Soms krijg je een verrassend effect als je ingrediënten nét iets anders gebruikt dan waar ze voor bedoeld zijn. Juist daarom zijn sommige dingen ook zo handig om altijd op voorraad te hebben én ligt er dus altijd een zakje soepgroente in onze vriezer.
Wist jij bijvoorbeeld dat je daar een hele fijne omelet van kan maken? Of dat het behalve de standaard groentesoep, het ook een heel fijn gebonden soepje kan worden? Verder heb ik in dit artikel een recept voor een heerlijk ovenschotel én een hele fijne salade.
Doe eens iets anders met soepgroente!
Veel van mijn vertrouwde recepten worden uit noodzaak geboren. We zijn iets vergeten mee te nemen met de boodschappen, of ik heb echt geen zin in wat we eigenlijk zouden eten. Dan moet je creatief zijn en gelukkig lukt dat vaak goed. Dus ik daag je uit: doe eens iets anders met je soepgroente!
Soepgroente-omelet
Dit is een enorm eenvoudig, maar zalig recept. Alles wat je nodig hebt zijn eieren en het zakje diepvries soepgroente en eventueel wat kruiden en specerijen.
In een kom meng je de bevroren soepgroente met ongeveer vier geklopte eieren. Voeg eventueel cherrytomaatjes en achterham toe. Maak het mengsel op smaak met kruiden naar wens. Verwarm in een koekepan boter, olijfolie of een andere olie naar keuze en doe het eimengsel in de pan. Bakken tot de bovenkant ook bijna gaar is, daarna met behulp van een bord of deksel omdraaien en de bovenkant heel even bakken. Serveren met een lekkere salade of alleen een beetje rucola.
Soepgroente uit de oven
5 ontdooide plakjes bladerdeeg
125 ml. slagroom
200 gram zachte geitenkaas
springvorm of ovenschaal
Hamblokjes
Vet de springvorm of ovenschaal in en bedek met de plakjes bladerdeeg.
Meng in een kom 125 milliliter slagroom met 4 eieren. Verkruimel er 200 gram zachte overheen. Verdeel de soepgroente en de hamblokjes over het bladerdeeg en verdeel hierover het slagroom/ei/geitenkaasmengsel.
Uiteraard kun je voor een variant zonder vlees, de hamblokjes achterwege laten.
Salade met geroosterde soepgroente
Nodig:
Soepgroente
Munt
Slamix
Limoenen voor het sap
Honing
Olijfolie
Kruiden
Feta
Eerst rooster je de groente en dat is heel simpel:
Je verwarmt de oven op circa 220 graden. Doe de soepgroente in een kom, giet er een scheut olijfolie op en strooi er kruiden over. Bij deze salade koos ik voor vierseizoenenpeper en knoflookpeper, met wat paprikapoeder en oregano. Goed mengen en de inhoud van de kom op een bakplaat uitspreiden die is bekleed met aluminiumfolie. Na ongeveer een kwartier in de oven hussel je alles om en daarna laat je het nog eens een kwartier in de oven.
Voor de dressing meng je olijfolie, limoensap en munt door elkaar.
Snijd de feta in stukjes. De dressing meng je door de salademix.
Qua presentatie kun je kiezen voor een kom, of een groot bord. In een kom meng je alle ingrediënten van de salade door elkaar. Op een bord kies ik er meestal voor om de ingrediënten er over te verdelen. Je begint dan met de slamix, daarover verdeel je het geroosterde groenten mengsel en hierover verdeel je de feta.
Variatietip: meng er spekjes door.
Serveren de salade met een Turks brood en klaar ben je.
Romige soep van soepgroente
Ingrediënten
750 ml groentebouillon of water
1 kg diepvries soepgroente
4 plakken zachte geitenkaas
100 g amandelschaafsel, licht geroosterd
olijfolie
1 deciliter room
Bereiden
Breng de bouillon aan de kook en voeg de diepvries soepgroente toe. Laat dit ongeveer zes minuten op laag vuur koken. Giet af en bewaar het kookvocht. Pureer de soepgroente met een scheutje kookvocht in een blender. Voeg zo nodig extra kookvocht toe. Schenk het mengsel in een pan. Voeg de room toe en warm de soep op. Eventueel kun je de soep nog op smaak brengen met peper en zout. Vierseizoenen -peper is nog steeds mijn favoriet. Vergeet niet het amandelschaafsel te roosteren. Garneer de soep voor het serveren met geitenkaas en het amandelschaafsel, besprenkel met de olie, maal nog wat peper erover.
Eet smakelijk!
♥MJ