recepten die je deze winter moet proberen
In de keuken

5 recepten die je deze winter moet proberen

De winter is een heerlijke maand, de dagen zijn kort en het is guur en koud. Wat is er dan beter om eens lekker aan de slag te gaan in de keuken? Bovendien staan er ’s winters allerlei festiviteiten op het programma, van kerst tot oudjaar en natuurlijk de diners met vrienden tussendoor. In januari en februari kun je met winterse recepten de warmte van december vasthouden. Maar wat zet je het beste op tafel? We hebben hier vijf recepten voor je, die je deze winter zeker eens moet proberen.

Denk bijvoorbeeld eens aan een trifle. Een trifle is een dessert met verschillende lagen. Een trifle maken is alleen geen kwestie van zomaar wat lagen op elkaar stapelen, er moet wel een idee achter zitten. Misschien herinner je je die ene aflevering van de hitserie Friends nog, waarin Rachel per ongeluk erwten en vlees in de trifle stopt omdat ze zich vergist in het recept. Niet heel smakelijk. Wat moet er dan wel in een trifle? Sowieso een laag met koek of cake, misschien verzonken in wat likeur of koffie. Lagen met room, een laag met een jam en ook fruit kan doorgaans niet ontbreken. Op www.foodiez.co.nl vind je verschillende spannende trifle-recepten.

5 recepten die je deze winter moet proberen // bereid eens een shakshuka voor

De keuken uit de stad Tel Aviv is al een paar jaar een enorme hit. Eén van de bekendere gerechten is shakshuka, een vrij pittig gerecht met ei.

tel aviv eten shakshuka

Het is perfect als lunch of brunch, bijvoorbeeld met de kerst. Je kunt het echter ook gerust als een voorgerecht serveren tijdens een diner. Je maakt shakshuka met tomatenblokjes, eieren, paprika, kruiden en knoflook. De eieren pocheren als het ware in de saus van paprika en tomaat. Serveer het gerecht met brood en verse peterselie.

Risotto met vergeten groenten

De winter is de perfecte periode voor aardse groenten en knollen. Vergeten groenten zijn daarvan het beste voorbeeld. Van pastinaak tot aardperen en gele bieten, vergeten groenten hebben die heerlijke aardse smaken van knollen.

5 recepten die je deze winter moet proberenRooster verschillende vergeten groenten met verse tijm, peper en zout in de oven met wat olijfolie. Maak intussen een risotto aan de hand van een gesnipperde ui, knoflook, witte wijn en bouillon. Serveer de gegrilde groenten met de risotto en maak de risotto af met verse geitenkaas in plaats van parmezaan. Dat matcht goed met de vergeten groenten.

Litouwse zeppelins

Een uniek winters recept halen we dit keer uit Litouwen, het Baltische land dat grenst aan Polen. In Litouwen eet men veel spek, zure kool maar ook een soort knoedels of enorme gnocchi met daarin gehakt of een andere vulling.

Dit worden cepelinai, oftewel, zeppelins genoemd. Zeppelins maak je aan de hand van gekookte aardappel, ei en bloem en is daarmee vergelijkbaar met een gnocchi. Een zeppelin is alleen veel groter, ongeveer het formaat van een klein kadetje. Je kunt de zeppelins serveren met zure room, of met spekjes. Een heerlijk winters gerecht dat je zeker moet proberen.

Pannenoeken van boekweit of amandelmeel

Pannenkoeken zijn een ultiem comfortfood voor veel Nederlanders. We eten ze met kaas, spek, appel, stroop alles alles tegelijk. Klassieke pannenkoeken bestaan uit melk, eieren en bloem met soms wat bakpoeder. Je kunt ook pannenkoeken maken van melkvervangers, zoals haverdrink. Ook bloem is goed te vervangen, bijvoorbeeld door boekweitmeel of amandelmeel. Ideaal als je last hebt van een glutenintolerantie. Probeer anders ook eens hartige pannenkoeken van onze Zuiderburen, als je klaar bent met steeds weer zoetigheid te eten in de winter.

Makkelijk tussendoor: gevulde soep

Veel winterrecepten zijn feestrecepten, maar waarom probeer je niet een keer een tussendoorgerecht zoals een gevulde soep? De beste gevulde soep is een minestrone, met tomatenbouillon, ravioli, kaas, soms wat verse worst, soepgroenten en witte bonen. Je kunt ook een rijke vissoep maken, een bouillabaisse. Dit is een bewerkelijke soep met verschillende soorten gekookte vis. Probeer het zelfs eens uit!

❥ Naar welke van deze 5 recepten die je deze winter moet proberen ben jij het meest nieuwsgierig? Of heb je er wel eens eentje van gemaakt? 

 

 

Photo’s shakshuka, winter food en risotto by Andrew Spencer || Lucas Lobak Neves || Nathan Dumlao on Unsplash // Photo trifle by Анастасия Белоусова via Pixabay

 

KokenKoken

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.