Wanneer je zwanger bent en er dus een klein prinsje of prinsesje bij komt, komt er veel op je af. Helemaal als het je eerste zwangerschap is. Nog voor je baby op komst is, zijn er veel beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld de zorgverzekering: op Prinsjesdag werden de wijzigingen in de basisverzekering en het eigen risico voor de zorgverzekering 2020 bekend gemaakt. Heb je plannen om zwanger te worden, of ben je het, dan is het raadzaam om in de gaten te houden, wat voor invloed dit heeft. In dit artikel wil ik dit en een aantal andere belangrijke aspecten van de zwangerschap bespreken.
Welke zorg tijdens de zwangerschap wordt wel of niet vergoed én wat heb jij daar van nodig of wil je graag hebben.? Van onderzoeken die je wel of niet laat doen, tot de kleur van de babykamer of over samen slapen. Gevoelsmatig en praktisch, met een baby op komst wordt veel van je verwacht. Sommige beslissingen zijn groter dan anderen, maar in combinatie met je hormonen, is het best lastig om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Onthoud in ieder geval dat je hoe dan ook keuzes maakt met de kennis van nu. En met de gezondheid en het welzijn van je kindje in je achterhoofd. Stem bij twijfel voor- en nadelen af en schroom niet om tijdens je zwangerschap te overleggen. Met je vangnet, verloskundige en/of andere mama’s.
Inhoudsopgave
Baby op komst, en nu?
Wat je moet regelen als er een baby op komst is, hangt natuurlijk ook af van je situatie. Heb je een “gewone” zwangerschap of is er medische begeleiding. Hoe en waar ga je bevallen? Wil je kraamzorg en hoeveel? De één shopt meteen een complete garderobe in maat 50, de ander heeft minder te besteden en zal alleen voor het hoognodige kiezen en meer kleding in grotere maatjes.
Verloskundige
De eerste keer bellen naar de verloskundige vergeet ik nooit meer. We waren op vakantie in Frankrijk. Na de miskraam was het spannend. Thomas is gemaakt in het ziekenhuis, maar er was verder geen medische indicatie, daarom kon ik gewoon de verloskundige bellen. Ik kon niet wachten tot we weer in Nederland waren. De eerste afspraak wordt meestal gepland voor wanneer je zo’n acht tot tien weken zwanger bent.
De keuze voor je verloskundige is erg persoonlijk. Vaak is het een stukje mond tot mondreclame, soms zit er maar eentje in je dorp. Bezoek vooral de website van de praktijk om te zien wat je aanspreekt. Een belangrijk aspect voor de keuze voor je verloskundige is ook je manier van bevallen. Wanneer de verloskundigenpraktijk niet openstaat voor de manier waarop je wilt bevallen, is dat een reden om verder te kijken. Maak dus eerst die keuze en ga dan op zoek naar iemand die daar bij aansluit. Je mag ook langsgaan bij de praktijk, die mogelijkheid is niet bij iedereen bekend, maar zo krijg je wel een goed beeld.
Mijn belangrijkste tip: is er geen klik met één van de personen in de praktijk, praat daar dan over. Je hebt in principe geen keuze voor wie er dienst heeft, maar het is zo fijn als je vertrouwen kunt hebben in je verloskundige. Maak ALLES bespreekbaar. Je wensen, je angsten enzovoort. Zo kun je zo rustig mogelijk je bevalling in gaan. Houd ook in je achterhoofd, dat jij kunt verzinnen wat je wilt, maar daar heeft je baby niets mee te maken. Die komt, als het komt.
Kraamzorg
Wil je kraamzorg, hoeveel kraamzorg wil je én van wie. De organisatie dan. Voor degene die komt, kun je een voorkeur uitspreken, maar dit is meestal niet te garanderen. De kraamverzorgster zorgt samen met jou voor een veilige en gezonde omgeving voor je baby.
Maar hoe vind je goede kraamzorg? Kijk of je via internet reviews kunt vinden. Praat met mama’s in je omgeving om te zien voor wie zij hebben gekozen en waarom. Stem van tevoren, samen met je partner, duidelijk af wat je van de kraamzorg verwacht. Niet iedereen biedt wat jij nodig hebt. De meeste organisaties voor kraamzorg, proberen ervoor te zorgen dat je jouw hele kraamtijd dezelfde persoon ziet. Dat is zo fijn. Als het klikt. Wanneer je dat belangrijk vindt, check dan het beleid van de organisaties in jouw buurt hierop. Het is sowieso fijn om te weten wat het beleid is, om te zien of het bij jouw wensen past.
De kraamzorg vraag je zelf aan. Doe dit in ieder geval voor je de twintig weken bereikt. Kraamzorg uit de regio is fijn, omdat ze dan het snelst bij je kunnen zijn. Martine stapte bij ons nét binnen, toen Finn er al was.
Onderzoeken
Wanneer je zwanger bent, zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Sommige onderzoeken zijn standaard, over anderen beslis je zelf en/of de verloskundige. Je krijgt van je verloskundige uitleg over welke testen er zijn en wat de consequenties hiervan kunnen zijn. In dit artikel noem ik de echo en de NIPT. Zijn er andere afwijkingen gevonden, dan volgen er verdere onderzoeken, bijvoorbeeld de vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.
Echo
Bij de verloskundige krijg je bij het eerste bezoek een termijnecho. Dit om te bepalen hoe ver je bent in de zwangerschap. Ook de twintig weken echo is een standaard. Op deze echo wordt je kindje van boven tot onder onderzocht om te kijken of alles in orde is. Worden er afwijkingen geconstateerd, kan dit een reden zijn voor meer onderzoeken. Rond de 36 weken kan er door je verloskundige gekozen worden voor een liggingsecho.
