Toen Thomas nog op zwemles zat, had hij het al over wat hij er na wilde doen. Ze hebben het al druk genoeg en moeten al zoveel. Daarom mogen ze pas op een andere sport, als ze hun zwemdiploma’s hebben. One thing at the time. Ik wil dat ze ook genoeg tijd hebben om te spelen met vriendjes of gewoon om lekker niks te doen.
Ik ben al blij dat hij überhaupt wil sporten. Voor Elynn geldt hetzelfde gelukkig, voor mij ging het niet op. Dit wegens verschillende redenen. Daarom deel ik vandaag vijf redenen waarom sporten zo goed is voor kinderen. Ook heb ik nog een paar tips waar je rekening mee kunt houden. Niet ieder kind is hetzelfde, dus niet elke sport is een juiste keuze. De conclusie op het einde, is één van de redenen waarom ik het belangrijk vind dat de kinderen meteen na zwemles doorgaan met een sport.
Inhoudsopgave
5x waarom sporten zo belangrijk is voor kinderen + tips
De meest voor de hand liggende is de beweging die iedereen nodig heeft. Een kind beweegt natuurlijk al vaak uit zichzelf. Tikkertje, verstoppertje enzovoort. Hoe ouder ze worden, hoe minder dat wordt. Steeds meer zitten ze achter een bureautje en steeds minder beweging is het resultaat. Tegenwoordig lonken iPad en televisie steeds meer. Overgewicht bij kinderen is een steeds groter wordend probleem. Veel kinderen komen waarschijnlijk niet eens aan de minimale beweging die ze nodig hebben.
Ontspanning en rust
Sport en beweging zorgt voor een positieve mindset, iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Er is best veel druk op onze kinderen. CITO op de kleuterschool, ze worden van kleins af aan al klaargestoomd voor het echte leven. Laat ze ook kind zijn. Hoe ouder ze worden, hoe erger het is. Sport biedt een uitlaatklep. Daarbij raken ze op die momenten de nodige energie kwijt en ze hoeven nergens anders aan te denken. Alleen maar hun sport, op dat moment, waardoor sport juist voor ontspanning en rust zorgt.
Verantwoordelijkheid en teambesef
Elke training en eventueel elke wedstrijd aanwezig zijn vergt verantwoordelijkheid en discipline. In het begin is alles leuk, maar je moet wel doorzetten. Heb je een week geen zin, dan heb je wel het team dat het zonder je moet doen. Je kind leert wat het betekent als iemand op je rekent en dat je moet staan voor wat je zegt. En als het aan mij ligt, mag er wat meer geleerd worden wat verantwoordelijkheid inhoudt. Je kunt niet zeggen dat je een teamsport wilt doen en dan weken niet op komen dagen.
Probeer de verantwoordelijkheid ook weer niet te groot te maken, pushen werkt averechts. Een keer geen zin hebben mag. Blijf praten en vraag waarom hij of zij geen zin heeft. Zit er niet meer achter dan een drukke week en moe, kun je best een keer toegeven.
In groepsverband dingen bereiken
Zowel een team als een vereniging maak je samen. Sporten in een groep is leuk en met een groep houd je het langer vol. Door te sporten in groepsverband, leert je kind samen te werken. Ook leert het om een ander iets te gunnen. Wanneer je een ander een voorzet geeft en die scoort, heb je het samen gedaan! Een andere les is dat het niet allemaal om één persoon kan draaien in de wereld. Kinderen leren om niet egoïstisch te zijn, maar om in groepsverband, samen dingen te bereiken. In deze maatschappij een waardevolle les.
Nieuwe vriendjes en sociale vaardigheden
Een ander voordeel van sporten voor je kind is dat ze andere vriendjes ontmoeten dan op school. Ze krijgen daardoor ook een grotere vriendengroep. Daardoor hebben ze meer mensen om op terug te vallen. Ook leren ze met volwassenen om te gaan. Trainers, vrijwilligers en andere ouders. Ze vergroten daardoor hun sociale vaardigheden. Bij sommige sporten zijn de groepen verticaal. Thomas heeft bijvoorbeeld karate met kinderen van verschillende leeftijden. Hij kan van de oudere kinderen leren.
Er zijn kinderen die wat ouder zijn voor hun leeftijd, voor hen is het ook fijn om contact te hebben met oudere kinderen, waar ze weer andere raakvlakken mee hebben dan met de kinderen in de klas.
