De beste kraamzorg vinden
Ouderschap

De beste kraamzorg vinden

Kraamzorg is belangrijk omdat het een belangrijke rol speelt in de zorg voor moeder en baby tijdens de kraamtijd. De kraamtijd is de eerste week na de bevalling en is een belangrijke periode waarin moeder en baby moeten herstellen van de bevalling en zich moeten aanpassen aan het ouderschap. Tips om de beste kraamzorg te vinden zijn dus best handig!

Kraamzorgverleners bieden medische en niet-medische zorg en ondersteuning aan moeders en baby’s tijdens deze periode. Ze kunnen helpen bij het geven van borstvoeding, het verschonen van luiers, het nemen van baden, het controleren van vitale functies en het monitoren van het herstel van de moeder. Ze kunnen ook advies geven over voeding, slaap, hygiëne en het omgaan met eventuele complicaties of gezondheidsproblemen.

Waarom kraamzorg regelen

Kraamzorg kan ook emotionele steun bieden aan nieuwe ouders, wat erg belangrijk is omdat de kraamtijd een uitdagende en soms overweldigende periode kan zijn. Ze kunnen helpen bij het opbouwen van het zelfvertrouwen van ouders en het bevorderen van een positieve hechting tussen ouder en kind.

voordelen kraamzorg

Door de inzet van kraamzorg kunnen moeders en baby’s de best mogelijke start krijgen. Kraamzorg kan bijdragen aan een sneller herstel van de moeder en kan helpen om problemen te voorkomen of tijdig te signaleren, zodat eventuele gezondheidsproblemen snel kunnen worden behandeld. Dit kan de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als de baby ten goede komen. Helemaal bij de eerste baby zijn ouders soms nog onzeker; de kraamverzorgster kan je helpen, zodat jij na haar vertrek vol vertrouwen voor je kindje kan zorgen. 

Tips om de beste kraamzorg te vinden

De wensen voor je kraamzorg kunnen uiteenlopen. Het belangrijkste is om in ieder geval goed te weten wat je verwacht, zodat je onderstaande tips op de beste manier kunt gebruiken. Regel de kraamzorg op tijd, er komt veel op je af wanneer je zwanger bent en sommige organisaties hebben niet meteen zorg beschikbaar.

Zoek naar kraamzorgorganisaties bij jou in de buurt: Vraag vrienden en familie om aanbevelingen en zoek online naar kraamzorgorganisaties bij jou in de buurt.

Check de kwaliteit: Kijk naar de kwaliteit van de zorg die ze bieden. Zoek bijvoorbeeld naar keurmerken, zoals het HKZ-keurmerk of het WHO/UNICEF certificaat voor borstvoeding. Kijk ook naar de beoordelingen en recensies van andere moeders. Let er bij het laatste wel op dat de ervaringen met kraamzorg verschillend zijn, zoals je hier en hier terug kunt lezen. Houd dus in je achterhoofd dat niet alle reacties en opmerkingen die je krijgt objectief zijn, blijf ook je eigen gezonde (lichtelijk hormonale) verstand gebruiken.

Ga in gesprek: Maak een afspraak met de kraamzorgorganisatie en stel vragen over hun ervaring, werkwijze en diensten. Vraag ook hoeveel kraamverzorgers er beschikbaar zijn en hoeveel ervaring ze hebben.

Kijk naar de kosten: Vraag naar de kosten van de kraamzorg en wat er precies wordt gedekt. Houd hierbij ook rekening met eventuele eigen bijdragen.

Vertrouwen: Het is belangrijk om te kijken naar de klik die je hebt met de kraamzorgverzorg(st)er. Vertrouwen en een goede communicatie zijn belangrijk tijdens deze bijzondere periode in je leven.

Kraamzorg zorgverzekering

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid heeft vastgesteld dat elke vrouw recht heeft op een aantal uren kraamzorg na de bevalling. Het aantal uren kraamzorg dat vergoed wordt, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of je bijvoorbeeld fles- of borstvoeding gaat geven. Het kan variëren van 24 tot 80 uur.

kraamzorg en zorgverzekering

De vergoeding van kraamzorg valt onder de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Er geldt wel een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg van €4,60 per uur in 2023. Deze eigen bijdrage wordt grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar, maar kan per verzekeraar verschillen.

Het is belangrijk om te weten dat kraamzorg alleen vergoed wordt als het geleverd wordt door een kraamzorgorganisatie die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Het is daarom aan te raden om vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar en kraamzorgorganisaties. Zo kun je informeren naar de vergoeding en de mogelijkheden voor kraamzorg.

❥ Wil jij jouw verhaal over bevalling en/of kraamzorg delen? Dan mag je me altijd een berichtje sturen!

 

Photo by Juan Encalada || micheile henderson & Khoa Pham on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.