De afgelopen dagen hadden we een heerlijk, nou zeg maar gewoon goddelijk toetje! Maar deze boerencake met een bodem van Bastognekoeken kan ook prima bij een lekker bakje koffie of zoals Thomas vanmiddag had; bij de lunch. Het is de laatste vakantiedag vandaag immers en dat moet je goed afsluiten. Het toetje was een extra traktatie voor deze week en we hebben ongeveer vier dagen van de cake kunnen eten.
Een tijd terug hadden we zo’n pak van Koopman; cake met koek. Dat was een beetje een domper. Op zich wel lekker, maar de koek was een tikje sloffig. Dat moest beter kunnen dacht ik. René vond dat ook en vroeg er de afgelopen week naar. Elynn vind het super leuk om samen te bakken, dus win-win. Bakken met kinderen vind ik ook een groot feest, dus wij hadden iets leuks om samen te doen. Zij ging over het breken en fijn maken van de koekjes, het breken van de eitjes en het bedienen van het apparaat. Ik hoef dus al bijna niets meer te doen. Echt leuk om te zien hoe ze het allemaal in de vingers heeft.
Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven). Vet de cakevorm in of doe zoals ik een stuk bakpapier in het blik. Het doet afbreuk aan de vormgeving, maar wat haal de de cake gemakkelijk uit de vorm. Zet de ingrediënten klaar. Voor het gemak ging ik dit keer voor een kant en klaar pak voor de boerencake, maar die kun je ook heel makkelijk zelf maken natuurlijk.
Voor de boerencake
4 eieren
pak Boerencake (Markant)
200 gram zachte boter
citroensap (hoeft niet, maar zo lekker)
schepje basterdsuiker
Bodem van Bastognekoeken
Ik maakte dezelfde versie van de bastognebodem als de no bake bodem van Bastognekoeken. Je kunt deze dus ook prima laten opstijven in de koelkast voor een kwarktaart bijvoorbeeld. Voor deze bodem van Bastognekoeken maakte ik gebruik van het de volgende ingrediënten en hoeveelheden; 260 gram koeken op 90 gram roomboter en een klein lepeltje witte basterdsuiker. That’s it.
De koeken verkruimel je heel fijn, daarna voeg je de gesmolten (ik gebruik de magnetron) roomboter toe. Het schepje basterdsuiker is optioneel, maar ik ben een zoetekauw. Meng dit in een kom door elkaar met een vork, zodat het goed samen komt. Het mag rullig blijven.
Boerencake met een bodem van Bastognekoeken
Doe het mengsel daarna vanuit de kom in het cakeblik. Verspreid het met de achterkant van een lepel gelijkmatig over de bodem van het blik en druk goed aan. Maak de cake zoals op de verpakking staat, voeg als extraatje een lekkere scheut citroensap en de basterdsuiker toe. Stort het mengsel op de bodem in het cakeblik. Zet de cake in de voorverwarmde oven. Ik doe altijd eerst een halfuurtje en dek dan de cake af met folie tegen het verbranden van de bovenkant voor de volgende twintig minuten. Met een satéprikker kun je testen of de cake gaar is.
We serveerden de cake met een plak rolijs (het lekkerste ijs ever, met een stukje jeugdsentiment naar mijn oma; hoe groter wij werden hoe breder de ijsjes werden gesneden). Daarnaast een schepje pecannoten karamelijs én wat sprinkels. Boerencake met een bodem van Bastognekoeken, een feestje op je schoteltje!
❥ Meer zin in iets met chocolade, check dan mijn recept voor deze heerlijke chocoladecake, een taart met vele variatiemogelijkheden, afgemaakt met chocoladeglazuur. Denk bijvoorbeeld aan; geraspte kokos of gebruik voor een volle warme smaak koffielikeur of karamelsiroop, een snufje gember, wat kaneel en een snufje zout….heerlijk voor het najaar! Ook makkelijk te bakken met kinderen.
Waar Bastogne koeken al niet goed voor zijn zeg. Wat leuk dat ze als cakebodem kunnen dienen : )