De lekkerste winterkost; heerlijk comfort food
In de keuken

De lekkerste winterkost; heerlijk comfort food

Voor mij betekent het hele najaar: warmte, extra gezelligheid, heel veel knus en heel veel lief en heel veel lekker. Denk maar eens aan alles wat weer mag: fleece-dekentje, joggingbroek, kaarsjes aan, filmpje kijken, oude kaas met port, warme chocolademelk én… STAMPPOT! Daarom deel ik vandaag de lekkerste winterkost; heerlijk comfort food met je!

Want krijg ik daar altijd weer een heerlijk nostalgisch gevoel bij! Stamppot Bruine bonen met een speklap, stamppot Boerenkool met worst, nomnomnom en natuurlijk één van mijn all-time favorieten! Het Stamppot recept voor Witte kool met Leverworst. Het idee van de leverworst zal misschien een beetje afschrikken, maar geloof me…”wat de boer niet kent, moet hij gewoon eens eten”. Ik vind dit één van de meest warme comfort food maaltijden ooit.

Stamppot Witte kool met Leverworst

Deze stamppot brengt me terug naar het kleine meisje wat verschrikkelijk genieten kon van het lopen in de regen, stampen in de bladeren en de geur van het bos in de herfst, helemaal natgeregend onder de warme douche en dan….warme chocolademelk of een lekker warm kopje thee….en als avond eten een heerlijke stamppot ♥

Wat heb je nodig?

Gesneden kool
(of een hele kool & zelf snijden)
Aardappelen, kruimig
Groninger leverworst
(met echte stukken lever er in)

Wat moet je doen?

Kool snijden en aardappelen schillen. Beide in aparte pannen koken. Als alles gaar is, dan kun je het  in één pan doen en stampen, eventueel wat kookvocht van de kool bewaren en gebruiken als de stamppot te droog is. Beetje zout en peper naar smaak toevoegen. Leverworst in hele grove stukken snijden en in een koekenpan langzaam aanbakken in een beetje olie of boter of een mengsel van beide. Dan doe je stamppot op je bord en prak je de leverworst er door. Easy peasy!

Heerlijk comfort food; Captain’s dinner 

Een ander heerlijk winters recept is deze voor kapucijners met prei. Ik heb er zo van genoten en hoorde pas later via mijn facebookpagina dat er een naam voor is. Captain’s dinner. Voor mij was het een variatie op de kapucijners met spek van vroeger.

De lekkerste winterkost; heerlijk comfort food, Captains dinner

Wat heb je nodig?

Blik kapucijners
Spekreepjes
Prei
Rode ui
Piccalilly
Eventueel Cela Vita Oma’s aardappeltjes

Wat moet je doen?

Het is niets meer of minder dan een roerbakschotel. Gooi de spekblokjes in een wokpan en bak ze uit. Snijd intussen de prei en snipper de ui. Doe dit samen met de kapucijners in de pan, wanneer de spekblokjes bijna klaar zijn. Ik houd van knapperige prei en ui, daarom voegde ik alles op het laatste moment toe. Heb je Oma’s aardappeltjes er bij, moet je die natuurlijk ook bakken, check voor de baktijd (in combinatie met de spekjes) de verpakking. De piccalily is een bijgerecht voor op tafel en kan naar wens toegevoegd worden.

De lekkerste winterkost;  Stoofpotje met kikkererwten

In een rijtjes met de lekkerste winterkost; heerlijk comfort food, mag een stoofpotje niet ontbreken. Ik koos voor een heerlijke curry met kikkererwten, die ik serveer met naanbrood.

Stoofpotje met kikkererwten, comfort food, winterse kost

Met het naanbrood schep je de curry en dus mag je met je handen eten. Af en toe vind ik dat best een feestje. Behalve het eten proeven, voegt voelen ook vaak wat toe. Ook met rijst is het een heerlijk warm gerecht, ik kies dan wel voor Basmati rijst voor extra smaak.

Wat heb je nodig?

kokosmelk blikje
400 ml water
kippenbouillontablet
kipfilet
bakboter
peper en zout
olie
verse gember (circa een 2 á 3 cm.)
rode ui
kurkuma
tomaat
paprikapoeder
kikkererwten
munt
Basmatirijst of Naanbrood

Wat moet je doen?

Begin met de kip. Snijd deze in reepjes en bak bruin aan in boter met peper en zout, haal het even uit de pan. Doe bij de boter waar de kip in gebakken is, wat olie. Snipper de ui en snijd of rasp de gember. Doe dit in de pan en bak op middelhoog vuur tot de ui lekker is.

Voeg de kikkererwten met de kip aan het ui/gember mengsel toe. Ook de paprikapoeder en kurkuma kunnen er op dit moment bij. Goed roeren en er voor zorgen dat de kikkererwten goudbruin worden.

Snijd de tomaat in kleine stukjes en voeg dit toe aan je wokpan. Daarna doe je de kokosmelk, het water en de bouillontablet toe aan de pan. Terwijl je dit aan de kook brengt, duw je de kikkererwten voorzichtig een beetje stuk. Het zetmeel zorgt er voor dat het mengsel bindt.  Draai het vuur laag en laat het stoven beginnen.

Note: het gerecht moet minimaal 35 min. stoven, hoe langer, hoe dikker natuurlijk! Iets om rekening mee te houden, het is geen snel klaar gerecht. Houd voor de bereidingstijd voor het brood of de rijst de verpakking aan. Verdeel de klein gesneden munt over het bord voor het serveren. Eventueel kun je het decoreren met een schep kokosyoghurt of crème fraîche.

❥ Welke van deze drie heerlijk warme winter gerechten lijkt jou het lekkerst? Ik ben zo benieuwd of je al eens iets van mijn blog gemaakt hebt. Laat je het weten?

 


Photo stew by yvonne lee harijanto | Photo curry by Dragne Marius on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.