Alcohol in tijden van corona: wat doe jij om (mentaal) gezond te blijven? We leven in onzekere tijden. Het leven is anders dan voorheen. Ondernemers zien hun bedrijven omvallen. Mensen in loondienst zien hun baan verdwijnen. Komen in de WW terecht. Voelen zich eenzaam, verward of angstig. Er zijn echter ook mensen die financieel (nog) weinig hobbels ervaren, maar wel de gezelligheid en de gewoonheid van de alledaagse dag missen. Of mensen die bang zijn voor hun gezondheid. Wellicht omdat ze tot de meest kwetsbaren groep behoren.
Ouders werken thuis, maar niet altijd in een essentieel beroep en die hebben dus geen opvang. Je bent dan ineens werknemer, ouder én leerkracht tegelijkertijd. Ook dat geeft onzekerheid. Hoe houd ik iedereen gelukkig en tevreden, inclusief mezelf? Er is wel een heel goed coping mechanisme nodig om met dergelijke gevoelens om te gaan. Helaas weet niet iedereen hoe ze hier op de juiste manier mee moeten omgaan. En dat betekent helaas ook dat er dus vaker naar zelf verdovende middelen wordt gegrepen, zoals alcohol. Maar wat is het effect van alcohol in tijden van corona?
Alcoholverslaving ligt op de loer
Deskundigen vrezen voor een enorme stijging in het aantal verslaafden na (of nog tijdens) deze pandemie. Een alcoholverslaving ligt op de loer wanneer mensen dealen met sterke emoties. Dit geldt zowel voor mensen die nog nooit verslaafd zijn geweest als ex-verslaafden die juist goed op weg waren. Dit blijkt uit cijfers van voorgaande epidemieën en pandemieën wereldwijd. Na een dergelijke situatie steeg het aantal verslaafden snel.
Minder sociale controle
Vaak werden deze gevallen pas opgemerkt aan het einde van de crisis. Dit kwam met name doordat er minder sociale controle was. Denk maar eens aan de situatie van nu. Het wordt afgeraden om veelvuldig bij mensen op visite te gaan of zelf mensen te ontvangen.
Daarnaast werkt men zo veel mogelijk thuis. Dit betekent dus ook dat het niet uitmaakt als je tussen de zoom meetingen door hele dagen op de bank hangt met een biertje of sterke drank in de hand. Niemand die het ziet en niemand die je veroordeelt. Pas na de crisis worden deze mensen opgemerkt en dan is het veelal te laat voor interventie en moeten er harde maatregelen getroffen worden.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat duidelijk wordt dat – ook in tijden van corona – er gewoon hulp bij alcoholisme mogelijk is. De meeste verslavingsinstellingen hebben zeer innovatieve oplossingen bedacht om mensen ook in deze tijd te helpen. Bijvoorbeeld door middel van chat,telefonisch contact, maar ook gewoon één-op-één gesprekken. Daarnaast is er meer monitoring voor ex-cliënten om een terugval te voorkomen.
Hoe blijf je mentaal gezond
Er is nog een belangrijke reden om iedere druppel alcohol tijdens de coronacrisis te laten staan. Niet alleen omdat je hiermee een verslaving kunt ontwikkelen, maar ook omdat alcohol – zelfs een klein glas – de weerstand kan verlagen. Hierdoor ben je meer vatbaar voor virussen. En dit is iets wat je in tijden van corona uiteraard juist probeert te voorkomen. Naast aandacht voor de fysieke gezondheid, is het ook belangrijk om mentaal fit te blijven. Maar hoe doe je dat in tijden van corona?
Allereerst is het belangrijk om structuur in de dag te houden. Sta doordeweeks op dezelfde tijden op als je anders ook zou doen. Kleed je aan. Blijf dus niet de hele dag in je pyjama hangen. Eet drie hoofdmaaltijden per dag en probeer een gestructureerde dagindeling te maken. Dit geeft houvast. Probeer een scheiding te maken tussen waar je werkt en waar je leeft. Neem tijdens je werk een actieve werkhouding aan. Dat werkt op een goede manier door in je hoofd.
Verbondenheid
Daarnaast is het belangrijk om toch zo veel mogelijk verbonden te blijven met familie, collega’s en/of vrienden. De digitale wereld biedt veel. Denk aan videobellen, chatten en dergelijke. Of spreek met één dierbaar persoon op afstand buitenshuis af. Sociaal contact is nog nooit zo belangrijk geweest. Hou het natuurlijk wel veilig.
❥ Voel je jezelf overweldigd door stress, eenzaamheid of depressieve gedachtes? Of ervaar je een verandering in het gebruik van alcohol en/of drugs? Neem dan spoedig contact op met je huisarts of verslavingsinstelling.
Foto afstand onderwijs door Gustavo Fring | Foto wijn laptop bank door Taryn Elliott | Foto werkplek thuis door Elly Fairytale via Pexels