Het is herfst! Vanmorgen hebben we een heel fijn herfstwandelingetje gemaakt. Tussen regendruppels en bladeren door gingen we op weg. Finn had een heerlijk verregend koppie. Op mijn draagjas zit een capuchon voor hem, maar hij wou zijn muts niet op. De oudsten waren slimmer. We moesten sowieso even pinnen. Van het geld voor de visboer had Thomas namelijk appeltjes gehaald voor een heerlijke apple crumble met suiker en kaneel!
Helemaal alleen, voor het eerst, ging hij naar de supermarkt. Ik vond het wel een dingetje hoor dat loslaten. Met wat kleingeld op zak ging hij dapper die kant op. Van het geld moest hij in ieder geval een paar appels halen voor de apple crumble met kaneel. De rest hadden we dacht ik wel. Als hij geld over had, dan mocht hij zure matjes meenemen (die vind ik zelf ook lekker). Ik weet niet waar ik het meest tegen op zag dat hij de drukke weg over moest, of dat hij zich helemaal alleen moest redden in de winkel.
Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, kwam hij terug met appels en snoep. Hij had behalve appels, drie soorten snoep meegenomen naar de kassa. Bij de kassa hoorde hij wel of hij genoeg had of niet. De lolly’s konden niet, dus die had hij dapper weer teruggebracht. Fantastisch hoe hij dit vertelde. Later bleek dat de margarine op was en toen wilde Elynn ook mee. Dat vond ik nog een tikje spannender. Nog niet zo zeer omdat ze net zes is, meer vanwege de angst dat ze enorm broer en zus zouden zijn in de winkel. Daar was het goed gegaan, thuis hadden ze nog een appeltje met elkaar te schillen.
Ingrediënten Apple crumble met suiker en kaneel
We vinden het heerlijk om te bakken. Het is nog leuker nu ze steeds meer zelf kunnen. Cupcakes, ouderwetse boterkoek of een heerlijke chocoladetaart. We genieten van het bakken, we genieten van het op eten. Voor de crumble heb je nodig voor een ovenschaal van 26 cm. doorsnede:
• 4 grote Elstar appels
• Citroensap
• Kaneel
• Eetlepel bruine basterdsuiker
• 180 gram margarine (wij gebruikten Blue Band met roombotersmaak voor koekjes)
• 50 gram suiker + 180 gram suiker
• 180 gram bloem
• Snufje zout
• Wat extra boter om de schaal in te vetten
– ovenschaal, mengkom en eventueel kom om de appels te mengen met de ingrediënten –
Als we gaan bakken weeg ik van te voren alles af in kommetjes. De kinderen kunnen dan zelf alles in de mengkom doen. Inmiddels is Thomas zo groot dat hij het prima zelf kan afwegen.
Aan de slag!
We verwarmde de oven voor op 200 graden. Nadat we alle ingrediënten hadden klaargezet en afgewogen begon het eerste klusje. Het schillen van de appels. Ik schilde en sneed in partjes. Thomas sneed ze in kleine stukjes. Twee toeschouwers snoepten ondertussen lekker van de appeltjes. En af en toe verdwenen er ook wat partjes die Thomas moest snijden. Toch kwamen er al met al vier appels in de taart.
Ik had de ovenschaal al ingevet, dus ik liet Thomas de appelstukjes in een kom doen, daar deden we kaneel, basterdsuiker en de 50 gram suiker door. We voegden een snufje zout toe en sprenkelden er citroensap over. Het is een kom met een deksel, dus we konden lekker schudden. Hierdoor verdeelden de ingrediënten zich mooi over de appelstukjes. Daarna gingen de appelstukjes in de schaal.
Toen konden we de crumble gaan maken. Er is weinig simpeler dan dat. Alle ingrediënten gaan in de mengkom:
• 180 gram suiker
• 180 gram margarine
• 180 gram bloem
Dan kneed je dit tot een kruimelig deeg en verdeel het dit over de stukjes appel. Zet het een half uur tot 35 minuten in het midden van de oven.
Behalve de margarine mochten ze ook slagroom meenemen. Die avond namen we dus een stukje appelkruimel met slagroom als toetje….
❥ Nu ben ik wel nieuwsgierig; op welke leeftijd mochten jullie kinderen alleen naar de winkel voor een boodschapje?