-and-downs en inspireer mensen.
- Oorlogsslachtoffer: deel jou ervaringen met je medemens om meer awareness te kweken voor dit beladen onderwerp.
- Moeder of vader: schrijf voor jouw kind of kinderen, hoe jij het hele proces van zwanger worden, zwanger zijn, en papa of mama worden hebt ervaren.
Er zijn natuurlijk nog veel meer onderwerpen. In elke ervaring, belevenis, mijlpaal of dieptepunt schuilt een boek, zolang je als verteller de juiste noot maar weet te raken.
Tips waar je op kunt letten bij het schrijven van een autobiografie of biografie
Houdt tijdens het schrijven van jouw autobiografie of biografie de volgende tips in het achterhoofd:
- Denk goed na waarom je jouw autobiografie of biografie gaat schrijven.
- In welke volgorde wil je schrijven. Chronologisch of beginnen vanaf het hier en nu?
- Bepaal de periode. Je hoeft niet te schrijven vanaf je eerste levenslicht.
- Niet alles hoeft waarheid te zijn, je mag fictie gebruiken.
- Denk goed na over een pakkende titel, een cover en voor- en nawoord.
Een personage worden
Schrik niet, met jouw boek word jij, of de persoon waarover je schrijft een personage. Dat is best spannend als je jouw verhaal deelt met anderen. Jij hebt de controle en jij bepaalt hoe het verhaal loopt, dus laat gerust dingen weg als je niet wil dat anderen dat van je weten.
❥ Heb jij hulp nodig bij het schrijven, drukken of uitgeven van jouw autobiografie of biografie? Een bedrijf als Pumbo helpt je graag op weg. Heb jij er wel eens over nagedacht om je levensverhaal vast te leggen voor later?
Photo by Christin Hume on Unsplash