Onze praktijk heeft een eigen echo mogelijkheid, daardoor kregen we vaker dan twee keer een echo. Voor een mama die een miskraam heeft gehad, een mama die de tweede zwangerschap “te mooi om waar te zijn” vindt of een derde totaal onverwachte zwangerschap op iets latere leeftijd heeft, is dat wel een prettig idee.
NIPT test
De NIPT test (niet invasieve prenatale test) is een bloedtest en is een alternatief voor de combinatietest. Het is een screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom. De combinatietest is een combinatie tussen een bloedonderzoek en een nekplooimeting. De uitslag is een kansberekening en ontdekt niet alle gevallen van deze syndromen. Bij de NIPT test kun je er voor kiezen om andere bevindingen niet te horen, bij de combinatietest hoor je dit altijd.
Mijn advies is om je er van tevoren in te verdiepen en er rustig met je partner over na te denken. Wat je wil je wel, wat wil je niet en waar hangt het van af. Als je dat voor jezelf op een rijtje hebt, overvalt het je niet zo als de verloskundige er over begint.
Verzekeringen
Je hebt de mogelijkheid om te checken wat de veranderingen in de zorgverzekering voor 2020 voor jouw zwangerschap en je huidige verzekering betekent. Moet je wijzigingen aanbrengen in de zorgverzekering in verband met de komst van een baby, dan moet je dit beslissen voor 31 december 2019. Dit is de laatste datum waarop je jouw zorgverzekering kunt wijzigen of opzeggen. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten doe je vóór 31 januari. Houd dit dus goed in de gaten. Een voordeel van de zorgverzekering van FBTO vind ik dat je zelf modules kan kiezen, waardoor je zelf bepaalt wat je verzekert of niet. Op die manier betaal je alleen waar je voor kiest.
Je zorgverzekering kan namelijk invloed hebben op de keuzes die je kúnt maken tijdens je zwangerschap en bevalling. Onder anderen bij bevallen in het ziekenhuis, zonder medische indicatie en het ontvangen van een kraampakket. FBTO heeft de module ‘gezinsuitbreiding’ die hier extra vergoedingen voor geeft.
Bij het slapen zijn er een aantal mogelijkheden. Om een keuze te maken was bij ons lastig. Mijn hart zei: samen slapen. Mijn verstand zei: doe maar niet. De eerste maandjes wel hoor. Voor de baby en omdat het praktisch is. We zorgden alle drie de keren dat we ook konden verschonen boven. René ging alleen voor de fles snel even naar beneden. Ook omdat hij dat zelf handiger vond, omdat de magnetron nou eenmaal in de keuken stond.
Slaapzakje
De kinderen lagen eerst in de kinderwagenbak. Op een hoeslakentje en onder een lakentje met dekentje. De spulletjes om ons kindje daarin te leggen, hadden we sowieso nodig, dat waren geen extra kosten. Alle drie gingen na verloop van tijd naar hun eigen kamer, in een bedje. Persoonlijk vond ik het gedoe, om dat op te maken met lakentjes en babydekentjes. Daarom kozen wij voor een hoeslaken en een slaapzakje voor de baby. We gebruikten een winter én een zomerslaapzakje en klaar!
Samen slapen
Nadat Finn naar zijn eigen slaapkamertje was gegaan, liet hij merken dat hij soms de nabijheid van ons miste. Op dat moment namen we Finn bij ons in bed. Hij lag op het aankleedkussen tussen onze hoofden in, in zijn slaapzakje.
Wanneer je samen wilt slapen, informeer je dan goed over de veiligheid. Voor het samen slapen als je borstvoeding geeft, gelden weer andere handigheidjes als wanneer je met de fles voedt. In sommige gevallen moet je een andere houding aannemen, dat is ontzettend wennen. Voor de hechting van je baby, is samen slapen en het ergonomisch dragen van je baby een mooie aanvulling. Je eigen rust is ook een belangrijke factor. Ik moet wel eerlijk zeggen, de nachten dat Finn bij ons sliep en slaapt zijn verre van ideaal. Toch is het genieten, dat je wanneer je even wakker wordt, dat ontspannen, slapende lijfje ziet.
Fles- of borstvoeding
De meningen zijn duidelijk. Borstvoeding is het beste voor je baby. Toch wil ik in dit artikel benadrukken dat je een keuze hebt. En niet iedere nieuwe mama heeft dit gevoel.
Gebruik de 9 maanden die je hebt, om een bewuste keuze te maken, wanneer je twijfelt over borstvoeding of flesvoeding.
Onthoud daarbij dat een baby rustig wordt van een rustige moeder. Tijdens mijn opleiding als draagconsulent benadrukte mijn leidster heel mooi, dat je ook met flesvoeding een prima hechting kan hebben. Het ligt namelijk mede aan de manier waarop het gegeven wordt. Vol aandacht en liefde, of snel tussendoor, afgeleid door je mobiele telefoon. Dat maakt een groot verschil. Zorg dat je keuze de jouwe is, niet die van je partner of de maatschappij en sta erachter.
❥ Zoals je ziet, zijn er over veel verschillende dingen een beslissing te nemen met een baby op komst. Hopelijk heb ik je aan het denken gezet. Mijn advies: volg je hart en gevoel én vooral je baby! Dan komt het altijd allemaal goed. Durf ook af te wijken van een eerder genomen beslissing, als dat voor je kindje, jouw of partner beter voelt..
Afbeelding van baby op komst door BRUNA BRUNA | afbeelding borstvoeding door seeseehundhund via Pixabay