Met inmiddels 65 verdiepingen timmeren Andy en Terry lekker door aan de waanzinnige boomhut. Dankzij de uitgeverij heeft Muppet met ze kennis mogen maken via dit vijfde deel van de serie en wij zijn blij verrast. Inmiddels lezen we eigenlijk een beetje de verkeerde kant op, met De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen zijn we nu begonnen.
Wat mij betreft beginnen we daarna bij het begin met De waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen, zodat we weten hoe het allemaal begon en wat er hiervoor allemaal gebeurd is. Voordeel van de boeken vind ik wel, dat ze ook prima als losse delen gelezen kunnen worden. Dankzij ‘De wereld draait door’ hoorden we voor het eerst van de waanzinnige boomhut, tijdens het zappen kregen we een hap en een snap mee. Verder dan dat het of genomineerd was voor, of het kinderboek van het jaar geworden was, kwamen we niet. Toch was ik wel ontzettend nieuwsgierig. Als boekenwurm en als mama van een boekenwurm. Zoals ik al zei, konden we dankzij de uitgever eens kijken of het wat was.
De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen
In deel 5 is de boomhut uitgebreid met een dierentrimsalon (dat hadden ze Jill belooft toen de boomhut nog 52 verdiepingen had), een verjaardagskamer waarin het altijd jouw verjaardag is (ook al is het dat niet), een ruimte vol met ontploffende oogbollen, een lollyshop, een drijfzandbak, een mierenboerderij, een tijdmachine, en WaanCNN: een tv-zender die je 24 uur per dag op de hoogte houdt van de laatste boomhutnieuwsberichten, de laatste plannen en de laatste roddels.
Humor en actie
Kenmerk van de waanzinnige boomhut-boeken is dat er veel actie is, en dat de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Dit maakt het boek trouwens wel meer een boek om zelf te lezen, dan om voor te lezen. Vandaar ook de leeftijdsindicatie van 10 tot 12 jaar. Mede, vermoed ik, omdat het af en toe best een beetje ‘grof’ is (de tekeningen van exploderende oogbollen zijn vrij duidelijk).
Ik denk dat een tiener het heel stoer vindt dat hij zo’n boek lezen mag. Thomas (6 jaar) zag er overigens de humor ook wel van in, dat vond ik wel heel leuk om te zien. Af en toe tijdens het voorlezen, zag hij al weer iets op een plaatje en zat hij te lachen of te gniffelen op mijn schoot. Ook ikzelf ben fan van de boomhut boeken, ik lees ze graag samen met hem, maar zou ze zo zelf kunnen lezen voor het slapen gaan.
Goede lezers zullen het boek overigens snel uit hebben, maar door de afbeeldingen zijn het juist interessante boeken om nog een keer te lezen.De illustraties prikkelen de fantasie en roepen je op om er steeds iets nieuws in te ontdekken. Door het grote geheel, alsook door de details die er in verwerkt zijn. Ze ondersteunen wat je leest, soms is er zelfs amper tekst, maar zegt de afbeelding alles. Er zitten kleine verborgen grapjes in en ze verwijzen af en toe weer naar een andere verdieping van de boomhut.
Het verhaal
In dit vijfde deel dreigt er gevaar voor de boomhut. Hoe lang zal hij nog bestaan? Andy en Terry lopen tegen het grote probleem aan dat er een bouwinspecteur komt om te kijken of de boomhut nog steeds aan alle eisen voldoet. Natuurlijk komen ze er achter op het moment dat het al bijna te laat is! De inspecteur zal binnen een minuut op de stoep staan, terwijl de bouwvergunning helemaal niet aangevraagd blijkt te zijn.
Met het briljante idee om alsnog een bouwvergunning aan te vragen, reizen Andy en Terry met de inspecteur naar het verleden. Uiteraard maken ze weer de meest bijzondere dingen mee en bezoeken ze de meest waanzinnige plaatsen. Hierdoor wordt het boek niet alleen waanzinnig, maar ook nog eens bijzonder educatief.
Over de auteurs
Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Hij schreef al meer dan twintig boeken en van een van zijn reeksen werd een animatiereeks gemaakt. Griffiths werkt al jaren succesvol samen met auteur en illustrator Terry Denton. Hun werk werd al meerdere keren bekroond.
Conclusie
Niet geheel op toeval berust, heten de waanzinnige bouwers net zoals hun geestelijke vaders. Eigenlijk, maar dat merk je wel als je de boeken leest, beleven ze volgens mij gewoon de avonturen die ze zelf graag zouden willen beleven. Het kan niet gek genoeg, het kan niet fantasievol genoeg. Ook meteen de kracht van het boek.
De boeken in de Waanzinnige boomhut serie zijn origineel, fantasierijk, creatief. Ze prikkelen de ontwikkeling van de fantasie, geven je het gevoel dat alles mogelijk is. Bij het onwerkelijke af, met humor en briljante oplossingen voor elk probleem. Dus ook het probleemoplossend vermogen van je kind wordt uitgedaagd. Af en toe vraag ik Muppet wat hij zou doen, waardoor hij ook met de leukste ideeën komt.
P.s: Wat het nou was in DWDD? De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen werd door het kinderboekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot ‘Beste Kinderboek van 2015″.
Mijn zoon heeft deel 1 van een vriendje gelezen. Hij vond het een superleuk boek!