Hoe kies je een goede sport voor je kind?
Natuurlijk door uit te proberen. Hier in de buurt en ik begreep ik ander regio’s ook wordt “Kies je sport” aangeboden. Je kind krijgt zo de mogelijkheid om met één sport in de brochure uitgebreid kennis te maken door vier lessen. Ideaal, omdat je meestal maar één proefles krijgt. Maar de eerste keer is alles leuk toch?
Wat zijn de wensen van je kind?
Door de goede vragen te stellen, krijg je inzicht in je kind. Sport het liever binnen of buiten. Wil het graag samen met veel kindjes sporten? Of mag het liever overzichtelijk met weinig kindjes en veel individuele aandacht. Wat verwacht je kindje, waar is het naar op zoek? Hoe ambitieus wil het sporten? Is het een ambitieus kind en wil het presteren op topniveau, of wil het spelend bewegen en fit blijven met vriendjes. Niet onbelangrijk is het om bij ambities ook af te stemmen wat het er voor over heeft. Om op hoog niveau te sporten, moet er vaak iets ingeleverd worden. Stem verwachtingen af.
Kan je kind het aan
Zit je kind al op een andere sport of speelt het een muziekinstrument waarvoor het niet alleen les heeft, maar ook moet oefenen, dan kun je gaan denken dat het wat veel is. Vrije tijd, rust en gewoon spelen met kinderen is ook belangrijk. Red je kind het op school, of moet het al op zijn tenen lopen? Houd dan rekening met wat de sport naar keuze van hem vraagt. Misschien is het beter om daardoor toch voor een andere sport te kiezen.
Persoonlijke eigenschappen
Kijk naar het karakter van je kind, is het verlegen en wat heeft het daarbij nodig om te kunnen groeien. Is je kind juist een haantje de voorste, kun je kijken of daar begeleiding bij nodig is. Bijvoorbeeld om wat meer rekening met een ander te houden bijvoorbeeld. Voor kinderen met veel energie is het fijn om die energie kwijt te kunnen, rondjes rennen achter een bal aan en er lekker tegen aan schoppen, dan kan de keuze voor voetbal een goede zijn. Check of je kind vol energie zijn aandacht goed bij alles kan houden in groepsverband. Wanneer hij snel afgeleid is, is een individuele sport misschien beter. Denk dan aan zwemmen bijvoorbeeld.
Een rustig, verlegen kind, kun je misschien beter een individuele sport laten beoefenen, dan hoeft het met minder rekening te houden. Aan de andere kant, je kunt je kind ook juist uitdagen om buiten zijn comfortzone te kiezen om te leren. Jij kent je kind het beste, overleg, praat en kijk naar wat het nodig heeft.
Wat is er allemaal nodig
Kijk ook naar je financiën. Als je kind voor een sport gaat, wil jij wel bieden wat daar voor nodig is, ga ik van uit. Er zijn veel verschillende sporten met verschillende sportbenodigdheden.
Voor hockey heb je bijvoorbeeld, hockeyschoenen, een outfit, een bitje, scheenbeschermers , sokken en natuurlijk een hockeystick nodig. Net als met andere sporten, ben je er niet alleen met de basis. Wat voor hockey ook handig is, vooral als het kouder is, zijn de hockeybroeken van Reece. Die kun je aan de zijkant open ritsen en dat is makkelijk tussen de wedstrijd door. Hoe meer attributen en accessoires er nodig zijn, hoe meer de kosten oplopen.
Wat ik erg belangrijk vind; als een kind al jong begint met sporten, blijft hij het meestal zijn hele leven doen. Iets met jong geleerd en oud gedaan. En vergeet vooral niet dat plezier voorop staat! Word niet ‘die ouder’ ♥
Afbeeldingen sportende kinderen via Shutterstock
Hier doen de jongens aan atletiek, na jaren op het voetbalveld te hebben gelopen. Ze zijn niet heel fanatiek qua mee doen aan wedstrijden, maar trainen twee keer per week en dat vind ik wel heel belangrijk. Sommige sporten zijn trouwens wel erg prijzig, net wat je schrijft en dan de outfit nog erbij.
Leuk!! Ik zou het ook leuk vinden wanneer ik weer ga hardlopen, dat de kinderen mee gaan, ik loop toch niet zo heel snel 😉