Verhuizen zit er voor ons niet in. Financieel is het momenteel nog geen optie. Daarbij, we wonen op nog geen twee minuten afstand van school in een ontzettend kindvriendelijke omgeving. Er zijn genoeg verschillende sportmogelijkheden in de buurt en er is een klein winkelcentrum op loopafstand, handig als je alles op de fiets doet. Voor het huis zelf heb ik nog wel wat verbouwingswensen.
Hoog op dat lijstje staat een verbouwing van de douche. Een dubbele wastafel is met een gezin van vijf een grote wens. Op zich gaat het met drie personen (één in de douche, eentje op het toilet en eentje bij de wastafel) nog wel, maar straks zou met z’n tweeën tegelijk wassen en tandenpoetsen een uitkomst zijn. De tegels ben ik nog tevreden over.
Grote witte aan de wand, grote zwarte op de vloer. Verder moet het toilet vervangen worden door een zwevend toilet. Dat we daar bij de bouw niet voor gekozen hebben, dat snap ik nog niet. Sinds het bezoek aan het huis van mijn neefje, wil ik een regendouche uit het plafond. Dan moeten we opnieuw kiezen tussen een douchevloer of douchebak en of we een cabine willen of een wand en van welk materiaal het moet zijn.
Inhoudsopgave
Kiezen voor een douchevloer of douchebak
Alle keuzes moeten we natuurlijk maken voor we beginnen, dit ook in verband met het bepalen van een budget. Maar wat is het belangrijkste verschil tussen een douchebak of een douchevloer?
Eigenlijk is het belangrijkste verschil de hoogte. De hoogte van een standaard douchebak is 20 cm., je hebt dus altijd een instap. Iets wat Elynn bijvoorbeeld heerlijk vind, die stopt bij mijn ouders een stop in het afvoerputje en laat de douchebak vollopen, dan heeft ze een zwembad.
Een douchevloer loopt gelijk aan de vloer van de badkamer. Het verschil tussen een douchevloer of douchebak wordt steeds kleiner, want de douchebakken worden steeds lager. Hoe vlakker de vloer, hoe onderhouds- en schoonmaak vriendelijker. Bij beide wordt gebruikt gemaakt van wanden of cabines. Ook hier is het onderhoud en de schoonmaak een belangrijke afweging.
Voordelen douchebak
De kans dat je vloer droog blijft na het douchen is groter, je hoeft dus minder uit te drogen wanneer je klaar bent met douchen. Gevolg is ook dat de badkamer met een inloopdouche vochtiger wordt, waardoor de kans op schimmel wordt vergroot, dit is bij een douchebak minder. De afvoerbuis hoeft bij een douchebak niet in de vloer verzonken zijn.
Voordelen douchevloer
Met een douchevloer heb je makkelijk toegang tot je douche. Omdat je doucheruimte groter moet zijn bij een vloer (om te voorkomen dat al het water in je badkamer terecht komt), is douchen an sich dus royaler. Dat je geen opstap hebt om de douche in te komen, is alvast handig voor als je van plan bent lang in het huis te wonen en er oud te worden.
Nadeel inloopdouche
Wat je niet moet vergeten bij een inloopdouche is dat er onder de douchevloer een waterafvoer met een sifon moet komen. Hiervoor is minimaal 10 cm nodig, daarom moet er onder de douche een ruimte moet zijn om dit te verwerken. Je hebt dan het probleem dat er een verhoging van de hele vloer nodig zou zijn.
Keuze douchevloer of douchebak
Bij onze nieuwbouwwoning loopt de vloer in het douchedeel juist af en hebben we aan één kant een glazen wand en aan de andere een glazen deur.
Door de verlaging is er een heel irritant randje, wat lastig schoon te maken is. Met de kennis van nu zou ik gaan voor een inloopdouche met douchevloer en goot in de vloer, wanneer je van nul begint. Het is makkelijk qua schoonmaken en onderhoud. Er zijn tegenwoordig namelijk douchegoten die je alleen maar afspoelt met de douche, dankzij een reinigingssysteem waar je een beschermende laag in aanbrengt.
Ga je nu je douche verbouwen lijkt het mij, voor wat betreft aanwezige afvoer, verstandig om voor een zo laag mogelijke douchebak te gaan. Soms zou ik deze nu alsnog willen laten plaatsen. Mooi strak afgewerkt, mét antislip en, zoals ik al zei, een regendouche uit het plafond.
Schoonmaaktips douche
Nog een paar snelle schoonmaak en onderhoudstips voor je douche!
Voor een echt goede start en basis, zou ik bij een oudere douche een keer de kitranden vervangen en meteen kiezen voor schimmelwerende kit.
Wat voor douche je ook hebt, ga elke douchebeurt goed met een trekkertje over de ramen en droog hem uit met een handdoek. Vergeet niet de kraan, stang en douchekop.
Om de voegen wit te houden, kun je er azijn op sprayen. De spray kun je standaard in de douche zetten. Ook handig: spuit de douche in met azijn, ongeveer een uur voor je gaat douchen. Neem een lekker maskertje, ga met een goed boek op bed liggen en geef je zelf een uurtje me-time. Ga daarna in de douche en spuit alles af met de douchekop en ga dan zelf douchen. Droog de douche uit. Laat na het douchen de douche goed luchten, zet en raam open en laat de deur open staan.
Gebruik voor de grote schoonmaak altijd een antikalk reinigingsmiddel. Is er al een dikke kalklaag, vertrouw dan weer op azijn of citroen ( Let op! Niet geschikt voor materiaal wat kalk bevat, gebruik dan groene zeep bijvoorbeeld).
Tegen schimmel is azijn ook een goed middel, dit in combinatie met waterstofperoxide. Doe de waterstofperoxide in een plantenspuit met een scheut azijn, spuit op het oppervlak met schimmel in en laat een half uurtje intrekken. Neem het daarna af met een vochtige doek.
Maak je douchekop regelmatig schoon met een nagelborsteltje en azijn. Ook dit kan gewoon snel na je douchebeurt.
❥ Heb jij wel eens je douche verbouwd? Wat is je het meest mee of tegengevallen en waar moet ik echt rekening mee houden? En wat heb jij gekozen, een douchevloer of douchebak? En die regendouche uit het plafond, is dat een goed idee?
Stock Photo douchebak in badkamer door Artazum | woman in shower door VGstockstudio | cleaning an calcified shower head door brizmaker
[…] Het warme water langs je lijf en heerlijk schuim met en fantastische geur. Zalig. Maar meestal douche ik ‘s morgens snel. Haar wassen, lijf wassen en afdrogen. De kinderen kleden zich intussen […]